Več kot dvesto dvajset umetniških in kulturnozgodovinskih predmetov, med drugim dela priznanih slovenskih slikarjev, od Riharda Jakopiča, Maksima Gasparija in Božidarja Jakca do Zorana Mušiča in Jožeta Ciuhe. To je zbirka, s katero se ponaša metliška Galerija Kambič. Gre za predmete, ki sta jih galeriji podarila mednarodno uveljavljen zdravnik in akademik dr. Vinko Kambič, velik ljubitelj likovne umetnosti in strasten zbiratelj umetniških del, ter njegova soproga, operna pevka Vilma Bukovec Kambič, dolgoletna prvakinja ansambla ljubljanske Opere.

Velika želja v Metliki rojenega Kambiča je bila, da svojo rojstno hišo napolni z umetninami in predmeti, ki sta jih s soprogo hranila na svojem domu v ljubljanski Rožni dolini. Tako se je začela njegova želja leta 2000 uresničevati. »Najprej je hišo, ki jo je obnavljal z lastnimi sredstvi, podaril občini Metlika, predmete pa Belokranjskemu muzeju. Žal se je akademik leta 2001 nenadoma poslovil. Njegova soproga je spoštovala njegovo voljo in čez dve leti smo na ogled postavili prvi del donacije,« pripoveduje Andreja Brancelj Bednaršek, direktorica Belokranjskega muzeja, pod katerega sodi tudi galerija.

Več kot 80 del najvidnejših slovenskih slikarjev

Lani pa je Bukovec-Kambičeva Metličanom sporočila, da želi njihovo zbirko še obogatiti. Ko so začeli pred pol leta načrtovati slavnostni dogodek, so si želeli, da bi bila z njimi tudi nekdanja prvakinja ljubljanske Opere. A žal je tudi ona lanskega decembra umrla. Tako so z včerajšnjim dogodkom, ki se ga je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, počastili spomin na svojo veliko donatorico in hkrati predali namenu novih 53 predmetov, od tega 23 slik.

Celotna donacija tako zdaj obsega 228 predmetov, od tega 82 umetnin triindvajsetih vrhunskih slovenskih slikarjev, od realistov in impresionistov do še živečih umetnikov. »Biser v tej zbirki je osemnajst del Zorana Mušiča, Kambičevega velikega prijatelja,« pravi Brancelj-Bednarškova. Prepričana je, da premorejo zbirko nacionalnega pomena, »ki je preučevalci slovenske likovne umetnosti ne bodo smeli spregledati«. Zbirko sestavlja tudi nekaj plastik, med kulturnozgodovinskimi predmeti so izjemni kosi pohištva, intarzirane skrinje, klečalniki, slike na steklo, nabožni kipci, umetnoobrtni predmeti pa tudi osebni predmeti in fotografije.

Neprecenljiva zbirka

Po besedah metliškega župana Darka Zevnika je Galerija Kambič postavila Metliko na kulturni zemljevid Slovenije. »Takšna zbirka bi bila v ponos marsikateri galeriji ali muzeju v Ljubljani ali drugem večjem mestu. Za Metliko je neprecenljiva. Zato tudi vsako leto v občinskem proračunu zagotavljamo denar za vzdrževanje in stroške. Seveda bi si želeli, da bi galerijo priznali na nacionalni ravni, tako bi se lahko prijavljali tudi na programe ministrstva za kulturo.«

Razstava bo v treh etažah galerije na ogled do septembra, ko bodo pritličje spet namenili občasnim razstavam. Pri tem se držijo darilne pogodbe, po kateri lahko v Kambičevi hiši pripravljajo le visokokakovostne razstave.