Da se gospodarsko razpoloženje popravlja, kažejo zadnji anketni podatki med evropskimi nabavnimi direktorji. Anketni indeks PMI (Markit Flash Eurozone PMI) je bil februarja z vrednostjo 56 točk najviše v zadnjih šestih letih. Okrevanje Evrope se kaže tudi z ustvarjanjem delovnih mest, rastjo naročil in ne nazadnje krepitvijo inflacijskih pritiskov. Zadnji podatki za Nemčijo kažejo, da je inflacija na letni ravni (2,2 odstotka) poskočila nad ciljno v višini dveh odstotkov, kar se ni zgodilo v zadnji štirih letih pol.

Za kapitalske trge torkov govor ameriškega predsednika v kongresu ni prinesel novosti. Pomanjkanje informacij o napovedanih ukrepih, kot so deregulacija bančnega sistema, davčna reforma in povečanje proračunskih sredstev za investicije v infrastrukturo in obrambo, vlagateljev ni zmotilo. Osrednja tema pogovorov je ponovno dinamika dvigovanja obrestnih mer ameriške centralne banke FED. Zaradi vse več znamenj, da bi lahko ameriška centralna banka že na naslednji redni seji (sredi marca) zvišala ključno obrestno mero, verjetnost dogodka po bazi Bloomberg presega 80 odstotkov, analitiki menijo, da se bo dolar ob višjih obrestnih merah ter nadaljnji gospodarski rasti, podprti z napovedanimi davčnimi reformami, še naprej krepil.

Ob splošnem optimizmu na delniških trgih vlagatelji ne poznajo strahu pred negotovostjo, ki jo prinašajo obetajoče se spremembe v ameriški politiki, upočasnjevanje rasti kitajskega gospodarstva, pričakovanja ameriške centralne banke glede dinamike dvigovanja obrestnih mer, krepitev ameriškega dolarja ter s tem slabša konkurenčnost ameriških multinacionalk in ne nazadnje nestabilnost evropskega političnega prostora.