Kdor je včeraj odprl kakšno od evropskih ali celo svetovnih spletnih športnih strani, ni mogel uiti veliki novici. Slovenski čudežni košarkarski deček Luka Dončić je namreč dopolnil 18 let, zato so čestitke na njegov račun deževale z vseh strani. Številne medijske hiše po stari celini so mu poklon izrazile s poglobljenimi članki, v katerih novinarji niso pozabili omeniti, da se takšen talent rodi na vsake pol stoletja. »Živim svoje sanje. Kaj več bi si težko želel. A z nogama sem trdno na tleh in vem, da je pred menoj še veliko trdega dela,« je ob tem med drugim za spletno stran Reala Madrid ob jubileju povedal Luka Dončić.

Ljubljenec Florentina Pereza

Ljubljančan je v preteklih in predvsem letošnji sezoni že večkrat opozoril nase. Pogosto je kljub mladosti odigral ključno vlogo v zaključkih tekem in s tem navduševal navijače, ki jih je iz meseca v mesec več. Ljubitelj biljarda in računalniških igric je nazadnje zablestel pri osvojitvi španskega pokala, ko je povprečno na treh tekmah prispeval po 14,7 točke, 6,7 skoka in 5,3 asistence in bil tako eden ključnih mož pri končnem zmagoslavju kraljevega kluba. Slednje je bilo jasno tudi predsedniku Florentinu Perezu, ki je Dončića v slačilnici objel in mu v smehu dejal, da mu bo sam priskrbel vozniško dovoljenje, ki si ga tako želi. Do zdaj ga je naokoli po Madridu prevažala mama Mirjam Poterbin, po narejenem izpitu se bo to spremenilo.

Seveda ima svoje želje tudi Perez. Ena od njih je, da bi Luko Dončića, ki mu v španski prestolnici pogostokrat družbo dela tudi dekle Anamarija iz Zagorja, kar se da dolgo spremljal v dresu Reala Madrid. Dončić bo v prihodnjem tednu v podpis prejel novo, izboljšano pogodbo. Podrobnosti, ki bodo v njej zapisane, so še vedno zakrite v tančico skrivnosti, o vsem skupaj pa veliko ne želijo govoriti niti v klubu. Dejstvo namreč je, da so se stvari v zadnjem obdobju spremenile. Dončić si je z neverjetnimi predstavami v letošnji sezoni močno izboljšal status pred naborom lige NBA prihodnje leto. Medtem ko so mu na začetku sezone strokovnjaki onstran Atlantika leta 2018 napovedovali izbor med prvo deseterico, ga zdaj brez sramu omenjajo kot najverjetnejši prvi izbor. V tem primeru se zdi skoraj nemogoče, da bi Dončić v Madridu ostal kaj dlje kot do konca prihodnje sezone.

Pogodba z Nikejem že pri 15.

Glede na igre in dejstvo, da je že zdaj eden izmed nosilcev igre pri kraljevem klubu in da bo do prihodnjega poletja le še napredoval, bi bil odhod v najmočnejšo ligo na svetu smiseln. A tu v igro stopi odškodnina. Pri Realu Madrid so namreč že pred časom dejali, da če bo Dončić pri njih ostal še sezono ali dve po naboru 2018, zanj ne bodo zahtevali odškodnine in mu bodo hkrati zagotovili povsem enako ali celo večjo plačilo kot čez lužo. V nasprotnem primeru jo bodo, ta pa verjetno ne bo ravno nizka. Ker imajo klubi v ligi NBA omejitev, koliko denarja lahko namenijo za odškodnine igralcev v Evropi (za sezono 2016/17 je bila 650.000 dolarjev), bi to pomenilo, da bi moral Dončić iz svojega žepa plačati preostali znesek. To za zdaj že 18-letnega košarkarja vseeno ne bi bil prevelik zalogaj, saj bi v primeru prvega izbora na naboru v prvi sezoni v ligi NBA zaslužil 6,685.100, v drugi 7,829.400, v tretji 8,202.200 in v četrti 10,342.974 dolarjev, ob tem pa mu je seveda precej denarja na tekoči račun kapnilo že do zdaj. Že pri 15 letih naj bi namreč Dončić podpisal nekajletno sponzorsko pogodbo s proizvajalcem športne opreme Nikejem za šest milijonov evrov.

Kakšna bo nadaljnja pot slovenskega košarkarskega dragulja, bo v določeni meri odvisno tudi od njegovega zastopnika. To je pred kratkim tudi uradno postala agencija BDA Sports, s katero med drugimi sodeluje tudi Goran Dragić.