V Madrid je prispel pri rosnih 13. letih, takrat na krilih predstav v dresu Olimpije. Posebej je odmeval naziv najkoristnejšega igralca na turnirju mladih v Rimu. V polfinalu je zbral 41 točk, Laziu pa jih je nato v finalu nasul kar 54 in k temu dodal še 11 skokov in deset podaj. Z Realom je po prihodu dvakrat osvojil španski kraljevi pokal in s klubom ravno tolikokrat slavil naslov državnih prvakov.

Zgodnja slava ne ovira napredka košarkarskega genija

Pri svojih 16 letih je postal Realov najmlajši igralec, ki je zaigral v španskem prvenstvu. »Toda, kdo, ki ga je kadarkoli videl na košarkarskem igrišču, bi sploh verjel, da je Luka Dončić star 18 let,« se sprašujejo v nadaljevanju prispevka na strani kluba in Slovenca označujejo kot genija, ki bi lahko zaznamoval celotno generacijo košarke in vendar se za svojo slavo ne meni prav dosti, saj ostaja z nogama, predvsem pa z glavo trdno na tleh.

Seveda bi lahko bilo drugače in šport pozna še premnogo zgodb o potencialnih velikanih, ki to nikoli niso postali. V madridski mladinski akademiji je Dončić, ki se sicer najraje prostočasi z igranjem biljarda in videoiger, serijsko osvajal tako kolektivne kot tudi individualne lovorike. Med drugim je bil leta 2014 najboljši igralec španskega kadetskega prvenstva v kategoriji do 16 let, leto kasneje pa si je lastil naziv najboljšega igralca mladinskega prvenstva v kategoriji do 18 let.

Kot največji dosežek svojih mladinskih časov, kakorkoli ironično se glede na njegova leta to sliši, izpostavlja naslov mladinskega evroligaškega prvaka, zatem ko so v finalu leta 2015 premagali košarkarje Crvene zvezde. Istega leta so slavili tudi člani, s čimer je Real Madrid postali prvi, ki mu je uspela tovrstna dvojna zmaga.

Odhod v NBA se zdi neizbežen, toda Real ga še ne bi dal

Naslednjo sezono se lahko Dončić prijavi za igranje v ligi NBA, kjer bi lahko bil eden izmed prvih na naboru. A pri sedanjem klubu so jasni: »Trudili se bomo, da bi Luka ostal pri nas to, prihodnjo in še kakšno sezono, preden bo odšel v NBA. Če si želi, lahko pri nas ostane do konca življenja.« Veliko zanimanje privablja tudi njegov podpis prve profesionalne pogodbe. Sedemmestne številke se zdijo realna ugibanja. Kakorkoli bo Luka Dončić nadaljeval, je jasno, da se ga trenutno ne bi branili prav nikjer.