Pri hitrem pregledu dogodka najbolj očitno izstopajo uveljavljeni igralci kot je denimo kitajsko podjetje Huawei.

Na sejmu so predstavili naslednik modela P9, enega najbolj uspešnih mobilnih telefonov prejšnjega leta. Nov model P10 znova stavi na Leica kamero, ki je tokrat še posebej prilagojena zajemanju portretov, pri čemer pomaga tudi integrirana tehnologija zaznavanja 3D objektov.

Vodilna igralca na trgu pametnih mobilnikov, ameriški Apple in južnokorejski Samsung, na sejmu ne bosta predstavila novosti. Samsung se je medtem po lanskem odpoklicu mobilnika Galaxy Note 7 s trga zaradi okvarjenih baterij odločil, da bo nove paradne modele letos predstavil šele konec marca. Predstavljajo pa denimo nova tablična računalnika Galaxy Tab S3 in Galaxy Book ter nova očala Gear VR s kontrolerjem, ki uporabnikom poenostavlja doživetje virtualne resničnosti.

Južnokorejski proizvajalec elektronike LG Electronics je medtem predstavil svoj nov paradni model G6, ki ga ponovno odlikujeta dvojni kameri. Ta ima med drugim nameščen operacijski sistem Android 7.0 Nougat in je naslednik lanskega zelo uspešnega modela G5.

Kitajski TCL predstavil nov blackberry s fizično tipkovnico

Podjetje TCL je predstavilo svoj prvi pametni mobilnik pod blagovno znamko Blackberry. Poimenovali so ga KEYone, njegova posebnost z vidika današnjih mobilnikov pa je v tem, da ima podobno kot njegovi nekoč slavni predhodniki fizično tipkovnico. Podjetje Blackberry bo odslej bdelo nad programsko opremo in varnostnimi rešitvami, TCL pa bo medtem poskrbel za dizajn, proizvodnjo in marketing nove serije pametnih mobilnih telefonov.

Prenovljena Nokia

Finsko podjetje HMD Global je v nedeljo predstavilo novo generacijo mobilnih telefonov nekoč vodilne blagovne znamke Nokia. Gre za tri pametne mobilnike Nokia 6, 5 in 3 ter za prerojeno različico legendarnega mobilnika Nokia 3310.

Mobilnike znamke Nokia v skladu z dogovorom z družbo Nokia proizvaja novoustanovljeno podjetje HMD Global, za katerim sicer stojijo nekdanji Nokiini ljudje.

V letu 2016 je vodilni položaj na globalni ravni zasedal Samsung, ki pa se mu je tržni delež zmanjšal za dve odstotni točki na 20,5 odstotka. Drugi je Apple, ki se mu je delež zmanjšal s 15,9 na 14,4 odstotka, tretji pa Huawei. Ta je delež povečal, s 7,3 odstotka v letu 2015 na 8,9 odstotka lani, kažejo podatki mednarodne svetovalno-analitske hiše Gartner.

Še bolj pametni

Svet mobilnih naprav se sicer vse bolj giba tudi v smeri umetne inteligence. Najnovejši pametni mobilniki so tako opremljeni z algoritmi strojnega učenja, pametni digitalni pomočniki kot je Googlov Assistant pa so tako ali tako že nekaj časa prisotni. Na površje prihaja tudi tehnologija virtualne resničnosti, na obzorju pa je tudi mobilna tehnologija pete generacije (5G).

Kitajski telekomunikacijski velikan ZTE je tako v nedeljo predstavil mobilnik Gigabit Phone, ki da je prvi pametni mobilnik na svetu s podporo za tehnologijo 5G. Ta omogoča še hitrejši prenos podatkov od danes razširjene tehnologije 4G. Prva omrežja 5G naj bi komercialno začela delovati okrog leta 2020.

Prodaja pametnih mobilnikov na najbolj razvitih trgih, predvsem v Zahodni Evropi in Severni Ameriki, naj bi medtem letos dosegla vrhunec, ocenjujejo v analitski hiši CCS Insight.

Trend upadanja prodaje?

Če ne bo kakšne večje novosti, ki bi spodbudila prodajo, kot se je zgodilo denimo leta 2007 ob prihodu Applovega mobilnika Iphone, se Zahodni Evropi in Severni Ameriki po letu 2017 obeta počasno upadanje prodaje tega segmenta.

Prav zato proizvajalci pospešeno iščejo nove tržne niše, ki bi prinašale tolikšno rast, kot so jo doslej pametni mobilniki. Potencialno tovrstno nišo predstavljajo nosljive elektronske naprave, kot so pametne ure.