ZDA so bile močno navzoče na Balkanu, v Beli hiši pa je zdaj nov mož. Kakšna so vaša pričakovanja?

S prihodom Trumpa ne gre pričakovati čudežev. A kljub temu se mi zdi, da napoveduje drugačen pristop ZDA k svetovnim krizam in da se Amerika ne bo vtikala v prav vse krize in igrala svetovnega policista. Naš interes so dobri odnosi z ZDA in pričakujem, da bo nova ameriška administracija pokazala več razumevanja kot doslej.

Več razumevanja tudi ko gre za razmere v BiH in njeno zahtevo po reviziji sodbe meddržavnega sodišča o odgovornosti Srbije za genocid v BiH, kar je napovedal Bakir Izetbegović?

Član predsedstva BiH Bakir Izetbegović s potezo žal vrača odnose med državama desetletje nazaj. Najprej, to je napovedal brez privolitve ostalih dveh konstitutivnih narodov. Drugič, Srbija je naredila vrsto korakov k normalizaciji odnosov, strinja se, da zločini ne smejo biti pozabljeni, in jih je obsodila, procesuirala krivce, jih poslala v Haag. Toda to vprašanje iz preteklosti ne sme biti edina točka politike nekoga na zunanjem ali notranjepolitičnem področju, ker potemtakem nimamo prihodnosti. Skrbi me dvoličnost dela mednarodne skupnosti, ki je ob vprašanju referenduma o dnevu Republike Srbske Srbe označila kot moteč dejavnik, ob Izetbegovićevem vrtenju zgodovinskega kolesja nazaj pa Bruselj, Berlin in Washington molčijo, čeprav je jasno, da to lahko prinese nove nemire. Referendum ogroža daytonski sporazum, Izetbegovićevo ignoriranje dveh konstitutivnih narodov pa ne?

Tudi odnosi s Hrvaško se gibljejo med vročim in hladnim.

Radi bi presegli nesporazume na miren, politični, diplomatski način, tako kot v primeru Prištine in Sarajeva. Smo in bomo ostali sosedje. Morali pa smo se odzvati na pojave rehabilitacije ustaštva in NDH. Namesto da bi se distancirali od takšnih pojavov, so v Zagrebu mojo kritiko označili kot nesramnost. Ne razumem, kaj je nesramnega v pričakovanju, da se Hrvaška vede v skladu z vrednotami Evropske unije, na katerih je povezava sezidana, in da obrne hrbet in obsodi takšne pojave.

Tudi pogajanja z EU včasih napredujejo, včasih stopicajo.

Z našim pristopom k pogajanjem sem zadovoljen, nisem pa zadovoljen s številom zaprtih oziroma odprtih poglavij. Zdi se mi, da odprta poglavja ne odražajo realnega stanja, koliko je Srbija pravzaprav že sama postorila, ampak so odraz tega, koliko je soglasja znotraj osemindvajseterice. Kot veste, je bila Hrvaška tista, ki nas je konec lanskega leta blokirala, in ne delam si utvar, da se to ne bo morda znova zgodilo. Smo za dialog, pripravljeni smo sprejeti vsako razlago glede tega, česa nismo naredili in kaj moramo narediti, ne moremo pa pristajati na ponižanja brez razloga in argumentacije.

EU se je znašla na prelomnici, to ni tista EU kot pred leti. Takšna kot je, ni ravno privlačen cilj in verjetno je v Srbiji vse več takšnih, ki članstva ne vidijo kot veliko pridobitev.

Strinjam se, svet se spreminja, EU tudi. Lani so ga zaznamovali brexit, izvolitev Donalda Trumpa, množične migracije. Ne pozabimo vse bolj aktivne vloge Kitajske, Rusije in tudi Indije. Videli bomo, kaj nam bodo te spremembe prinesle. Naša opredelitev, predvsem ekonomska, še naprej ostaja EU, na nas pa je seveda, da vse to spremljamo, analiziramo, pravočasno ukrepamo, saj si ne moremo privoščiti, da zaradi napačne presoje ogrozimo mirno in stabilno prihodnost.

Rusija je največja partnerica Srbije. Kakšen vpliv ima na to vaše dobro in tesno sodelovanje z zvezo Nato?

Smo neodvisna država, ki avtonomno vodi politiko. Tako kot naša pristopna pogajanja za članstvo v EU in usklajevanje s politiko EU ne vplivajo na naše odnose z Rusijo, na to ne vpliva niti sodelovanje z Natom. Ostajamo pri politiki vojaške nevtralnosti in nihče nas ne more prisiliti, da vodimo protirusko ali protikitajsko kampanjo. Toda problem radikalizacije sveta in terorizma ni več vprašanje ene države, ene regije, ampak je globalen in ga je treba reševati skupaj. Če smo obdani z državami članicami Nata, potem je logično tudi sodelovanje s severnoatlantskim zavezništvom.

Na predsedniških volitvah boste vi in vaša Socialistična stranka podprli kandidaturo Aleksandra Vučića, ki je uspešen premier. Zakaj menjati moštvo (vlado), ki zmaguje, zakaj ne podprete Tomislava Nikolića?

Ne menjamo moštva. Samo okrepili ga bomo! Balkan je še vedno regija, v kateri prihaja do napetosti in nesporazumov, zato potrebujemo trezno, umirjeno in enotno politiko ter politika, ki gleda širše. In to je Vučić. Kohabitacija politikov iz različnih strank se v Srbiji ni dobro obnesla, potrebujemo enotnost in to nam lahko zagotovi samo Vučić z zmago že v prvem krogu.