Najbolj znan muzej voščenih lutk Madame Tussauds je tisti prvi, ki je v Londonu že 182 let in je ena od najbolj obiskanih turističnih znamenitosti. Danes je Madame Tussauds že na štirih celinah, najnovejši muzej z voščenimi lutkami znanih ljudi pa bodo odprli v New Delhiju v Indiji.

Več kot 200 milijonov obiskovalcev

Morda se sliši neverjetno, vendar je res: Madame Tussauds v Londonu je obiskalo že več kot dvesto milijonov ljudi. Zadnja leta ima dva milijona in pol obiskovalcev na leto oziroma približno 20.000 na dan. V Britaniji je ta muzej voščenih lutk tudi v Blackpoolu, v Avstraliji je eden, v ZDA jih je sedem, na celinski Evropi pet, najbližja Sloveniji pa sta na Dunaju in v Pragi. Muzej, ki ga bodo junija odprli v New Delhiju, bo že deseti v Aziji. Za pokušino so iz Londona v New Delhi pripotovali Lady Gaga, legendarni bollywoodski zvezdnik Amitabh Bachchan in celo ustanoviteljica muzeja madame Anna Marie Tussaud, vsi v voščeni različici. Današnja lastnica muzeja je menda vzhičena, ker bo odprla svoj prvi muzej »v deželi kulture, barv, glasbe in festivalov, ki so večji od življenja«. Lastnica je družba Merlin Entertainments, ki je lastnica 127 znamenitosti, tudi legolandov, gardalandov in Londonskega očesa, devetnajstih hotelov in sedmih počitniških vasi v 24 državah. Njen promet leta 2015 je bil blizu 1,3 milijarde funtov, dobiček pa 291 milijonov.

Mati muzeja je sama naredila svojo lutko

Mati muzeja, ki je kiparila iz voska, je po sebi imenovani muzej v Londonu odprla leta 1835. Svojo voščeno lutko je ustvarila sama, osem let pred smrtjo. Dočakala je 89 let. V newdelhijskem muzeju se bodo med svetovne zvezde, kot je Lady Gaga, pomešale številne zvezde indijskega Hollywooda. Indijci, ki niso nič manj kot številni drugi zemljani obsedeni s selfiji, se najbolj veselijo tega, da se bodo lahko fotografirali z najboljšimi zvezdami Bollywooda, kot je Amitabh Bachchan, saj pravijo, da nimajo možnosti, da bi se v živo srečali z njim, medtem ko bo to v muzeju Madame Tussauds mačji kašelj. Lastniki računajo ravno na popularnost selfijev, ki so v zadnjih letih dramatično povečali priljubljenost slavnih v voščeni različici.

Madame Tussaud je zastonj naredila samo sebe. Zdaj je drugače: današnje lutke stanejo 150.000 funtov, saj jih štiri mesece ustvarja skupina dvajsetih umetnikov, ki za vsako potrebujejo približno 150 mer. O lutkah je veliko zgodb, najboljša pa je verjetno iz leta 2010, ko je svojo lutko začasno zamenjal roker Ozzy Osbourne in strašil obiskovalce z nenadnim oživljanjem. V londonskem in še treh muzejih je najnovejša zanimivost Donald Trump. V njihovih posnetkih Ovalne pisarne se je pojavil malo pred inavguracijo in resnično zasedbo Bele hiše. Znameniti muzej voščenih lutk ga je postavil v štiri od svojih 25 muzejev po svetu: v Londonu, New Yorku, Washingtonu in Orlandu.

Voščeni Trump je kot živ

Voščeni Trump je odličen. Kot živ. Važen, našobljen, oranžen in zajeten. S predolgo rdečo kravato. Umetniki, ki so ga naredili, mu morda delajo malo krivice pri pričeski, ki je na živem Trumpu videti bolj zapletena, kot je na voščenem. A lasje in njihova barva, ki so ustvarjalcem vzeli mesec dni, niso bili najpomembnejši. David Gardner, vodilni izmed kiparjev, ki so ga naredili, je v intervjujih poudarjal, da je bilo zanje pomembno, da pokažejo njegovo silaštvo. Gardner meni, da se drža Trumpove voščene lutke ujema z njegovo naravo. Povedal je tudi, da je vesel, ker mu ga ni treba več gledati.

Lutko so začeli ustvarjati junija lani, ko sta bila znana oba predsedniška kandidata. Trump in Hillary Clinton. V pričakovanju volitev so iz gline naredili glavi obeh. Njena glava je končala na odpadu voščenih lutk, Trumpu pa so dodali, kar je še manjkalo. Ko so ga novembra izvolili, so nadaljevali delo in naredili telo. To jim je vzelo veliko časa, končali so samo nekaj dni pred inavguracijo. V londonskem muzeju uživa v družbi – ali pa tudi ne – drugih svetovnih voditeljev, saj ni prav daleč od Angele Merkel.

Že drugi voščeni Trump

A to ni prvi voščeni Trump, saj je bil že prej dovolj znan oziroma razvpit, da je postal voščena lutka. Prvega Trumpa so naredili leta 1997. Takrat jim je poziral. Premerili so ga od glave do pet. Pravijo, da je rade volje sodeloval pri tem. Novi Trump je njegova posodobljena, starejša, postarana, predsedniška različica. Pred dvajsetimi leti so vzeli več kot dvesto njegovih mer, tudi rok, glave in vsega preostalega. Tako so povedali. Vsega? Ravno o njegovih rokah in kratkih prstih, ki jih je preteče uporabljal v kampanji in jih na veliko uporablja tudi zdaj, se je – poleg »uvažanja« las in oranžnosti – največ govorilo. Pa so jih starši voščenega Trumpa skrili: palca v hlače, druge prste v pesti. Da bi bile obiskovalke muzeja varne pred njimi, če bi kot Ozzy Osbourne nenadoma oživel?