Zemljišče na elitni lokaciji v središču zgornjega Posočja je pred kratkim kupila koprska družba Adria Produkt. Za 21.215 kvadratnih metrov velik kompleks, katerega izklicna cena je bila 90.000 evrov, so ob še enem dražitelju odšteli 135.000 evrov. Družba, ki je v stoodstotni lasti Olge Stojiljković iz Škocjana (direktor je Mladen Stojiljković iz Škocjana, prokurist pa Valerij Ilienko iz Moskve), namerava zdaj kupiti tudi stavbno pravico.

Stečajna upraviteljica Branka Remškar je javno dražbo z zviševanjem cene razpisala za 31. marec. Izklicna cena za stavbno pravico je 628.496 evrov, na dražbi pa bodo lahko sodelovali vsi, ki bodo vplačali varščino v višini 31.424,80 evra. H kupnini bo treba prišteti tudi vse davščine in stroške prodaje, poravnati pa jih bo treba najkasneje v treh mesecih po nakupu. Stavbna pravica se nanaša na zgraditev podzemnih in nadzemnih zgradb ter drugih spremljajočih objektov, kot jih določajo prostorski akti občine Bovec.

»Kaj bomo zgradili na kompleksu Žaršče, še ne vemo. Morda se bomo odločili za luksuzno turistično naselje. Vsekakor bo nekaj, kar bo povezano s turizmom. O tem bodo odločili lastniki in družbe, ki sodelujemo pri tem projektu in tudi pri sanaciji hotela Kanin v Bovcu,« je povedal Sandi Kovačevič, direktor hotela Cubo iz Ljubljane.

Obnova hotela Kanin poteka po načrtih

Kovačevič je poudaril, da obnova hotela Kanin, ki ga je kupila družba Alpe Adria Hoteli iz Kopra, njen 25-odstotni lastnik pa je tudi Adria Produkt, dobro poteka. »Naložba pri obnovi Kanina je vredna 6 milijonov evrov in za to imamo zagotovljena sredstva. Dela potekajo po načrtih. Doslej smo zamenjali celotno streho, ki je bila izredno dotrajana. V hotelu zdaj zamenjujejo okna in notranja vrata. Skupnega jezika doslej nismo našli le še z arhitektom starega Kanina,« je dodal Kovačevič.

Sandi Kovačevič za hotel Kanin napoveduje pravi preporod. Postal naj bi družinam prijazen kompleks s 100 sobami. Prednost naj bi dajali tudi aktivnemu preživljanju prostega časa in gurmanskim užitkom. V hotel Kanin bodo prenesli dobre izkušnje iz priznanega ljubljanskega hotela Cubo.

Zadovoljen tudi bovški župan

Kovačevič je prepričan, da se bo po ponovnem zagonu kaninske žičnice v prihodnjih letih še bolj razmahnil turizem v Bovcu in okolici. Delno tudi po zaslugi koprskih podjetij s pretežnim ruskim kapitalom (Alpe Adria Hoteli, Adria Produkt in Adria sredstva). Družbi Adria Produkt in Adria sredstva sta tudi družbenika hotela Cubo.

Z zadnjim razpletom dogodkov je zadovoljen tudi bovški župan Valter Mlekuž: »Kaninska žičnica se vrti in to je pomembno. Uspelo nam je povezati smučišči na Kaninu in Selli Nevei. Premika se tudi v dolini. Zaživelo naj bi letališče, leta 2018 naj bi vrata ponovno odprl hotel Kanin in končno, obetajo se boljši časi tudi za kompleks Žaršče.«