Lokali so zadnja leta postali nekakšne pomožne pisarne. Sedaj pa želijo nekateri lastniki lokalov ta trend obrniti, saj želijo, da bi lokali znova postali središče druženja. Zato so po svetu v nekaterih že začeli ukinjati brezžični internet.

Kavarna in knjigarna Kibbitznest zaživela ravno zaradi ukinitve interneta

V čikaški soseski Lincoln Park je ravno s pomočjo ukinitve interneta oživela kavarna, knjigarna in bar Kibbitznest. Kibbitz pomeni neformalno, prijateljsko klepetati. V lokalu ni aktivnih telefonov, tablic ali prenosnih računalnikov. Ljudje se pogovarjajo, pijejo pijače, otroci pa sedijo za mizo in se igrajo družabne igre.

Kibbitznest sta zakonca Annie in Lewis Kostiner odprla ravno z namenom, da dvigneta zavedanje o pomenu osebne komunikacije in druženja, daleč stran od elektronskih naprav, ki so vse preveč zasužnjile družabno življenje. Lewis je celo povedal, da so jima stranke hvaležne, da sta se odločila za tak korak, saj se tako zavestno umaknejo od zaslonov.

Dnevno tudi več kot deset ur gledamo na zaslone

Lokali so tretje mesto, takoj za domom in službo, kjer se ljudje lahko pogovarjajo in preživijo čas s prijatelji. Leta 1989 je Roy Oldenburg v knjigi The Great Good Place opozoril na pomen lokalov kot zbirališča ljudi za druženje, kar bistveno pripomore k duševnemu zdravju posameznika in družbe kot celote. Z razvojem mobilne tehnologije pa se ljudje oddaljujejo od tega ideala in s tem tudi od pristnih odnosov. Po izsledkih raziskave Nielsen za leto 2016 naj bi ljudje gledali na zaslone že več kot deset ur na dan.

Podobni lokali, kot je Kibbitznest, torej brez internetne povezave, so se že razširili tudi v druga mesta v ZDA, pa tudi v Anglijo v London in Kanado v Vancouver.