Pred slovenskimi prvoligaši je v spomladanskem delu še petnajst tekem. Da se bosta za naslov prvaka potegovala Maribor in Olimpija, ni neznanka, kot tudi ne, da bo tretje mesto bržkone pripadlo nogometašem Domžal. Zaradi zgoščenosti gre pričakovati oster boj za četrto mesto. Na slednjem je Gorica, a se utegnejo karte hitro premešati, saj ima pred osmouvrščenim Krškim le šest točk prednosti. Med Primorci in Posavci so še Celjani, Koprčani in Velenjčani, povsem odpisati pa ne gre niti predzadnjega Aluminija, ki za Krčani zaostaja štiri točke. Z le eno zmago v 21 krogih se izpad v drugo ligo zdi neizbežen za Radomlje, ki so za nameček tik pred zdajci ostale še brez trenerja Roberta Pevnika, ki ni vodil niti ene tekme. Kot zanimivost velja dodati, da bodo klubi v spomladanskem delu prvenstva igrali z novo žogo, ki jo bodo uporabljali tudi na letošnjem pokalu konfederacij v Rusiji.

RADOMLJE – ALUMINIJ danes ob 15.00, sodnik: Kajtazović

Prvi krog spomladanskega dela prvenstva bo poleg obračuna vodilnih klubov Maribora in Olimpije med drugim postregel tudi s tekmo iz začelja prvenstvene razpredelnice med Radomljami in Aluminijem. Moštvi se v drugi del podajata z novima trenerjema, saj je v Kidričevem Bojana Špehonjo nasledil Slobodan Grubor, medtem ko je po nepričakovanem odhodu Roberta Pevnika v začetku tedna na klop Radomelj sedel Adnan Zildžović.

Če sklepamo po jesenskih predstavah obeh ekip, veliko zadetkov na dvoboju ne gre pričakovati. Zadnjeuvrščene Radomlje so namreč mrežo nasprotnikov zatresle zgolj šestnajstkrat, še gol manj pa so dosegli nogometaši Aluminija. Kako strelsko nerazpoloženi so bili doslej napadalci iz vrst dveh najslabših prvoligašev, zgovorno ponazarja podatek, da so več golov kot obe ekipi skupaj dosegli nogometaši vodilnih treh klubov – Maribora, Olimpije in Domžal.

Da bi tekmeca v prihodnjih krogih začela serijsko osvajati točke, ne gre pričakovati. V obeh taborih se zato zavedajo pomembnosti današnjega obračuna, ki bo eden ključnih v boju za obstanek med prvoligaško elito. »To ni tekma za tri točke, to je tekma za šest točk. Naredili bomo vse, da zmagamo,« je odločen trener Radomelj Adnan Zildžović. Čeprav zatrjuje, da je igro Aluminija dobro preučil, saj si je v živo ogledal dve njihovi tekmi, pa na vprašanje, zakaj se bodo zmage veselili ravno njegovi varovanci, ponuja nenavaden odgovor: »Ker smo pridni in pošteni.« Naš namig: 0.

RUDAR – DOMŽALE danes ob 16.00, sodnik: Mertik

Nogometaši Rudarja se s pozitivno statistiko proti Domžalam ne morejo pohvaliti. Velenjčani so proti klubu ob Kamniški Bistrici izgubili zadnjih pet tekem, nazadnje pa so jih premagali avgusta 2015. Če se s 45 doseženimi goli strelsko najučinkovitejša ekipa prvenstva ne bi spopadala s težavami v napadu – pozimi jo je zapustil Slobodan Vuk, zaradi operacije slepiča pa bo dalj časa odsoten tudi Elvis Bratanović – bi imeli pri Rudarju še dodaten razlog za skrb.

Njihova obramba je namreč med najslabšimi v ligi, saj je več golov prejela le še zadnja vrsta Krškega, Aluminija in Radomelj. A vsaj v uvodnih krogih bo velika prednost Velenjčanov v primerjavi s preostalimi tekmeci večja uigranost, saj je njihov kader med zimskem tekmovalnim premorom doživel najmanj sprememb. Naš namig: 1.

