Optimist za podjetniške nedolžneže

Kategorija Optimist je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj in nikoli niso bili ustanovitelji podjetja oziroma niso zasedali vodstvenih funkcij v podjetjih, kategorija Navigator pa izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, ni starejše od treh let na dan objave razpisa.

Prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Boris Kavur, poudarja, da natečaj Podjetna Primorska predstavlja dodano vrednost univerzitetnega izobraževanja, saj uspešnim študentom omogoča, da rezultate svoje študijske in raziskovalne odličnosti s pomočjo podpornega okolja uspešno preoblikujejo v podjetniške ideje, ki predstavljajo prvo stopnjo na poti h gotovim produktom ter poslovni uspešnosti.

Temelji za gospodarski uspeh

»Rektorjeva nagrada ni zgolj formalna potrditev uspešnosti, ampak je zahvala Univerze na Primorskem študentom, ki so pridobljena znanja sposobni in pripravljeni preoblikovati v izdelke, katerih uporabnost, predvsem pa inovativnost bosta v prihodnosti bistveno vplivali na gospodarski razvoj.«

Direktor Dorijan Maršič pa je predstavil pomembno novost letošnje sezone natečaja, to je okrepljeno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. »Zelo me veseli, da so lokalne skupnosti ponovno prepoznale pomen sodelovanja s podjetniškim podpornim okoljem, saj se nam Občina Izola pridružuje s posebnim denarnim skladom za prijavitelje iz Občine Izola, Mestna občina Koper pa s podporo pri organizaciji natečaja.«

Dodal je, da je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, akademskim okoljem in gospodarstvom ključno za uspešnost družbe na dolgi rok in to je cilj, h kateremu inkubator in njegovi deležniki stremijo.

To prepoznava tudi direktor uspešnega podjetja Dinit Primož Patru, ki je tudi letos zlati sponzor natečaja, ki je povedal: »Pomembno je sodelovanje s podpornim okoljem, saj je prepoznavanje kompetenc mladih ključno, da se lahko samostojno vključujejo v delovno okolje, gospodarske subjekte ali začenjajo svoje lastne podjetniške poti. V našem podjetju namenjamo velik poudarek mladim in sposobnim posameznikom, zato tudi aktivno podpiramo natečaj in delovanje primorskega inkubatorja.«

Novost tudi elektronski obrazec

Natečaj so uradno odprli 24. februarja 2017. Letošnja sezona natečaja pa uvaja še nekaj novosti. Prva je elektronski prijavni obrazec, ki prijaviteljem omogoča enostavno prijavo in morebitne popravke. Prijave na natečaj so možne do 31. marca 2017 do polnoči. Prijavni obrazec je dostopen na prenovljeni spletni strani: www.uip.si.

Novost v letošnjem letu je tudi, da bodo že v času prijavnega roka potencialni prijavitelji in drugi zainteresirani imeli možnost udeležbe na dveh delavnicah, kjer se bodo seznanili z osnovami prijav na natečaje in osnovami t.i. “pitchanja”, to je predstavitev pred komisijo. Finalisti naj bi bili predvidoma znani v zadnjem tednu aprila, ko bo sedemčlanska komisija izbrala 15 finalistov po pregledu posredovanih poslovnih modelov in izvedenih predstavitev

Aktivnosti natečaja bodo letos potekale dlje časa, saj bodo poleg tematskih delavnic, ki so pomembne za razumevanje posameznih vsebinskih sklopov poslovnega modela, na inkubatorju organizirali tudi dva enodnevna dogodka v sodelovanju z gospodarstveniki iz regije, poleg tega pa bodo poletni meseci namenjeni izključno delu ustreznih mentorjev s prijavljenimi ekipami, ki bodo izbrane med finaliste.

Vse delavnice bodo potekale v novih prostorih inkubatorja, ki je sedaj lociran v 1. nadstropju na Čevljarski ulici 27 v Kopru (prostori ŠOUP).

Sklad natečaja 30 tisočakov, 10 tisočakov daje še občina Izola

Nagradni sklad tudi letos znaša 30.000 evrov. Sedem tisočakov dobi podjetje za prvo mesto v kategoriji Navigator, , prav toliko zmagovalci v kategoriji Optimist in Rektorjeva nagrada, 2500 evrov pa gre za študentsko ekipo v primeru, da med zmagovalci ne bo nobene skupine, kjer bi bili izključno študentje. Nagrade so v obliki vavčerja, ki zajema paket svetovalnih, podpornih in drugih storitev. Skladu se letos pridružuje še posebna nagrada Občine Izola v višini 10.000 evrov.

»Novost letošnjega leta je, da je inkubator dal prijaviteljem možnost, da v obrazcu označijo, kakšne storitve bi najbolj potrebovali za zagon prijavljene podjetniške ideje. Inkubator bo vsebine končne nagrade objavil naknadno in nadejamo se, da bomo zmagovalcem uspeli podeliti tisto, kar najbolj potrebujejo,« je povedal direktor Maršič.

Natečaj se bo zaključil predvidoma novembra, ko bodo podelili nagrade za najboljše podjetniške ideje. Želja je, da bi letos še povečali že tako dobre uspehe delovanja inkubatorja. V desetih letih delovanja so namreč podprli skoraj 70 startup podjetij, ovrednotili več kot 450 podjetniških idej in med njimi nudili podporo pri pripravi poslovnih načrtov in modelov več kot 120 podjetniškim ekipam.

Za vse prijavitelje velja, da lahko dodatne informacije pridobijo na prenovljeni spletni strani: www.uip.si, v razdelku Podjetna Primorska ali prek elektronskega naslova: podjetnaprimorska@uip.si.