Ko ste na dopustu ali samo v službi, je velika verjetnost, da vas v vaši soseski opazujejo ne prav prijazni tatovi in prežijo na pravi trenutek. Če dragocenosti hranite doma in ne v bančnem trezorju, je nujno, da posodobite hišni varnostni sistem. A tudi tedaj še niste povsem varni, zato vam pomagamo z nekaj nasveti, kako najbolje skrijete dragoceno lastnino, da je vlomilci ne bodo (tako lahko) našli.

V škatlah v garaži

Izvedenci za varovanje domov soglašajo: ko gre za skrivanje dragocenih predmetov, ni nič boljšega od garaže, ki jo vlomilci manj verjetno preiščejo. Lastnino spravite v škatle, ki so nedolžno označene z nalepkami »zimska oblačila« ali »božični okraski«. Več ko je škatel, dlje časa potrebujejo vsiljivci za iskanje, zato je tudi večja verjetnost, da jih zasačite. V garaži lahko hranite svoje dragocenosti celo vsem na očem, na primer v omari za orodje ali v očiščeni pločevinki za barve – med drugimi pločevinkami bo tisto pravo precej težje najti.

V kuhinji

Kuhinja je, ne boste verjeli, pravi raj za skrivanje dragocenosti – možnosti so skorajda neskončne. Gotovino, zavito v plastično vrečko, lahko spravite v posodo za sladkor ali moko, nakit pa v lončke za začimbe. Prostor za skrivanje najdete tudi v malih gospodinjskih aparatih. In ne pozabite na hladilnik in zamrzovalnik: pomembne dokumente, denar ali dragocenosti spravite v plastične vrečke ali plastenke.

V otroški sobi

Vlomilci povprečno porabijo od 8 do 12 minut za iskanje denarja in nakita v spalnici ter računalnikov in drugih elektronskih naprav v delovni sobi. Mnogo manj verjetno je, da bodo vstopili v otroško sobo, kjer so dragocenosti lahko skrite med zmešnjavo otroških stvari in igračk. Spravite jih v predalnik z oblačili ali omaro z drobnimi igračami – statistično gledano so tu varnejše kot kjer koli drugje.

V lažnih ceveh, ventilatorjih, vtičnicah

Verjetno se zdaj že sprašujete, zakaj pa imamo sploh sefe? Sef ni vedno najboljša rešitev, sploh če ni vgrajen v zid in elektronsko zavarovan. Če želite svoje dragocenosti zavarovati le za delček stroškov profesionalnih varnostnih rešitev, vam kot alternativo priporočamo lažne domače napeljave: PVC-cevi, odvod ventilatorja, termostat, luči in električne vtičnice. Vsekakor uporabite lažno napeljavo, saj se lahko zgodi, da vam požar pogoltne ves hranjeni denar ali pa nanj naleti mojster, ki je prišel popravljat klimatsko napravo. Seveda se morate za takšna skrivališča nekoliko potruditi in imeti tudi nekaj rokodelskih veščin, a se zagotovo splača. Napeljave res niso prva stvar, ki jo pregledajo vlomilci.

V škatli iz knjig

Večje dragocenosti lahko spravite v škatlo, na katero nalepite hrbtišča knjig, in jo hranite med drugimi knjigami v knjižni omari. Potrebujete kartonsko škatlo, lepilni trak, žago, lepilo, olfa nož za karton, brusilni papir in meter. Podrobna navodila za izdelavo si oglejte v spodnjem videu.

V notranjih vratih

Za skrivališče v vratih verjetno še niste slišali, je pa nadvse učinkovito. Zvrtajte luknjo na vrhu kakršnih koli notranjih vrat in bodite pozorni, da ostanete blizu zunanjega roba, če so votla. Za spravljanje gotovine uporabite kovinsko tubo za cigare. Navodila najdete v spodnjem videu.

Vir: www.realtor.com