Mali pa ima nos za gol. Tako temu, kar je vnovič zmagovito storil Luka Zahović, pravijo v Mariboru. Nos. Za. Gol. Pri čemer je zdaj mali mišljeno le še ljubkovalno. Poudarek, bistvo je na tem, kakšen smrtonosni občutek ima prvi (so)strelec lige. Dolgo časa ga ni, odrezan je, poskuša, pa ne gre. Ampak kako zavoha zadetek, ko ga drugi ne! Z eno potezo, na majhnem prostoru, ob odbitku, iznajdljivo in igrivo mimo Branka Ilića in od vratnice v gol je odločil derbi, po katerem pa še ena »nova« Olimpija, vsaj sodeč po izjavah, niti malo ni izgubila na samozavesti. »Dokaz, da ne zmaga vedno boljši. Če bomo mi igrali tako kot danes in če bo Maribor igral tako kot danes, bomo do konca mi zmagali na več tekmah,« je samozavestno napovedal Branko Ilić.

Olimpija brez organiziranega napada

Že res, da je vsak derbi specifičen, ampak tokratnemu se je v uvodu v spomladanski del resnično poznalo, da ekipi nista dobro vedeli, kje so njune zmožnosti napram tekmecu. Maribor je (ne)pričakovano dal uvodoma, ko je tekma dodobra stekla šele po dveh navijaških prekinitvah, Olimpiji več (pol)priložnosti, da na veliki sceni pokaže, kaj je drugače ob petih, šestih novincih. Tega ni skrival niti Darko Milanič: »Prva tekma je specifika, kar smo občutili bolj kot nasprotnik.« Nathan Oduwa je šel takoj na začetku mimo Mateja Palčiča, povratnika po poškodbi, kot da ta ne obstaja, vendar zgolj prvič in zadnjič. »Dodatno me je motiviralo, da ste ga opevali mediji, malce pa se je opeval tudi sam,« je (pre)samozavestnega Nigerijca, ki mu ni uspelo prelisičiti Damirja Skomino, da bi ta dosodil enajstmetrovko, še z besedami zatrl Palčič. Po desni, kjer se ni pretirano izkazal niti Kingsley Boateng, je Olimpiji šlo nekoliko bolje, saj sta imela Mitja Viler in Damjan Bohar nekaj več dela z Denisom Klinarjem. Oduwa in Boateng, ki naj bi s hitrostjo strla izkušeni, a starajoči se Maribor, sta tako zmogla pripraviti le polpriložnost Leonu Benku in Danijelu Miškiću. Za Luko Elsnerja Olimpija, ki poskuša le s predložki, ne pa z organiziranim napadom, ni prava Olimpija, ampak prave tokrat (znova) ni znal ne sestaviti ne povezati.

Ljubljančanom, ki so sicer zmogli trikrat več strelov od domačih, se je namreč kljub pobudi v prvem delu ustavilo nekje trideset metrov od gola Jasmina Handanovića. »Mislim, da sem resneje posredoval le enkrat ob koncu prvega dela?« se je skušal parade ob strelu Alexandruja Cretuja spomniti vratar, ki so ga mariborski navijači prvič in po petih letih vladavine Marcosa Tavaresa malo presenetljivo, a legitimno izbrali za vijoličnega bojevnika. Ni zaman padlo vprašanje, ali je Elsner vseeno pogrešal Roka Kronavetra, uradno še člana Olimpije, ki pa ni bil v kadru: »Vsak trener si želi imeti največjo možno kvaliteto, toda Kronaveter je v specifični situaciji s klubom.«

Med skupno kar šestimi novinci Olimpije je suvereno – razen pri zadetku, kjer je storil napako, nepripravljen pa je bil tudi sicer uigrani Ilić – deloval Cretu, derbiju je bil dorasel še Dino Štiglec, kratke prebliske je pokazal Daniel Avramovski. Je Elsnerju zmanjkalo časa ali vseeno tudi kaj več kvalitete ob vseh prihodih in odhodih? »Mi smo storili eno napako, ki nam je odvzela možnost, da odnesemo točko iz Ljudskega vrta, vsaj eno smo si zaslužili, a ne moreš si dopustiti, da prideš v situacijo, ko nekaj podariš. Bili so boljši za teh nekaj odstotkov.« Ni pa skrival, da so v zadnjih desetih minutah igrali panično, kot da jim le še gori pod nogami.

Milanič taktično ukanil Elsnerja

Milaniču, ki je še drugič taktično ukanil Elsnerjevo Olimpijo, je uspelo predrugačiti zadržano igro svojega moštva. Če je v prvem polčasu Maribor zbral le en strel na gol in v nadaljevanju še enega za Zahovićev zadetek, je v nadaljevanju vseeno stekla ista postava, a druga(čna) ekipa. Kaj se je spremenilo? »Ob polčasu smo opozorili, da smo lahko bolj sproščeni v sprejemih v igri naprej. Nasprotnik je bil v težavah, ko smo vršili pritisk na njihovo zadnjo linijo. Nič nenavadnega pa ni, da je Luka Zahović to žogo vzel. Tak profil igralca je. To je enostavno on.« Iz prve roke, z najboljšim pogledom pa je ključno situacijo povzel Ilić: »Žoga se je odbijala večkrat, vsi smo čakali in jo hoteli odbiti, potem pa je Zahović res dobro zadel tam, kjer je najbolj nevaren.«

Olimpija je v Ljudskem vrtu vsekakor prepričljivo razložila, da je še v boju za naslov. Maribor je pa to nekoliko bolje pokazal na igrišču. Spet.