Huaweiju je v zadnjih letih uspel neverjeten pohod proti vrhu lestvic najboljših mobilnih telefonov. Poleg zavidljivih prodajnih številk so si prislužili tudi naziv tretjega največjega proizvajalca telefonov. Čeprav dominirajo na azijskih trgih pa zanje Amerika še vedno ostaja »obljubljena dežela«. Z drugega mesta najbolj prodajanih telefonov bi namreč radi izrinili konkurenčni Samsung in se uvrstili tik pod vodilni Apple. To želijo doseči tudi z modelom Mate 9, ki je odličen paket dobrih komponent a tokrat z malce bolj zasoljeno ceno 700 evrov.

Velik telefon oziroma phablet

Mate 9 je velik. Na tej točki se bodo uporabniki razdelili - ali sprejmejo kompromis velikega zaslona na račun težjega prenašanja v žepih, ali pa je 5.9 palcev po diagonali preprosto preveč in bodo iskali manjše naprave.

Delovni telefon

Za vse »power userje« oziroma intenzivnejše uporabnike, ki si ne predstavljajo dela na malih zaslonih, je Mate 9 dobra izbira. Po zmogljivostih se v teoriji z lahkoto primerja s Samsungovim Note 7 ali pa Applovim iPhone 7. Poganja ga namreč 8-jedrni procesor s štirimi gigabajti delovnega spomina. S tega vidika bo pravšnji tudi za bolj zagrizene navdušence nad igrami saj premore dovolj zmogljivosti za vse tovrstne obremenitve.

Zaslon

Zaslon je dober. Tu sicer še ne govorimo o 4K ločljivosti, ki že prihaja na trg mobilnih telefonov, ampak še vedno o polni ločljivosti s 373 točkami ppi (iPhone 7 Plus ima 401 ppi).

Glede delovanja nimamo večjih pripomb, čeprav nas je nekajkrat nekoliko presenetil z nepotrebnim zavlačevanjem pri izvedbi ukazov (to lahko pritiče zgolj testnemu modelu).

Pameten v pravem pomenu besede

Mate 9 zelo dobro upravičuje naziv pametni telefon. Vgrajen ima namreč algoritem Machine Learning Algorithm, ki na podlagi vaše rabe optimizira energijo in notranje procese v točno tiste aplikacije in opravila, ki jih vi najpogosteje uporabljate. To teoretično pomeni, da bo telefon čedalje bolj hiter.

Mate 9 med drugim prepriča z zelo čvrstim in trpežnim ohišjem, ki je izdelano iz aluminija. Zvočnika sta sicer nameščena na spodnjo stran ohišja, vendar to ne zmanjša dobre zvočne izkušnje. Prav tako se odlično obnese čitalec prstnih odtisov na zadnji strani ohišja, česar smo pri Huaweiju tako ali tako že vajeni iz prejšnjih modelov.

Ena od konstantnih kritik Huaweija je bila denimo podoba vmesnika Emotion UI za operacijski sistem Android. Ta je bil milo rečeno neprivlačen. No, tokrat imamo uporabniki nekoliko več možnosti, da si videz zaslonov prilagodimo po željah.

Navkljub splošni hvali baterije telefona nas ta ni pretirano navdušila. Iz nje smo lahko izvlekli dober dan energije z zmerno do intenzivno rabo.

Po zaslugi Huaweijevega uspešnega sodelovanja z nemško družbo Leica, s katero so že zasnovali kamero za telefon P9, pa se debata tudi tokrat primarno vrti prav o kameri. Glavno namreč ponovno sestavljata dve leči z Leica podpisom. Ena zajema v ločljivosti 12 MP, črno-bela pa kar z 20 MP. Če vas zanima kako takšna kamera deluje, si preberite preizkus modela P9.

Glede na videno lahko rečemo, da je kamera ponovno odlična. Tako za zajemanje fotografij, kot za video. Prav na slednjega pa smo se osredotočili v spodnjem videu. Sami ocenite, kakšni se vam zdijo posnetki. Vsekakor pa velja, da se telefon glede na konkurenco zelo dobro obnese v slabših svetlobnih pogojih.