Megalomanski hazarderji, ki so Royal bank of Scotland (RBS) vodili pred krizo, so hoteli iz banke narediti največjo banko na svetu. To je banka, ki je postala razvpita po največji korporacijski izgubi v britanski zgodovini: 24,1 milijarde funtov, ki jo je razkrila februarja 2009. In po najvišji bankirski pokojnini. Šef te bančne ustanove Fred Goodwin se je namreč z manj kot petdesetimi leti starosti upokojil s 703.000 funti letne pokojnine. Po pritisku politike in javnosti so mu jo znižali za več kot polovico, a še vedno njegova pokojnina ostaja 342.000 funtov na leto. Ob tem je izsilil še 2,7 milijona funtov davka proste odpravnine. Odvzeli so mu tudi viteški naslov sir.

Stari grehi so dragi

RBS so leta 2009 »začasno« delno podržavili in je zdaj v 72-odstotni lasti davkoplačevalcev, ki jih je reševanje te banke stalo 45,5 milijarde funtov. Lanska izguba sedmih milijard funtov je že deveta zaporedna letna izguba. Del lanske izgube tvori denar, ki ga je RBS dala na stran za kazni, ki jih zaradi kršitev zakonov v poslovanju bank pričakujejo v ZDA, in za odvetnike, ki jo zastopajo zaradi različnih kršitev zakonov poslovanja doma in po svetu. Del pa neuspešni poskus, da bi prodala svojo ločeno banko Williams & Glyn, ki daje posojila srednje velikim in manjšim podjetjem. EU je od RBS zahtevala, naj jo – zaradi pravil o konkurenci – proda do konca leta 2017.

RBS, ki zaradi izgub ni znižala astronomskih plač vodilnih ali odpravila bonusov, načrtuje znižanje stroškov v višini dveh milijard funtov v prihodnjih štirih letih. Zaprla bo neznano število poslovalnic in odpustila neznano število uslužbencev. Lansko izgubo ocenjuje kot razočaranje, ki pa naj ne bi presenečalo zaradi neljube »dediščine«, s katero se je lani še vedno spoprijemala. »Ta izguba je močan oster opomin, ki spomni na to, kako gredo stvari narobe v banki, če v njenem fokusu ni stranka, kar se je zgodilo tej banki pred krizo,« je dejal generalni direktor RBS Ross McEwan, ki zaradi sedmih milijard izgube ne bo imel nič nižje letne plače. Ta znaša 3,8 milijona funtov. Je pa res, da se je leta 2015, ko je bila izguba dve milijardi funtov, odpovedal milijonu funtov bonusa.

Velik potencial?

RBS k izgubi prišteva tudi 2,1 milijarde, kolikor naj bi stalo prestrukturiranje banke. In 1,2 milijarde dividend, ki jih je izplačalo svojemu »formalnemu« večinskemu lastniku – finančnemu ministrstvu. Direktor McEwan pričakuje, da bo RBS konec prihodnjega leta poslovala z dobičkom. A poznavalci pravijo, da težavam RBS ni videti konca. Ne samo zaradi grehov iz preteklosti, ampak tudi zaradi premalo radikalnega prestrukturiranja.