Jeseniški hokejisti bodo drevi (18.30) na domačem ledu v alpski ligi odprli četrtfinalno serijo na tri zmage proti Lustenauu. Avstrijski tekmec s Predarlskega je z naskokom najbolj neugoden nasprotnik za železarje, saj je v zadnjih štirih sezonah avstrijske druge lige na številnih medsebojnih tekmah vpisal le en poraz. Oktobra lani je za edino jeseniško zmago v podaljšku zadel David Rodman, ki se je po kratki avanturi v Podmežakli hitro preselil v Francijo.

Lustenau lani zavezal kravato

Jeseniška sezona doslej ni minila v znamenju presežkov. Železarji nihajo v formi, zato se v moštvu izogibajo napovedim o naskoku na prvaka tega tekmovanja, ki še zdaleč ne ponuja toliko kakovosti in medijske odmevnosti kot EBEL. Če so jeseniški hokejisti redni del alpske lige sklenili kot najučinkovitejše moštvo, so se v drugem delu odrezali nekoliko slabše. V ne preveč zahtevnem ritmu tekem v končnici (igralna dneva bosta sreda in sobota) bodo imeli državni podprvaki proti Lustenauu prednost domačega ledu, pred trenerjem Nikom Zupančičem in njegovim pomočnikom Jako Avgustinčičem pa je zahtevna naloga, kako pripraviti moštvo na neugodnega nasprotnika, ki je na zadnjih desetih tekmah edini zmagi po rednem delu dosegel ravno proti Jesenicam. Spomnimo, v lanskem polfinalu zdaj že ukinjene lige INL je Lustenau s 3:0 v zmagah odpihnil hokejiste v rdečih dresih.

»V zadnjih dveh dneh smo poskušali odmisliti, da je Lustenau neugoden tekmec. V tej sezoni smo že dokazali, da lahko igramo z vsakim nasprotnikom. S tovrstno miselnostjo želimo stopiti v četrtfinale. Prednost domačega igrišča pomeni tudi manj vožnje z avtobusom, zato je zelo pomembna že uvodna preizkušnja. Zmagovalec bo imel psihološko prednost,« meni jeseniški trener in reprezentančni selektor v eni osebi Nik Zupančič, ki slovi po analitičnem pristopu. Igro Lustenaua ocenjuje kot drugačno od drugih moštev. »Igrajo tvegano, kar se jim večkrat obrestuje. Če bomo disciplinirani in osredotočeni, lahko računamo na uspeh. Naša forma? V zadnjem času smo jo dvignili. Škoda za zadnjo tekmo s Feldkirchom, ko smo vodili s 3:0, a nato izgubili. Tudi o tem smo se pogovarjali v garderobi,« je dodal Zupančič, ki nerad ocenjuje možnosti železarjev v izločilnih bojih. Kot pravi, bodo morali najprej preskočiti prvo oviro.

Jesenice kmalu z nekdanjo slavo?

V zadnjem mesecu dni so Jeseničani krepko presegli povprečen obisk domačih tekem, potem ko se je nekdanji as Podmežakle Tomaž Razingar s partnerji iz različnih poslovnih krogov angažiral v projektu za dvig hokejske ravni v mestu. Nenadnega vzpona ni pričakovati, saj na Jesenicah še vedno čutijo posledice dogodkov izpred petih let, ko se je po zaprtju trofejnega kluba podrla hokejska piramida. V tem obdobju na Jesenicah niso zmogli vzgojiti in hokejsko izobraziti mladih igralcev iz nekoč cenjene hokejske šole, panoga pa je obenem izgubila privlačnost v širšem okolju, zato so priložnost za vodenje kluba dobili predvsem ljubitelji te igre, ki nimajo resnejših povezav v gospodarstvu.

Mladi hokejisti so na ledu Podmežakle praktično čez noč ostali brez vzornikov, nastopanje v drugorazredni avstrijski ligi pa ne predstavlja tako mikavnega izziva, da bi sponzorji v večji meri podpirali jeseniško zgodbo. Zdaj v Zgornjesavski dolini vse upe polagajo v projektno skupino, v kateri se je doslej le Razingar izpostavil v javnosti. Če bodo Jesenice oživele kot nekoč, bo nekdanji reprezentančni kapetan doživel enega največjih uspehov svojega udejstvovanja v hokeju.