Kakšen monumentalen prizor bi to bil, ko bi horde beguncev začele jurišati proti naši južni meji, naša junaka, vojaška nabornika Lar in Tian, pa bi se obrnila s hrbtom proti njim, posnela selfi s prve bojne črte in ga že naslednji hip objavila na facebooku. S pripisom 'Osom'. V nadaljevanju prizora bi Lar vsakih nekaj sekund kukal v svoj pametni telefon in preverjal, koliko lajkov sta dobila, Tian pa bi livestreamal nasilno rušenje naše tehnične ovire in zasedbo azilantskega doma v Brežicah.

No, to bi bil povsem realističen prizor. Ker mislim, da se strinjamo, da vojaška nabornika Lar in Tian ne bi obranila niti svojega smoothija pred žejno upokojenko na avtobusu, kaj šele da bi jima lahko zaupal obrambo slovenske Koroške pred invazijo svobodnjaške narodne garde. Zato preprosto ne razumem, kako lahko kdorkoli v naborništvu vidi dokončno rešitev slovenskega varnostnega vprašanja.

Edina, vsaj za silo logična razlaga bi bila, da se ti ljudje v resnici bolj kot islamskih teroristov, Udbe in pretirane zastopanosti hrvaških glasbenikov na slovenskih radijskih postajah bojijo prav Tianov in Larov, teh mladih in čudnih milenijcev, in zato obupano iščejo način, da bi se jih po hitrem postopku znebili. Verjamem namreč, da si želijo mnogi od touch screenov, snapshotov in cloudov povsem izbezumljeni starčki poslati vso to nadležno, asocialno, ignorantsko, transseksualno, virtualno in brezmejno razvajeno mladino v eno manjšo vojno, da bi ta enkrat za vselej spoznala, da življenje ni app. Pa da bi se spotoma še malce zredčila.

Argument, da bi služenje vojaškega roka popravljalo napake staršev pri vzgoji milenijcev, se zdi zato vsaj na prvi pogled razumnejši. Zazdi se vam celo, da je nekdo morda celo malce pomislil, preden je bleknil. A le na prvi pogled. Že na drugi je namreč jasno, da je argument enako, če ne še bolj idiotski od tistega, da bi naborništvo rešilo vprašanje ogrožene nacionalne varnosti.

Za trenutek si prikličite pred oči prvi del Kubrickovega filma Full Metal Jacket in tamkajšnje dresiranje dečkov v moške, potem pa vanj vstavite prej omenjena vojaška nabornika Lara in Tiana. Ja, točno tako, dobili ste novo slovensko facebook uspešnico, v kateri Lar in Tian postaneta žrtvi ponorelega poročnika Lockharta, ki uboga reveža že prvi dan njunega vojaškega usposabljanja pokonča z njunima goatmugoma.

Prav verjetno je sicer, da slovenska vojska ni vojska, v kateri bi lockharti kot hudiča izganjali mladost iz mladostnikov, a zato je tudi težko razumeti ljudi, ki verjamejo, da bi lahko slovenski častniki v treh, šestih ali devetih mesecih popravili usodne napake v osemnajstletni vzgoji. Za osamosvojitev milenijca od ljubečih in pokroviteljskih staršev, ki so pripravljeni hoditi na govorilne ure na fakulteto, ni dovolj odhod v vojsko, saj bi bil ta videti kot Gremo mi po svoje 3. Malo bolj resno taborništvo, z malo starejšimi junaki in malo resnejšim Jurijem Zrnecem. Zabavna stvar brez resne poante.

Morda se komu zdi, da se je v državi, ki je pred petimi leti množično podpisovala peticijo za ukinitev slovenske vojske, zdaj pa objavlja rezultate anket, v katerih večina državljanov podpira vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, vse postavilo na glavo, a ni nujno tako. Če bi namreč pred petimi leti ljudi poklicali po telefonu in jih vprašali, ali se jim zdi, da bi bilo treba uvesti naborništvo, bi večina tudi takrat povedala, da le vojska iz fanta naredi moža, da je bilo nekoč zaradi vojske manj pedrov in da je to, da se človek v vojski nauči pospravljati posteljo, bolj pomembno kot fakultetna izobrazba. Ne pozabite, da gre za isto večino, ki v podobni anketi podpira novelo zakona o tujcih.

Stvar je torej le v tem, kakšna vprašanja tej večini anketarji zastavljamo danes in kakšna jim bomo jutri. Če smo ljudstvo včeraj vprašali, ali podpira prepoved splava, in jih danes sprašujemo, ali podpirajo zapiranje meja pred begunci in uvedbo naborništva, jih bomo jutri najbrž spraševali, ali podpirajo prepoved vstopa v državo državljanom iz muslimanskih držav.

In pojutrišnjem jih bomo spraševali: Ali podpirate gradnjo zidu na hrvaški meji? Ali podpirate kriminalizacijo prostitucije? Ali podpirate obvezne kvote slovenskih turistov na slovenski obali? Ali podpirate dekriminalizicijo družinskega nasilja? Ali podpirate odcepitev Slovenije od Štajerske? Ali podpirate prepoved uporabe angleščine na ozemlju Republike Slovenije? Ali podpirate prepoved homoseksualnosti? Ali podpirate prepoved pisanja hrvaških kolumnistov v slovenskih medijih? Ali podpirate izgon kulturnikov, zdravnikov, visokošolskih profesorjev in drugih potrošnikov davkoplačevalskega denarja iz države?

Tako to pač gre. Idiotskih idej nikdar ne zmanjka in vsak dan nam bo prinesel novo. In vsakokrat, ko bomo nasedli in začeli resno debatirati o teh idejah, bomo le korak bližje njihovi uresničitvi.