Oscar (Chelsea – Shanghai SIPG) 60 mio.

Brazilski zvezni igralec in reprezentant je po podatkih transfermarkta, najpomembnejšega nogometnega spletnega portala, ki se ukvarja s cenami nogometašev, trenerjev in klubov, na trgu vreden 35 milijonov evrov, vendar so si ga v Šanghaju želeli tako močno, da so londonskim modrim nakazali še nekaj več. Eden od razlogov za tako spektakularno selitev 25-letnega nogometaša je gotovo trener moštva SIPG, Portugalec André Villas-Boas, ki je bil ob drugih klubih (Académica, Porto, Tottenham, Zenit) v letih 2011–2012 tudi menedžer Chelseaja. Pri SIPG-ju bodo ob kitajskih nogometaših letos igrali Portugalec Ricardo Carvalho, Brazilci Oscar, Elkeson in Hulk ter Uzbekistanec Odil Ahmedov. Ekipa iz Šanghaja je vredna okoli 80 milijonov evrov. Oscar pa je šel na Kitajsko tudi zaradi plače, saj naj bi v Šanghaju na leto zaslužil okoli 24 milijonov evrov. Brazilec, ki pred vsako tekmo zavzeto moli, je bil v Evropi ali kar v Chelseaju praktično vso svojo člansko kariero. V mladosti je igral za Uniao Barbarense, Sao Paulo in Internacional v Braziliji.

Julian Draxler (Wolfsburg – PSG) 40 mio.

Nemški levi bočni nogometaš je na trgu trenutno vreden kakih 32 milijonov evrov, njegov prestop iz Nemčije v Francijo pa naj bi bil vreden nekaj več. Morda natančne številke ne bomo nikoli izvedeli, je pa že zdaj jasno, da se je bogatemu pariškemu klubu posel izplačal že po tem, ko jim je Draxler pomagal potopiti Barcelono v ligi prvakov. Triindvajsetletni nogometaš je sicer odkritje moštva Schalke 04, katarski lastniki pa naj bi mu plačevali 9 milijonov evrov na leto. Mimogrede, vrednost vseh nogometašev PSG je okoli 455 milijonov evrov.

Gabriel Jesus (Palmeiras – Manchester City) 32 mio.

Komaj 19-letni brazilski napadalec naj bi bil na trgu vreden zgolj 16 milijonov evrov, v klub pa so ga pripeljali, ker se še vedno poigravajo s teorijo, da bi osvojili angleški naslov. Več možnosti imajo v ligi prvakov. City, ki je v lasti savdskoarabsko-kitajskega podjetja City Football Group, ima na voljo nogometaše v vrednosti pol milijarde evrov. Gabriel Jesus je doslej šestkrat nastopil za Brazilijo in zabil štiri gole, za Palmeiras je odigral 47 tekem in dosegel 16 golov.

Gonçalo Guedes (Benfica – PSG) 30 mio.

Guedes je decembra dopolnil komaj 20 let, pa so ga že opazili katarski mogotci, ki poskušajo iz pariškega velikana, potem ko je bil francoski prvak, narediti še evropskega prvaka. Portugalskega napadalca pri transfermarktu sicer ocenjujejo na zgolj 9 milijonov evrov, a ker je bil v igri za nakup tudi Manchester United, je PSG moral seči globlje v žep. Guedes ima zgolj dva nastopa za evropske prvake, za Benfico je portugalski napadalec odigral samo 39 tekem in dosegel pet golov.

Dimitri Payet (West Ham – Marseille) 29,3 mio.

Francoski bočni napadalec se na Otoku bojda ni dobro počutil, zato je njegova cena ob prodaji celo nižja, kot je na trgu (30 milijonov evrov). Kupil ga je Marseille, kjer je Payet nekoč že igral. Sinje modri so že pol leta v lasti ameriškega poslovneža Franka McCourta, kar pomeni, da bodo v naslednjih sezonah želeli več. Če ne bo šlo drugače, pa Payeta še vedno lahko drago prodajo, konec koncev ima 29-letni Francoz sijajno statistiko in 32 nastopov za Francijo, s katero je lani osvojil drugo mesto v Evropi.

