Olimpija je z naskokom največja neznanka pred začetkom spomladanskega dela prvenstva. Povratnik v pisarno Ranko Stojić je imel proste roke, da je uredil moštvo po svoji podobi. Če Ljubljančani ne bodo ubranili državne krone, bo ravno športni direktor Stojić nosil največjo odgovornost, saj je pozimi zamenjal polovico ekipe.

Olimpija bo odslej manj slovenska, kar jezi navijače, ki so se znali poistovetiti z obetavnimi domačimi nogometaši. Moštvo je doživelo velike posege prav na vseh položajih. (Pre)hitro je odšel fantazist Miha Zajc, v nekaj dneh bo klub uredil prestop najboljšemu igralcu minule sezone Roku Kronavetru, morda bo Stožice zapustil tudi Andraž Kirm. Trener Luka Elsner ima nemara celo najzahtevnejšo nalogo od vseh stanovskih kolegov v prvi ligi, saj bo moral z novinci na vsak način izpolniti željo predsednika Milana Mandarića po naslovu prvaka. Kakšne namene je imel vodilni dvojec Mandarić-Stojić z remontom kolektiva, bo bolj znano že med poletnim prestopnim rokom, ko bomo sešteli odhode med osmerico zdajšnjih novincev.

»Po koncu jesenskega dela prvenstva smo skupaj z vodstvom kluba ugotovili, kaj potrebujemo, da bo Olimpija boljša. Na vsakem koraku sem bil informiran z odločitvami o prihodih novih igralcev. Strinjal sem se z vsemi premiki, takšen kader je tudi moja želja,« je trener Luka Elsner odgovoril na vprašanje, v kolikšni meri je sodeloval pri prenovi Olimpije. Odkar je sedel na vročo ljubljansko klop, državni prvaki niso igrali tako atraktivno, kot si je želel. Najbolj očitno taktično napako je naredil ravno na velikem derbiju z Mariborom, ko so imeli Štajerci veselico v polnih Stožicah. Bo Olimpija vrnila vijoličnim že na jutrišnji spomladanski premieri v razprodanem Ljudskem vrtu? »Prepričan sem, da lahko zmagamo v Mariboru. Moramo biti dovolj samozavestni. Ne glede na vse spremembe v moštvu imam pozitivne občutke, saj vemo, kaj počnemo,« je komentiral Elsner, ki je prepričan, da ima Olimpija v mlademu Roku Vodišku in povratniku ter novemu kapetanu Nejcu Vidmarju najboljši vratarski dvojec v ligi. Kdo bo branil v Mariboru, še ni znano, a bržčas se bo po poškodbi med vratnici vrnil Vidmar, ki je na pripravah v Turčiji z neprimerno gesto na socialnem omrežju razburkal javnost, ko je člane mariborskega strokovnega vodstva označil z vohuni in na fotografijo za nameček prilepil prašičji nos.

Luka Elsner ne želi napovedovati, ali bo Olimpija spomladi boljša kot jeseni, saj je to zanj »zelo zahtevno vprašanje«, pričakuje pa, da si bo moštvo ustvarilo več priložnosti kot doslej. »Imamo hitrost, prodornost in kreativnost. Verjetno bodo na uvodnih tekmah manjkali nekateri avtomatizmi, ki jih bomo morali nadomestiti z več želje in samodiscipline,« je sklenil Elsner.

In še to – vrh kluba bi lahko malce bolj premislil, preden je delu novinarjev odvzel pravico do opravljanja dela. Bi Mandarić enako storil tudi v urejeni Angliji, kjer je deloval dolga leta?