Zunanje zvoke lahko sicer zamejimo z dobro zvočno izolacijo oken, hrup pretakanja vode pa je težje omejiti. V Geberitovem laboratoriju gradbene tehnologije in akustike zelo natančno testirajo hrupnost izdelkov in na podlagi tega razvijajo pametne rešitve, ki omogočajo mirne noči. Med njimi izstopajo sistemi za utišanje zvoka splakovanja straniščnih školjk in tek oče vode v prhi: zvočno optimiran sistem za odvodnjavanje Geberit Silent-PP in sistemaGeberit Silent-db20 ter Geberit Silent-Pro, ki absorbirata zvok. Z njimi uspešno rešuje težavo hrupnih sosednjih stranišč in tako poskrbi za mirno bivanje. Geberit tako izboljšuje kakovost našega bivanja tudi izven vidnega.

Laboratorij pametnih rešitev

Oliver Wolff, vodja gradbene fizike pri Geberitu, izpostavlja, da postaja zvočna izolacija sanitarnih prostorov vedno bolj pomembna. Vedno več arhitektov in sanitarnih inženirjev pred gradnjo z natančnimi meritvami preverja, ali plani uresničujejo zahteve po primerni zvočni izolaciji ter temu primerno prilagajajo načrte. Geberit pa gre v razvoju vrhunskih izolacijskih rešitev še korak dlje, saj svoje izdelke testira v unikatnem laboratoriju gradbene tehnologije in akustike na sedežu podjetja v Švici. Geberitov laboratorij je zaradi svoje velikosti, koncepta in opreme edinstven v svetovnem merilu. Izmed vseh prostorov jih je kar devetnajst namenjenih zgolj akustiki, v njih pa lahko ustvarijo številne dejanske življenjske situacije. S svojo napredno opremo zelo natančno merijo zvok in celo vibracije, za lažjo predstavo o jakosti in razporeditvi zvoka pa vse to z barvno sliko prikazuje posebna akustična kamera. Rezultati raziskav v končni fazi sooblikujejo razvojni proces izdelkov, ki dosegajo najvišje standarde kakovosti.

Kakovost sobivanja

V velikih bivalnih poslopjih pogosto prihaja do težav zaradi hrupa iz drugih stanovanj. Tako lahko stanovalce zmoti hrup iz odtočnih cevi, ki vibrirajo, ko skoznje teče voda. Če cevi niso pravilno pritrjene, se vibracije prenašajo v druga stanovanja po zraku ali po zidovih, zato slišimo zvok sosedov, ki živijo nekaj nadstropij višje in nižje. Zagotavljanje dobre zvočne izolacije v sanitarijah bi moralo biti prav toliko pomembno kot zvočno izolirana okna ali tla. Da bi preprečili situacije, ko nas zmoti splakovanje straniščne školjke v sosednjih sobah, je treba uporabiti zvočno optimirane sanitarne sisteme, ki nudijo visoko stopnjo dodane vrednosti, za upravljavca pa ne predstavljajo visokih dodatnih stroškov. Ukrepe za preprečevanje hrupa lahko izvedete že v fazi začetnega načrtovanja gradnje. Vključujejo lahko vgradnjo zvočno optimiranih izdelkov ali ustrezno načrtovanje razporeditve prostorov, kar je v kopalnici zelo pomembno. In Geberit ima kakovostno in enostavno rešitev.

Enostavna rešitev z Geberitom

Geberit s setom za zvočno izolacijo, ki je nameščen med straniščno školjko in steno, preprečuje prenos vibracij na steno in ponuja zaščito pred širjenjem hrupa po masivnih konstrukcijah. Tovrstni majhni ukrepi lahko bistveno prispevajo k zmanjševanju motenj zaradi hrupa. Geberit ponuja dva sistema za odvodnjavanje, ki zmanjšujeta hrup tekočin, ki se v njih pretakajo: zvočno optimiran sistem Geberit Silent-PP in sistem Geberit Silent-db20, ki absorbira zvok. Oba sistema je mogoče med seboj kombinirati. Geberit s svojimi strokovnjaki in laboratoriji že vse od leta 1999 oblikuje svoje strokovno znanje na področju zvočne izolacije v Švici in drugih državah. Lastnosti zvočne izolacije pri značilnih izvedbah montaže z uporabo vgradnih elementov Geberit Duofix in Kombifix ter sistemov za odvodnjavanje Silent-PP, Silent-Pro in Silent-db20 so testirane v laboratorijih.