Odion Ighalo (Watford – Changchun Yatai) 23,3 mio.

Nigerijski reprezentant, napadalec, ki ima za vsak primer tudi italijanski potni list, je na trgu vreden 12 milijonov evrov, vendar so ga na Kitajskem plačali veliko več. Južnokorejski trener Lee Jang Soo si je namreč za boljše izide zaželel še nekaj zvenečih okrepitev. Zdaj ima ob domačih igralcih še dva Brazilca, Madžara, Uzbekistanca in Ighala. Sedemindvajsetletni Nigerijec je bil dolga leta v lasti furlanskega Udineseja, od leta 2014 pa je v dresu angleškega Watforda v 82 tekmah dosegel 33 golov.

Morgan Schneiderlin (Manchester United – Everton) 22,9 mio.

Francoski zvezni igralec naj bi bil na nogometnem trgu vreden 28 milijonov evrov, pa ga je United pod ceno prodal modrim v Liverpool. Morda je na to vplivalo tudi dejstvo, da 27-letni Francoz lani na evropskem prvenstvu ni igral niti ene tekme za svojo reprezentanco in izbirčni Jose Mourinho, ki se za prvaka bori iz ozadja, se je odzval. Mimogrede, Schneiderlina so vzgojili v Strasbourgu, najlepša leta svoje kariere pa je prebil v Southamptonu, za katerega je odigral kar 230 tekem.

Chengdong Zhang (Peking Guoan – Hebei China Fortune) 20,44 mio.

Osemindvajsetletni kitajski zvezdnik je na trgu vreden, če verjamemo transfermarktu, zgolj pol milijona evrov in vprašanje je, kaj stoji za zares visokimi denarji, ki jih je klub iz pokrajine Hebei nakazal v Peking. Morda gre za željo Manuela Pellegrinija, nekdanjega trenerja River Platea, Reala iz Madrida in Manchester Cityja? Trenutno ima Hebei v kadru takšne mojstre, kot so Hernanes, Lavezzi, Mbia, Gervinho… Chengdong Zhang, ki ima 23 nastopov za Kitajsko, je sicer večji del profesionalne kariere igral na Portugalskem.

Axel Witsel (Zenit – Tianjin Quanjian) 20 mio.

Belgijski reprezentant iz Martiniquea je v nasprotju z mnogimi vreden natanko toliko, za kolikor je bil prodan iz Rusije na Kitajsko. Moštvo Tianjin, ki je v lasti farmacevtskega podjetja Quanjian Group, ima očitno velike apetite, saj ima med izbranci tudi dva Brazilca (Geuvânio in Pato) in Južnega Korejca (Kwon Kyung-won). Velik zvezdnik pa je gotovo tudi italijanski trener Fabio Cannavaro. Axel Witsel ima kar 78 nastopov za belgijsko reprezentanco, igral je za Standard, Benfico in kar 121 tekem za ruski Zenit.

Alexandre Pato (Villarreal – Tianjin Quanjian) 18,2 mio.

Brazilski zvezdnik, ki se je v preteklosti ubadal z mnogimi poškodbami, je spet na trgu. Njegova vrednost v dresu španskega prvoligaša je bila sicer zgolj 6 milijonov evrov, a kitajski prvoligaš, ki si v novi sezoni želi na sam vrh, ima dovolj denarja. Pata se najbolj spomnimo iz časov, ko je nosil rdeče-črni dres Milana, med leti 2007 in 2012 je v 117 tekmah dosegel kar 51 golov za Berlusconijev klub. Kar težko je verjeti, da ima samo 27 let in da je zamenjal že sedem profesionalnih nogometnih klubov.