Najuspešnejši smučarski skakalec pretekle zime Peter Prevc v bogati zbirki priznanj še naprej ostaja brez naziva svetovnega prvaka. Premiera na svetovnem prvenstvu v Lahtiju na Finskem se mu je tako ponesrečila, da je tekmo sklenil zunaj vodilne deseterice. Po prvi seriji je bil petnajsti, na koncu pa se je moral zadovoljiti z enajstim mestom. Veliki zmagovalec je postal Avstrijec Stefan Kraft, ki je prehitel Andreasa Wellingerja in Markusa Eisenbichlerja. Vodilni v svetovnem pokalu Kamil Stoch je za las zgrešil oder za zmagovalce.

Najslabši slovenski dosežek

Slovenska reprezentanca je na najpomembnejši tekmi sezone močno zaostala za pričakovanji, saj je bil Peter Prevc celo edini finalist preizkušnje na srednji skakalnici. Jernej Damjan je bil 34., Domen Prevc 36., Cene Prevc pa 43., kar je najslabši moštveni izkupiček slovenske vrste v tej zimi. Domen Prevc v Lahtiju sploh še ni preskočil 90 metrov, njegovi dosežki v preteklih dveh mesecih pa dokazujejo, da je štirikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal opazno padel v formi. Glavni trener Goran Janus je v domovino že poslal Ceneta Prevca, za četrtkovo tekmo na veliki napravi pa bo kandidiral Jurij Tepeš, ki je pretekli teden treniral po posebnem programu.

Peter Prevc se je pred tekmo znašel v krogu kandidatov za stopničke, a je že v prvi seriji z daljavo 92,5 metra zapravil vse možnosti za odličje. Po tekmi je bil tudi sam razočaran, ker ni opravil optimalnih skokov. »Sposoben sem bil boljšega dosežka. Povsem vseeno je, ali si na koncu enajsti ali petnajsti. Tekma je bila odsev sezone. Na treningih sem dobro skakal, na tekmi pa nisem sestavil dobrih skokov. Namesto da bi dodal kamenček v mozaik, se mi je vse skupaj sesulo. Nisem zadovoljen,« je razlagal poklapani Peter Prevc, ki ga popravni izpit čaka na četrtkovi posamični tekmi na veliki skakalnici. Z opravljenim na sobotni preizkušnji kajpada ni bil zadovoljen niti Goran Janus. »Peter je skakal v slogu letošnje sezone, drugi pa... Razočaran sem, vendar neuspeha ne jemljem kot tragedije. Domen Prevc? Poskušamo na vse načine, a ne gre,« je komentiral Goran Janus.

Mešana ekipa na četrtem mestu

Zelo prepričljivo je na tekmi mešanih ekip slavila nemška vrsta, ki ni imela prave konkurence niti v najbližjih zasledovalkah Avstriji in Japonski. Nemčija je bila prvak že pred dvema letoma v Falunu, Slovenija pa je zasedla četrto mesto in s tem izpolnila osnovni cilj Gorana Janusa pred začetkom šampionata. Slovenska mešana reprezentanca je nastopala v postavi Peter Prevc, Anže Lanišek, Ema Klinec in Nika Križnar. Najprijetneje je presenetil Lanišek (93,5 in 96,5 metra), ki bi se s podobnima daljavama suvereno uvrstil v finale sobotne tekme, če bi ga Janus uvrstil v postavo. »Ali je bil to moj dan? Oceno prepuščam domišljiji vsakega posameznika. Dosegli smo fantastično četrto mesto,« je povedal Anže Lanišek.

Peter Prevc je bil kot najstarejši član slovenske zasedbe vesel predvsem finalnega skoka (97,5 metra), v prvem poskusu pa je pristal pri 88 metrih. »Potrudili smo se po najboljših močeh. Moji skoki so bili solidni. Selitev na veliko skakalnico? Oh, počakajte še malo, saj smo komaj sklenili tekmovanje na srednji napravi,« je povedal Peter Prevc. Skakalke so tekmovanje v Lahtiju že sklenile. Moški se bodo v četrtek pomerili na posamični, v soboto pa še na moštveni tekmi.