KRŠKO – GORICAjutri ob 15.00, sodnik: Vinčić

Ekipi tudi v drugi del sezone vstopata z različnima ciljema. Krčani nadaljujejo z bojem za obstanek in v tem pogledu bo seveda že prva tekma zelo pomembna, saj lahko ob ugodnem razpletu dodatno pobegnejo devetemu mestu. Kapetan Marko Krajcer ob tem poudarja: »Vsi vemo, da bo začetek spomladanskega dela prvenstva zelo pomemben. Dober rezultat te lahko pozitivno ponese v nadaljevanje sezone in to je zelo pomembno za tako mlado ekipo, kot je naša.« Krško je ekipa, ki je doživela veliko sprememb oziroma je precej pomladila svojo zasedbo. Številni odhodi so narekovali angažiranje mladih domačih moči. »Vsi v slačilnici dihamo za enega in eden za vse,« še poudarja kapetan Krčanov.

Za dober uvod bo dovolj nadgraditi uvodno letošnjo tekmo z Goričani, ki so jo Krčani na domačem stadionu dobili z 1:0, za nameček so bili uspešni tudi v novogoriškem športnem parku, od koder so oktobra prinesli točko. V prizadevanju za osvojitev cilja se tudi v goriškem taboru zavedajo pomembnosti dobrega starta v polsezono. Tudi oni so pomladili svoje vrste, ostali brez drugega strelca Sandija Arčona, ki je odšel ponovno v tujino, vseeno pa naj bi imeli dovolj kvalitetno zasedbo, da naredijo preobrat v letošnjih medsebojnih tekmah s Krčani. »Dobro smo se pripravili, čeprav smo imeli na začetku tudi nekaj težav z vremenom oziroma mrazom,« se pripravljalnega obdobja spominja trener Milan Srebrnič, ki se zaveda klubske usmeritve »proizvajanja« perspektivnih igralcev. Naš namig: 2

KOPER – CELJEjutri ob 16.55, sodnik: Obrenović

Obe ekipi se zavedata, da je njun skrajni domet četrto mesto, ki prinaša nastop na evropskem prizorišču. Glede na to, da sta na lestvici izenačeni, lahko zmaga ene ali druge v psihološkem smislu že pomeni manjšo prednost. Oba tabora sta znana po specifičnih klubskih zgodbah, ki so bile zanimive tudi v zimskem prestopnem roku.

Nobenega dvoma ni, da so bili v tem pogledu precej bolj izpostavljeni Koprčani in da bo tako tudi v nadaljevanju sezone, ko bo eden od vidikov koprskega boja tudi razplet sodne bitke z Olimpijo. Kot poudarja povratnik v moštvo Igor Nenezić, igralci zaradi tega ne čutijo dodatkih pritiskov. Dodaja: »Vsak posameznik si mora zastaviti cilj, nato pa še kot ekipa, da osvojimo želeno četrto mesto.«

Trener Koprčanov Igor Pamić pravi, da se je lahko povsem osredotočil na uigravanje ekipe šele v zaključku priprav: »Seveda verjamem v kvaliteto ekipe in prepričan sem, da bomo naredili, kar se od nas pričakuje.« Tekmo bo zaznamovala vrnitev Gorana Galešića, ki je pustil opazen pečat v koprskem dresu, tokrat bo na Bonifiki poskusil premagati koprskega vratarja. Če bo na eni strani pozornost veljala »bivšemu« Galešiću, se na drugi strani precej pričakuje od še enega povratnika na slovensko prizorišče, ki je ponovno oblekel koprski dres, Mateja Pučka. Njegovi zadetki so tisti, ki jih trener Pamić najbolj pričakuje, potem ko se je joker s klopi Jake Štromajerja preselil v Ankaran. »Verjamem v to ekipo. Za četrto mesto bo odločala vsaka točka,« pravi Matej PučkoNaš namig: 2