Ta jed je odličen polnovreden obrok. Nekaj žitaric (kuskus), nekaj beljakovin (gobe in oreščki) in veliko zelenjave (cvetača, brokoli). Vse okuse fantastično zaokroži osvežujoč in ravno prav sladek preliv. Preliv lahko uporabite za to jed, odlično pa se poda tudi na pečen krompir, pečeno zelenjavo, pečeno meso in ocvrta jajčka. Zato ga le pripravite več in uživajte v njem še ves teden.

V tej jedi eno izmed glavnih vlog igra kuskus. Kuskus je pripravljeni z pšenice vrste durum in je pravzaprav testenina. Izvira iz severne Afrike, a je danes poznan po vsem svetu.

Tradicionalna priprava kuskusa je zahtevna in dolgotrajna, zato je pri nas najbolj poznan instant kuskus, ki je že kuhan in posušen, tako da ga moramo mi le ponovno dehidrirati. Pripravljen je v nekaj minutah - le zalijemo ga z vročo vodo, ga pokrijemo in pustimo, da nabrekne.

Uporabljamo ga lahko za take vrste zloženih jedi kot je današnji recept, izredno priljubljen je kot priloga, odlično obogati juhe in je enkraten v solatah.

Sedaj pa brž po kuskus (nekaj dodatnih idej za pripravo kuskusa v božanskih jedeh najdete na spletnem mestu Sit Fit.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE

200 g kuskusa

250 g gob

100 g pečenih paprik

2 kosa paradižnikovih pelatov

70 g indijskih oreščkov

1 limona

1 šopek peteršilja

1 strok česna

1/2 glavice cvetače

1/2 glavice brokolija

1/2 avokada

1 košček masla (neobvezno)

sol

poper

olje

PRIPRAVA

Očiščene brokolijeve in cvetačne cvetke položite na pekač, jih malo posolite, popoprajte, naoljite in pecite 30 minut na 200°C.

V kremast preliv zmešajte paprike, pelate, česen, 3/4 peteršilja, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra. Poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Kuskus posolite, prelijte z žličko olja in 300 g vrele vode (1,5x količina kuskusa). Pokrijte in pustite počivati 5 minut.

Na lističe narezane gobice popecite v ponvi. Ko spustijo vodo in se ta ukuha, jih posolite, popoprajte, dodajte maslo, nekaj kapljic limoninega soka in preostali sesekljan peteršilj ter kuhajte še minuto.

Z vodo napit kuskus razdrobite z vilico in servirajte na krožnik, nanj razporedite pečeno zelenjavo in rezinice avokada ter vse pokapajte s prelivom ter postrezite.