»Ni šlo. Trpela sem že po stotih metrih, že na prvem klancu me je vse bolelo. Ta tekma mi ni bila usojena,« je že po prvi predaji ženskih štafet tožila Anamarija Lampič, čeprav je v prvi predaji kot enajsta še držala mesto med velikimi. Še je bilo upanje za elitno deseterico, od katere pa so bile na koncu s 13. mestom in debelimi sedmimi minutami zaostanka za Norvežankami oddaljene kot Lahti od Planice. Katja Višnar je v prvi polovici svoje predaje še poskušala s čudežem, izgubila le deset sekund v primerjavi z vodilno trojico Norveške, Finske in Švedske, sledila Rusiji (5. mesto), Kanadi, Italiji in Češki, ki so se do cilja borile za deseterico, kar je bilo po uspehu pred dobrim mesecem v svetovnem pokalu obet varovank Stefana Saracca.

A sledila je kruta realnost. Norveška Blejka je v drugi polovički na strmih klancih omagala in proti najboljšim tekačicam predaje (Weng, Niskanen, Kalla) izgubila še minuto. »Prvi krog je šlo dobro, potem nisem več zmogla držati priključka. Tudi navzdol smuči niso več drsele,« je potožila Katja Višnar, ki je bila še najbliže teoretičnemu zaostanku za uvrstitev med deseterico. Povprečje bi moralo biti minuto na predajo, česar pa v odjugi in mehki smučini ni zmogla nobena iz četverice.

V drsalnem drugem polčasu se je z Leo Einfalt in Alenko Čebašek le potrdila bojazen, da sta daleč od visoke forme. V tretji predaji je celo Barbara Jezeršek, dolga leta najbolj stalna članica slovenske štafete, z avstralsko zasedbo že prehitela Slovenijo, a je Čebaškova v zaključku le rešila čast, tudi pred Estonijo. S tem je tudi konec slovenskih tekaških nastopov v Lahtiju. Stanje Einfaltove in Čebaškove ne omogoča resnega poskusa še v jutrišnjem kraljevskem maratonu (30 km). V Lahtiju je bil znova norveški dan. Maiken Caspersen Falla, dvojna svetovna prvakinja v sprinterskih disciplinah, Heidi Weng in Astrid Jacobsen so Marit Bjoergen že do zadnje četrtine 20-kilometrske razdalje pritekle dovolj veliko prednost, da je kraljica smučarskega teka rutinirano pristavila piko na i četrtemu zaporednemu naslovu štafete, svoji 17. zlati oziroma 25. kolajni na svetovnih prvenstvih in skupaj zgodovinski 100. zlati v tekih za Norveško.

Drugi marec ni bil slovenski dan ženskega teka tudi na vzhodu. Teja Gregorin in Anja Eržen sta v sprinterski preizkušnji nadaljevanja biatlonskega svetovnega pokala v Pjongčangu zaradi preveč zgrešenih tarč že končali olimpijsko generalko, saj se nista uvrstili niti med prvih šestdeset za zasledovalno tekmo.

Izidi, Lahti, SP, smučarski tek (ženska štafeta 4 x 5 km): 1. Norveška (Falla, Weng, Jacobsen, Bjoergen) 52:21, 2. Švedska + 1:01, 3. Finska + 1:02, 4. ZDA + 1:33, 13. Slovenija (Lampič, Višnar, Einfalt, Čebašek) + 7:03. Pjongčang, biatlon, svetovni pokal (ženski sprint, 7.5 km): 1. Dahlmeier (Nem) 20:43 (0), 3. Eckhoff (Nor) + 0:08 (0), 3. Chevalier (Fra) + 0:41 (0), 75. Gregorin + 3:35 (5), 83. Eržen + 4:02 (4).