Smučarski skakalci bodo z današnjo uvodno preizkušnjo na srednji skakalnici (16.30) doživeli prvi vrhunec svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki poteka v Lahtiju na Finskem. Na tekmo so se uvrstili vsi štirje slovenski tekmovalci. Peter Prevc se je v minulih dneh izkazal z zanesljivimi skoki, skrbi pa padec forme Domna Prevca, ki v petih poskusih niti enkrat ni preskočil 90 metrov.

Peter Prevc prvi slovenski adut

Najdaljši skok kvalifikacij pred današnjo tekmo je med 66 skakalci uspel vodilnemu tekmovalcu v svetovnem pokalu Kamilu Stochu (103,5 metra – rekord Lahtija), a ga je po doskoku tako zvilo od bolečin v desnem kolenu, da je odšepal s prizorišča. »Nič nenavadnega, saj se mi to dogaja ob daljših skokih, ko želim pristati v telemark. Začutim bolečino, ki pa potem izgine,« je komentiral Kamil Stoch. Peter Prevc je ravno v kvalifikacijah dosegel najboljši izid v minulih dveh dneh, ko je poletel 98,5 metra, zato bo eden od glavnih kandidatov za odličja. Prevc je že pred odhodom v Lahti dejal, da bi zlata kolajna na svetovnem prvenstvu izbrisala slabe občutke iz letošnje zime, ki ni tako šampionska kot lani. »Rad bi skočil še kakšen meter dlje. Malo mi manjka, da bi naredil preskok, vendar me to ne skrbi preveč. Tekmo lahko pričakujem v umirjenem ozračju, priprave pa bom opravil v običajnem ritmu,« je razložil največji slovenski adut Peter Prevc.

Tudi njegovemu bratu Cenetu Prevcu je ravno v kvalifikacijah uspel najboljši dosežek v Lahtiju v minulih dneh (94 metrov), medtem ko so se daljave Jerneja Damjana gibale okoli povprečnih 90 metrov. O tem, da bo poskušal čim bolje izkoristiti treninge pred premiero na srednji skakalnici, je pred odhodom na Finsko razlagal še vedno najboljši slovenski skakalec te sezone Domen Prevc, ki pa se na skakalnici Salpausselkä ni najbolje znašel. Naletel je na preglavice v počepu in bil na četrtkovih treh treningih vselej najslabši v slovenski reprezentanci, kar ga je očitno tako razhudilo, da se ni ustavil niti pri poročevalcih in podal izjave za domače medije.

Ema Klinec zgrešila stopničke

Na premieri smučarskih skakalk v Lahtiju pa je sinoči slavila nemška tekmovalka Corina Vogt, ki je ugnala japonski konkurentki Juki Ito in prvo favoritinjo Saro Takanaši. Vogtova je zablestela na vrhuncu sezone in tako ubranila naslov svetovne prvakinje, slavila pa je tudi na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Po koncu tekme je točila solze sreče. Blizu zmagovalnega odra se je na peto mesto uvrstila Ema Klinec, ki ji je slabši doskok v prvi seriji vzel sanje o odličju. Klinčeva je debitantka na članskem svetovnem prvenstvu, z nastopom pa je bila nadvse zadovoljna. »Bržčas mi je telemark v prvi seriji vzel kolajno, a se s tem ne obremenjujem. Če želiš osvojiti odličje, moraš imeti tudi malce sreče. Dala sem vse od sebe in bila zelo osredotočena. Pred tekmo nisem čutila pritiska, obenem pa sem dobila potrditev, da sem na pravi poti,« je povedala Ema Klinec. Slovenski moštveni uspeh so dopolnile Nika Križnar (13.), Maja Vtič (17.) in Špela Rogelj (22.).

Dekleta na finskem šampionatu čaka še jutrišnja mešana moštvena preizkušnja (16.30), ki se je bosta udeležili Ema Klinec in Nika Križnar.