Bo Peter Prevc jutri vendarle osvojil kolajno na svetovnem nordijskem prvenstvu? Potem ko je pred dvema letoma na šampionatu v Falunu za las zgrešil oder za zmagovalce, bo imel na jutrišnji posamični preizkušnji na veliki skakalnici novo priložnost. Za uvrstitev na stopničke bo moral prekiniti tudi urok Lahtija, kjer še nikdar v karieri ni dosegel odmevnejšega rezultata.

Peter Prevc se je v zadnjih treh dneh spoprijateljil z veliko skakalnico in na kvalifikacijah dosegel drugo daljavo dneva (127,5 metra). V spremenljivih razmerah, v snegu in dežju, je meter dlje skočil le domačin Antti Aalto in postal presenetljivi zmagovalec kvalifikacij. Od deseterice tekmovalcev, ki so imeli nastop na jutrišnji tekmi z začetkom ob 17.30 neposredno zagotovljen, je bil Peter Prevc z naskokom najboljši, kar je povečalo slovenska pričakovanja. Prvak s srednje skakalnice Stefan Kraft je recimo pristal pri 118,5 metra, njegova najbližja zasledovalca Andreas Wellinger in Markus Eisenbichler sta se odrezala še slabše.

Preden je šel počivat, je šampion lanske sezone povedal, da je bil zadovoljen z obema skokoma. Poskusno serijo je dobil z daljavo 125,5 metra. »Čutil sem lahkotnost v zraku in zares užival. Razmere na skakalnici so bile zanimive, saj so se na zaletni smučini začele nabirati snežne kepe. Pomembno je, da sem našel prave občutke. Upam, da bo podobno tudi na tekmi,« pravi Peter Prevc, ki želi popraviti tudi slab vtis s premiere na svetovnem prvenstvu, ko je bil na srednji skakalnici šele enajsti. Že pred odhodom na evropski sever je dejal, da bi odličje izbrisalo grenak priokus letošnje zime, ki ni tako blesteča kot lanska. Očitno je Prevcu pomagala tudi menjava dresa, potem ko so se reprezentanti začeli pritoževati, da se nova kolekcija tekmovalnih oblačil nikakor ni obnesla v skladu s pričakovanji.

Prevčevi sotekmovalci v izbrani vrsti niso navdušili. Njihovi skoki so bili povprečni, še najbolj ga je polomil Jurij Tepeš, ki se je v kvalifikacijah z daljavo 107 metrov uvrstil na skromno, 36. mesto. »Skakalnica mi niti po kvalifikacijskem skoku ni nič bolj všeč kot prej. Ker je deževalo, smo začeli skakalci izgubljati hitrost, zato nikakor nisem našel ustreznega položaja za skok. Upam, da bo na tekmi boljše,« je misli strnil Jurij Tepeš, ki je v prvi polovici prvenstva v domovini pilil formo za zaključni del tekmovanja na vrhuncu sezone. Z mešanimi občutki bosta današnjo preizkušnjo začela tudi Jernej Damjan (25. mesto kvalifikacij, 113,5 metra) in Anže Lanišek (30., 109,5 m). »V skokih se običajno ne izide vse po načrtih. Zaradi vremenskih razmer sem imel občutek, kot da bi drsel po ledu in pesku. Novi dresi? So precej boljši od prejšnjih, ni da bi se pritoževali,« je povedal Jernej Damjan, medtem ko je Anžetu Lanišku odleglo, da se je v tako zahtevnih razmerah uvrstil na današnjo tekmo: »Zaletna smučina je bila ledena, zato smo imeli vsi preglavice.«

Danes so se pomerili tudi nordijski kombinatorci. Že drugo posamično kolajno na finskem svetovnem prvenstvu je odsvojil Nemec Johannes Rydzek, ki je ugnal Akita Watabeja iz Japonske in Francoza Francoisa Brauda. Zelo obetavni skoki Marjana Jelenka na treningih so veliko obetali pred zadnjo posamično preizkušnjo v Lahtiju, a je že po dopoldanskem skoku na veliki skakalnici (23. daljava) zapravil priložnost, na 10-kilometrskem teku pa potem odstopil. Mladi Vid Vrhovnik je končal na 47. mestu, sedem minut za sedaj že petkratnim svetovnim prvakom Rydzekom. »Zelo težko mi je pri srcu zaradi odstopa,« je Marjan Jelenko potrt od razočaranja začel komentar. »Vem, koliko ljudi me spremlja, koliko truda so vložili ljudje v moj čim boljši nastop. Žal sem jih razočaral. Ne očitam si, da nisem naredil vsega. Tudi ekipa se je potrudila. Žal ni šlo na skakalnici niti v tekaški smučini.«