Država bo reševala Cimos. Po pojasnilih ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) v kratkem pripravila seznam vseh potrebnih aktivnosti. Pri tem je poudaril, da ne bo šlo za vnovično državno pomoč koprski družbi, saj se bodo vse aktivnosti odvijale po načelih zasebnega vlagatelja. Med možnostmi, ki jih bo analiziral DUTB, pa bo po Počivalškovih pojasnilih tudi povezovanje z drugimi podjetji iz panoge.

Počivalšek je imel v mislih predvsem Mariborsko livarno Maribor (MLM), smo izvedeli neuradno. Prodajni postopek slednje je lani spodletel, podobno kot pri Cimosu pa je DUTB postal lastnik MLM v postopku prisilne poravnave. Koliko svežih sredstev bo treba vložiti v Cimos, Počivalšek danes še ni razkril. Povedal je le, da ne gre za visoke zneske in da namerava država ostati lastnica Cimosa od tri do pet let.

Po pojasnilih profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete dr. Marka Jakliča bo reševanje Cimosa izjemno drago za davkoplačevalce. »Ponovno se bodo najemali dragi svetovalci, kupcev bo čedalje manj, luknjo pri naročilih pa bo ob odsotnosti strateškega lastnika težko zamašiti,« je opozoril Jaklič. Po njegovem mnenju bo Cimos, z izjemo kakšnega programa, razvojno težko obuditi, družba pa bo še dolgo obsojena na doseganje nizkih dodanih vrednosti.

Ključno bo prepričevanje kupcev

V vnovičnem poskusu reševanja Cimosa bo ključnega pomena prepričati zahtevne kupce iz avtomobilske industrije, da bo DUTB resnično nastopal kot zasebni vlagatelj. Zato so z vsemi potencialnimi kupci v kratkem predvideni pogovori. Skupaj z vodstvom Slovenskega državnega holdinga (SDH) in DUTB pa namerava Počivalšek nekatere od njih tudi osebno obiskati. Kot je zatrdil, je Cimosu od oktobra lani uspelo pridobiti za 400 milijonov evrov naročil, medtem ko je informacije o tem, da sta BMW in General Motors odpovedala naročila, označil kot neresnične. Dejanje italijanskega Palladia Finanziaria, ki je o odstopu od posla najprej obvestil medije, pa je Počivalšek označil kot neverodostojno in za Cimos škodljivo.

Reševanje Cimosa z vidika zasebnega vlagatelja je pomembno predvsem v luči nedovoljenih državnih pomoči, nad katerimi bdi evropska komisija. Ta je doslej že dvakrat soglašala z državno pomočjo Cimosu v skupni višini okoli 130 milijonov evrov (velika večina tega zneska je predstavljala pretvorba dolgov v lastniški kapital družbe). Predvsem pa bo pomembno, da bo Slovenija Bruslju dokazala, da bi bili določeni izvedeni ukrepi sprejemljivi tudi za zasebnega vlagatelja.

Odgovornost vsi zavračajo

Spomnimo, da se je Slovenija za premostitev zadnje ovire pri prodaji Cimosa s Hrvaško dogovorila, da bo DUTB hrvaški agenciji za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) za domnevne terjatve do koprske družbe plačal sedem milijonov evrov. Zaradi propadlega posla ta znesek v sosednjo državo ne bo nakazan, a se bodo s Hrvati poskušali dogovoriti, kako se bodo vključili v reševanje družbe, je pojasnil Počivalšek.

In kdo je kriv, da je privatizacija Cimosa v sklepni etapi spet propadla? Zdravko Počivalšek je dejal, da je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi prodaja uspela. »Italijani so se s Hrvati nekaj mesecev sami pogajali, konec lanskega leta pa so nas zaprosili za pomoč. O vsem potrebnem smo se dogovorili v dveh mesecih, medtem ko bi se rok iztekel aprila,« je dejal Počivalšek. Dodal je, da če bo treba nositi odgovornost, jo bo prevzel. Predsednica uprave SDH Lidia Glavina pa je dejala, da se je v prodajni postopek, ki ga je usmerjal DUTB, paradržavni holding kot manjšinski lastnik Cimosa aktivno vključil sredi lanskega leta. Poudarila je, da so storili vse, kar je bilo mogoče, in da se pogajanja vodijo na dveh straneh. Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh na vprašanje o odgovornosti ni odgovoril.