Povejmo na glas, tako kot Peter Prevc, da smo jezni.

Podprimo prizadevanja našega edinega pravega, neomajnega zagovornika človekovih pravic dr. Matevža Krivica in zahtevajmo, da družina Korba - Sulejman s pri nas rojenim otrokom, ki že od avgusta 2015 čaka na azil, ostane v Sloveniji.

Bedno in predvsem nečloveško je to zagrizeno prizadevanje slovenske vlade in sodstva, ki si, ob sramotno majhnem številu beguncev, ki jih je sprejela Slovenija, z vsemi sredstvi prizadevata »pravno« opravičiti izgon mlade družine. Povejmo, da se take vlade in sodstva sramujemo.

Človekove pravice, težko priborjene, so univerzalne za vse. Niso, kot pravi Matjaž Gruden, direktor za strateško načrtovanje v Svetu Evrope, »nekakšne romantične aspiracije, ki si jih družba lahko privošči le v idealnih okoliščinah, ob prvi resni oviri pa se mora ta idealistični luksuz podrediti resnejšim zadevam, kot so varnost, javni red in podobno«.

Da jih ohranimo sebi in svojim zanamcem, si moramo zanje vedno in povsod prizadevati vsi.

Sprašujem se, čemu je namenjen nov vodni top, stari, kupljen že v bivši državi, ni bil nikoli uporabljen. Kupili smo ga za begunce, morda, a kot mi je znano, služijo taki topovi v prvi vrsti za razganjanje demonstrantov. Se ministrica pripravlja na to, da nas bo z njim pričakala, ko bomo končno spregledali, da nam vsem, ne le beguncem, že dolgo časa kratijo človekove pravice, tudi tiste, ki so zapisane v ustavo?

Povejmo javno in naglas, da ne podpiramo partijskega enoumja vladajoče SMC o policijski državi in njene nečloveške begunske zakonodaje in da na volitvah ne bomo nagradili »upornika« brez hrbtenice.

Za konec pa še dodatno priporočilo tistim, ki se iz strahu branijo sprejeti begunce v svoje okolje. Ne verjemite slepo našemu predsedniku vlade, ki vidi begunce tudi tam, kjer jih ni videl še nihče. Nič več kot vi ne ve o njih, z njimi se raje fotografira kot pogovarja. Prisluhnite temu, kar vam v svoji knjigi Na begu: moderni eksodus (2005–2016): z begunci in migranti na poti proti obljubljenim deželam razkrivata novinar Boštjan Videmšek in fotograf Jure Eržen. Ko boste prebrali te pretresljive izpovedi obupanih ljudi, boste drugače razmišljali. Da je vaš strah, ki ga podžigajo rezilne ograje, v katerih je po podatkih lovcev umrlo že 700 živali, odveč, pa vam bodo povedale tudi škofjeloške pletilje, ki so azilante vzele medse in spletle z njimi trajno prijateljstvo.

Lada Zorn, Ljubljana