Napeto in stresno je ta čas delovno vzdušje v vodstveni etaži mariborskega komunalnega podjetja Nigrad. Marko Plečko, ki je na položaju direktorja Nigrada pred mesecem dni zamenjal »odpisanega« Marka Žulo, je namreč sestavil seznam devetih zaposlenih, ki bodo morali zapustiti svoja delovna mesta. Doslej razkrita imena tistih, ki jim bo iz nekrivdnih razlogov odpovedal delovna razmerja, nakazujejo domnevo, da se v Nigradu dogaja čistka Žuli zvestih kadrov.

Po neuradnih informacijah Nigrad denimo zapušča direktorjeva tajnica Tina Kavčič, ki jo je Žula s seboj pripeljal z mariborske občine, kjer je prej služboval kot direktor občinske uprave. Odpoved je dobil tudi Matjaž Dolamič. Na občini je vodil službo za pravne zadeve, preden je v Nigradu zasedel položaj vodje službe za kadrovske in splošne zadeve. Plečko je dal na čevelj tudi Vladimirja Krajcerja, o katerem smo lani v Dnevniku razkrili, da so mu na Univerzi na Primorskem zaradi dokazanega plagiatorstva odvzeli naziv magistra.

Direktorica postala direktorjeva sestrična

Plečko seveda zanika, da v Nigradu izvaja čistko. Odpuščanja utemeljuje z negativnim trendom poslovanja. »Stroški dela so se v letu 2016 povečali za več kot 450.000 evrov, prihodki pa so se istočasno zmanjšali za 2,4 milijona evrov,« je sporočil. Zato je bilo treba znižati stroške dela in odpustiti devet zaposlenih, ki jim bodo izplačali skupno približno 45.300 evrov odpravnin. Plečko je zamenjal tudi vodstvo hčerinske družbe Nigrad inženiring. Za direktorico je imenoval svojo sestrično Matejo Unuk. »Je visoko strokovno usposobljena in ima dobre reference,« svoj izbor utemeljuje Plečko in dodaja, da za to odločitev prevzema popolno odgovornost in ničesar ne skriva.

Vse, kar ima odpuščena deveterica skupnega, je to, da so bili zaposleni v zadnjih dveh letih in pol, ko sem vodil Nigrad, je ogorčen Žula. Januarja je moral sporazumno zapustiti direktorski položaj, domnevno zato, ker je izgubil zaupanje nekdanjega dolgoletnega prijatelja, zdaj najvplivnejšega človeka v mestnem javnogospodarskem sistemu, županovega svetovalca Marka Kovačiča. »Ne dovolim, da se z izgovarjanjem na slabo poslovanje preteklega vodstva poskuša umetno ustvariti razloge za, po moji oceni, nezakonito odpuščanje mojih bivših sodelavcev,« je zapisal Žula. Nekdanji vodstveni član županovega predvolilnega štaba se je obregnil ob Nigradove bilance, iz katerih izhaja, da je lani zabredel v minus in imel približno 700.000 evrov izgube.

Nasledniku zagotovili davkoplačevalski milijon

»Izguba v takšnih razsežnostih je lahko samo posledica računovodskih operacij in ne dejanskega poslovanja,« je prepričan. Plečko naj bi namreč slabil terjatve Nigrada do Mestne občine Maribor, v zvezi s katerimi že nekaj časa poteka tudi sodni spor na mariborskem sodišču. »Izkoristili so vse dopustne možnosti za popravo končnega rezultata,« odgovarja Plečko. »Rezultat iz poslovanja pa je bil negativen. Kako leto ali dve se to da, srednjeročno pa ni sprejemljivo.«

Kreativno računovodstvo v Nigradu ne bi bilo novost. S podobnimi metodami je namreč Žula dosegel, da je podjetje poslovno leto 2015 sklenilo pozitivno. Tudi lani je Nigrad trpel zaradi hudega konkurenčnega boja pri pridobivanju tržnih storitev, kljub temu pa je bil dovolj likviden, da je posodil kar 300.000 evrov zasebnemu podjetju Gea Nova. Nigrad je v preteklih dveh letih posodil oziroma nakazal najmanj 220.000 evrov Nigradu inženiring, ki ga zdaj vodi Plečkova sestrična. To podjetje je v letih 2014 in 2015 ustvarilo 37.000 evrov prihodkov, samo lani pa je za stroške storitev odštelo skoraj 83.000 evrov.

Kljub zaostrenim tržnim razmeram, v katerih mora poslovati podjetje s približno 240 zaposlenimi, bo Plečko letos imel nekoliko lažje delo. Mestni svet mu je namreč prejšnji mesec zagotovil dodatni milijon evrov prihodkov s tem, ko je izglasoval predlagano 85-odstotno podražitev odvajanja odpadnih vod.