Le še nekaj tednov in travniki bodo polni ljudi, ki s sklonjenim hrbtom pridno pobirajo regrat, ki za mnoge predstavlja nadležni plevel. Regrat je pri nas cenjen tudi v ljudski medicini, saj mu pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje.

V Sloveniji ga še ne gojimo

Regrat navadno nabiramo sami, čeprav smo ga po zasoljeni ceni pripravljeni kupovati tudi na tržnici. Z gojenjem regrata se namreč za zdaj ne ukvarja še nihče. Vendar pozor, ni vsaka zelena travnata zaplata primerna za nabiranje. Predvsem se skušamo izogniti površinam tik ob prometnih cestah in letališčih. Neprimerni so tudi travniki, gnojeni z gnojnico, in travne površine, ki jih lastniki psov redno uporabljajo za pasje stranišče. Če ste res velik ljubitelj regrata in ne poznate nobenega kraja, na katerem bi ga lahko varno nabirali, ga lahko skušate vzgojiti na domačem vrtu.

Seveda za to potrebujete primerno sortno seme, ki ga ni tako enostavno dobiti. En od načinov je, da previdno izkopljete regrat in ga posadite na vrtno gredico. Ko se cvet spremeni v regratovo lučko z večjimi semeni enostavno upihnete vanj. Ker gre za zelo nezahtevno rastlino, na katero marsikdo gleda kot na plevel, jo boste kaj kmalu imeli povsod veliko. Lahko pa enostavno zavijete v Semenarno Ljubljana in kupite vrečko semen. Sejemo neposredno na pripravljeno gredo, od februarja do maja v globoka korita ali posode z luknjami za drenažo. Semena enakomerno potresemo po površini. Če želimo vzgajati mlade liste, sejemo na gosto, površino pokrijemo in s tem posevek zaščitimo pred ptiči in vetrom. V nasprotnem primeru sejemo semena 5–7,5 cm narazen, površino pustimo odkrito, saj semena bolje kalijo. Korenine nabiramo v naslednjem letu od maja do junija in jeseni. Mlade liste nabiramo spomladi.

Regrat je najbolj poznana in uporabljena divja rastlina v Sloveniji. Tisti, ki poznajo in znajo ceniti njegovo vrednost, iz njega pripravljajo solato, obogati pa lahko marsikatero jed. Če nam ga ne nabere prijazna soseda ali ga ne kupimo na tržnici, ga je za začetek treba najprej nabrati. Nekateri so pri nabiranju že zelo izurjeni, ostalim morda nekaj nasvetov. Za preprosto nabiranje svetujemo, da največji del (tudi umazanije) opravimo kar na terenu. Potrebujemo oster manjši nož, če je nekoliko ukrivljen, toliko bolje. Listke regrata v celoti privzdignemo od tal, da pridemo z nožem pod njimi. Odrežemo in ko v roki držimo cel šop regrata, odstranimo okoli odmrle liste. Odrežemo preostanek korenine stran, da so listi prosti. Če se le da, nabiramo mlade liste, so slajši, manj grenki.

Vsestransko uporabna rastlina

Regrat velja za zdravilno rastlino že več kot sto let, to pa potrjujejo tudi novejše raziskave. Je vsestranska rastlina, ki vsebuje veliko vitamina A, B in C, in je odlična pomoč pri težavah z jetri. Pomaga čistiti kri, ravno tako omogoča lažje izkašljevanje, deluje kot diuretik, pomaga pri motnjah delovanja žolčnika, pri zniževanju krvnega sladkorja in lajšanju revmatskih obolenj. V zadnjem času je priljubljen tudi kot pomoč pri hujšanju in pri razstrupljanju telesa pred prihajajočo sezono kopalk. Nekateri pravijo regratu tudi okrasna solata.