»Plenjenje in razprodaja se nadaljuje. Me prav zanima, zakaj ne želijo tretjega člana uprave. To bo jasno že pri prodaji NLB.« Tako je po sredini seji nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga razloge za neimenovanje favorita SD za člana uprave SDH na twitterju prepoznal generalni sekretar najmanjše vladne stranke Dejan Levanič. Nadzorniki paradržavnega holdinga, ki upravlja z okoli 12 milijardami državnega premoženja, so namreč imenovali Lidio Glavina za šefinjo SDH s polnimi pooblastili, Nada Drobne Popovič ostaja članica uprave, Matevžu Marcu pa se ni uspelo zavihteti na položaj tretjega člana vodstva.

SMC se gre »bliskovito kadrovsko vojno«

Vodilni Socialni demokrati so včeraj sicer skušali v javnosti ustvariti vtis, da jih omenjeni neuspeh pri kadrovanju ni pretirano vznemiril. Poudarjali so, da je za njih edini pravi kriterij strokovnost in da sami kakovostnim kandidatom podpore ne odrekajo. Neuradno pa vsaj nekateri v SD nezadovoljstva niso skrivali. Tako je bilo mogoče slišati, kako sta jim koalicijski partnerici SMC in DeSUS zagotavljali, da proti Marčevi kandidaturi nimata ničesar, premier Miro Cerar pa da jim je celo obljubil, da se bo zanj pri prvem nadzorniku SDH Damjanu Beliču osebno zavzel. Vendar v SD o Cerarjevi izpolnitvi obljube dvomijo, saj ne verjamejo, da bi se Belič uprl premierju. »Očitno SMC izvaja svojo bliskovito kadrovsko vojno, DeSUS pa ji pri tem pomaga,« je bilo mogoče slišati v SD.

Ta njihova ocena se nanaša tudi na včerajšnji predlog finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, ki je za manjkajoča nadzornika v SDH predlagala Željka Puljića in Franca Žmavca. Prvega, ki vodi kranjski Iskratel, si je namreč v nadzornem svetu paradržavnega holdinga želel DeSUS, predsednik uprave ljubljanske IMP Žmavc pa naj bi bil blizu SMC. Kadrovsko kuhinjo največjih vladnih strank Socialni demokrati prepoznajo tudi po tem, ker so predstavniki SMC in DeSUS oba kandidata takoj po seznanitvi na koalicijskem vrhu tudi že podprli.

Ministri iz vrst SD pa so se na seji vlade včeraj vzdržali. To so obrazložili z besedami, da kandidatov ne poznajo in torej ne vedo, ali sta dobra ali slaba. Če sta dobra, bosta dobila podporo SD v parlamentu, sicer pa ne, je bil jasen predsednik najmanjše koalicijske stranke Dejan Židan. Socialni demokrati naj bi po naših informacijah vzeli pod drobnogled tudi postopek, ki je pripeljal do izbire Žmavca in Puljića. Na razpis finančnega ministrstva za manjkajoča nadzornika SDH se je namreč prijavilo kar 17 kandidatov. Šest jih po besedah ministrice Vraničar-Ermanove ni izpolnjevalo pogojev ali so bili v konfliktu interesov. Med preostalimi enajstimi je strokovna komisija izbrala štiri, ministrica pa je nato seznam skrajšala na dva kandidata.

Vroče bo tudi na skupščini Save Re

Popolnjevanje vodstva in nadzornega sveta SDH sproža vročo kri tudi zaradi številnih menjav nadzornikov v državnih podjetjih in zavarovalnicah, ki se bodo zgodile v kratkem. Ena izmed njih, v katerih ima SDH četrtinski delež, je Sava Re. Skupščina delničarjev omenjene pozavarovalnice bo o novih nadzornikih odločala čez slabih štirinajst dni, brez zapletov pa očitno ne bo šlo. Spomnimo, da je bila ta zavarovalnica lani v središču medijske pozornosti zaradi domnevno spornega nakupa poslovne stavbe ACH, kar je s čela uprave odneslo Zvonka Ivanušiča. Kmalu zatem je moral oditi tudi prvi nadzornik Branko Tomažič. Razlog: zaradi osebnega stečaja ga je kot neprimernega za ta položaj spoznala Agencija za zavarovalni nadzor (AZN).

Prva nadzornica je po odhodu Tomažiča postala predstavnica SDH Mateja Lovšin Herič, ki si očitno v nadzornem svetu Save Re želi ostati tudi v prihodnjem mandatu. Na seznamu kandidatov za štiri mesta so poleg nje še sedanji nadzornik Keith William Morris in novinca Andrej Kren (predsednik uprave družbe FMR) in Davor Ivan Gjivoje. Izbira slednjega je pri nekaterih delničarjih sprožila začudenje in negodovanje. Gre namreč za ameriškega investicijskega bankirja hrvaških korenin, ki naj izkušenj na področju zavarovalništva ne bi imel, hrvaški mediji pa so v preteklosti razkrili več njegovih domnevno sumljivih poslov.

Hrvati bi rajši uglednega Slovenca

Nekateri naši sogovorniki sumijo, da so želeli predlagatelji z njegovo kandidaturo ustvariti vtis, da ga je izbrala hrvaška Adris grupa, ki je skoraj petinska lastnica Save Re. Vendar se ta družba ne da in si namesto Hrvata želi v nadzornem svetu uglednega slovenskega strokovnjaka. »Med štirimi predlaganimi novimi člani nadzornega sveta Save Re ni nobenega od predstavnikov, ki ga je komisiji nadzornega sveta Save Re predlagala Adris grupa,« so zapisali in v nasprotnem predlogu skupščini delničarjev pozavarovalnice namesto Gjivoja predlagali Petra Kraljiča. »Z nasprotnim predlogom želi Adris uravnotežiti sestavo nadzornega sveta v skladu z lastniško strukturo. Predlagali smo neodvisnega svetovno uglednega strokovnjaka dr. Petra Kraljiča, ki s svojim znanjem in mednarodnimi poslovnimi izkušnjami lahko pomembno prispeva h kakovosti dela nadzornega sveta Save Re,« so nam svojo izbiro pojasnili v Adris grupi. Gjivoja je v nadzorni svet predlagala Kapitalska družba oziroma Modra zavarovalnica. To nam je včeraj potrdil Borut Jamnik, prvi mož zavarovalnice, ki ima v Savi Re 6-odstotni lastniški delež. kaj več nam ni želel razkriti.