Najhladnejši mesec je pri nas sicer januar, a pri tem mislimo na povprečno mesečno temperaturo. Februarja je že kar občutna razlika med začetkom in koncem meseca, saj se soncu mudi vse višje in višje, medtem ko januarja v tem pogledu ni prav velike razlike. In zakaj so torej absolutni temperaturni minimumi pogostejši februarja in ne januarja, kot bi z vso pravico in logiko pričakovali? Eno so ekstremi, drugo pa povprečja v daljšem časovnem obdobju. (Tudi poleti najbolj vroči meseci ne postrežejo ravno pogosto z izjemno visokimi temperaturami.) Januarja je pogosto bolj oblačno vreme, več je megle, vse to pa zmanjšuje nočne energijske izgube ali ohlajanje. Več februarskih noči je jasnih, relativna vlažnost zraka je pogosto nižja in čeprav so noči krajše, ima zrak očitno dovolj časa in tudi dovolj ugodne pogoje, da se ohladi bolj kot januarja. Govorimo seveda o prevladujočih razmerah in pojavih, ne o edini resnici. Pri vremenu je pač tako, da ni ene in zveličavne resnice, ampak je treba biti vedno pripravljen na kaj drugega, drugačnega.

Tako se zdi preskok iz februarja v marec res kar občuten. Februarja še mraz in sneg, marca že pomladno cvetje in sramežljivi kopasti oblaki, znanilci močnejšega dnevnega segrevanja. To je seveda kliše, stereotip, v resnici skoraj nikoli ni tako ali pa le od časa do časa. Februarja ni vedno mrzlo in tudi snega ni (sploh v zadnjih časih) ravno na pretek, prav tako je lahko marec kar snežen in prav hladen. Prehodi med letnimi časi so res »zmešani«, kar zadeva vreme. Eno je, da napovemo vreme v tem času za tri, štiri…, sedem dni vnaprej, čisto nekaj drugega pa, da bi predvideli, ali bo pomlad zgodnejša ali morda poznejša, se nam morda obeta kakšna pomladanska pozeba letos in podobno.

Glede tega smo povsem nemočni. Nimamo nobene metodologije, ki bi lahko predvidela, ali bo letošnja pomlad morda toplejša od lanske, predlanske, ali bo ravno obrnjeno, ali pa… In pust tu nima prav nobene vloge. Za nas, meteorologe, bi bil lahko na začetku februarja, sredi ali pa na koncu meseca. Bo pa svojo vlogo odlično opravljal še naprej.