»Bilo je dobro, ne ravno odlično. Osmo mesto je lep rezultat glede na to, da je to svetovno prvenstvo,« je kapetanka Katja Višnar ocenila dosežek, potem ko sta z Anamarijo Lampič pritekli v cilj tekme šprinterskih štafet. Pričakovanja so bila vsekakor višja. Še posebno po nesrečnem drsalnem sprintu, kjer je tekačica iz Lillehammerja zaradi zlomljene palice zapravila dobro izhodišče in tudi dober dan. Veliko vlogo je imela težja trasa od posamičnega sprinta, poleg tega tudi dokaj počasna smučina. Za zmagovito norveško štafeto, v kateri je glavno delo ob Heidi Weng znova opravila šprinterska svetovna prvakinja Maiken Caspersen Falla, sta zaostali 48 sekund.

»V teh razmerah je to lep rezultat. Lahko tudi omenim, da tako dobrega dneva kot v četrtek nisem imela,« je priznala Višnarjeva. Po nesrečnem pustnem četrtku mlada mamica kljub razočaranju ni trosila slabe volje okoli sebe in je vso energijo usmerila v nedeljski nastop. Zavedala se je, da je morda priložnost za izboljšanje petega mesta iz Osla 2011 s Petro Majdič in šesto mesto z Vesno Fabjan v dolini Fiemme. Je bil pa dosežek boljši kot v Sočiju na OI (10.) in lani na SP v Falunu (9.).

Vzdušje na polnem stadionu je ob rahlem sneženju prebudilo Anamarijo Lampič. V vseh treh izmenah je lovila vodilne, na koncu pa v boju za osmo mesto v sprintu prehitela legendarno Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Za Nemčijo in Švico je v prestižnem obračunu v srednjeevropskem prostoru zmanjkalo deset sekund. »V finalu moštvenega sprinta sem se veliko bolje počutila kot v četrtek in lahko držala druga dekleta. S svojim nastopom sem zelo zadovoljna. Žal sva za malo izgubili stik s skupino, a obe sva se potrudili po najboljših močeh,« je pripomnila 21-letna tekačica iz Valburge, ki ima z starejšo prijateljico v mislih že tudi Pjongčang 2018. Še prej pa v Lahtiju jutrišnja preizkušnja na 10 kilometrov klasično in v četrtek prestižna štafetna tekma.

Blizu male senzacije in uvrstitve med elitno deseterico sta bila tudi Miha Šimenc in Anamarijin mlajši brat Janez Lampič. »Nisva bila daleč. Deset sekund! V tej disciplini to ni veliko. Čas je, da se sekunde začnejo postavljati meni oziroma nama v prid,« je ob 13. mestu pripomnil kapetan mladega vala Miha Šimenc. Naslov je ob asistenci Nikite Krijukova za Rusijo pritekel Sergej Ustugov, ki je že v soboto osvojil zlato v skiatlonu (30 km), le v četrtek je bil z nekaj smole v drsalnem sprintu le srebrn. Sobotna ženska tekma v skiatlonu (15 km) je šla v zgodovino po 15. osvojeni zlati kolajni kraljice Marit Bjoergen. S tem je sama na vrhu večne lestvice. Alenka Čebašek (39. mesto) je kraljico izgubila izpred oči že kmalu po startu. »Zdi se mi prav, da sem nastopila, saj je to le svetovno prvenstvo, in če sem že tu, se mi zdi prav, da zastopam Slovenijo. No, danes je nisem ravno dobro, ampak je, kot je,« je po tekmi, ki si jo je v veličastnem vzdušju ogledalo 35.000 ljudi, povedala Alenka Čebašek. Barbara Jezeršek je Avstraliji pritekla 24. mesto. Na ekipni tekmi nordijskih kombinatorcev Slovenija ni imela zastopstva, Marjan Jelenko ima novo priložnost v sredo.