Festival Literature sveta Fabula se bo danes začel z razstavo Drobne ideologije, v soboto pa se bo na slavnostnem odprtju kot prvi predstavil Mathias Énard, ki velja za enega najboljših in najinovativnejših francoskih pisateljev; kritiki ga med drugim primerjajo z Jamesom Joyceom. Gre za eruditskega analitika evropskih kultur, ki s svojimi nastopi nasprotuje vse glasnejšemu evropskemu populizmu in nacionalizmu. Te dni sta izšla njegova kratka zgodba Alkohol in nostalgija in z goncourtom nagrajen roman Kompas.

Drugi gost Fabule bo srbski pisatelj, dramatik, kolumnist in prevajalec Igor Marojević, ki bo nastopil v ponedeljek, v času festivala pa bo izšel njegov roman Mamina roka.

Torkova gostja festivala bo finska pisateljica mlajše in srednje generacije Sofi Oksanen. Gre za eno najbolj priznanih, mednarodno uveljavljenih in cenjenih finskih pisateljic, ki poleg romanov piše dramska besedila, eseje in kolumne, v katerih se odziva na aktualne politične in družbene dogodke. V okviru Fabule bo predstavljala roman Ko golobice izginejo.

V četrtek bo nastopil baskovski pisatelj, pesnik in prevajalec Bernardo Atxaga, ki je bil v slovenščino že večkrat preveden, zdaj pa je na voljo še njegov roman Dnevi Nevade.

Osrednje festivalsko dogajanje se bo končalo v soboto, 11. marca, ko bo nastopil ruski postmodernist Viktor Jerofejev, ki je slovenskim bralcem znan po delih Dobri Stalin, Življenje z idiotom in Ruska lepotica. V času festivala bo izšlo njegovo najnovejše delo, zbirka kratkih zgodb Telo.

Fokus: nesmrtnost

Letos je v fokusu festivala nesmrtnost, ki na neki način povezuje vse avtorje, saj si s pisanjem in objavljanjem svojih del prizadevajo za večno življenje. Tematsko središče fokusa predstavlja delo Alojza IhanaČas nesmrtnosti, ki je izšlo tik pred koncem lanskega leta. Ihan bo v okviru fokusa obiskal več slovenskih mest. Izšla bo tudi knjigaLastno življenjeMance G. Renko.

V okviru Mlade Fabule, programa za najmlajše, bo s pomočjo animirane pravljice Sploščeni zajec govor o smrti in nesmrtnosti tudi za otroke.

Spremljevalni program

Festivalno dogajanje bo vključevalo tudi pogovore: Martin Balluch in Tomaž Grušovnik bosta razpravljala o pravicah živali (Živali umirajo drugače), Lev Kreft in Tadej Troha o branjenju pred populistično politiko (“Stati na pragu poslednje dobe” – Nesmrtnost Walterja Benjamina), Ervin Hladnik - Milharčič, Barbara Skubic in Suzana Koncut pa na osnovi Énardovega romana Kompas o prepletenosti Vzhoda in Zahoda (Wagner je Islamska republika).