Dubrovnika ne oblegajo le turistične ladje za križarjenje, temveč tudi filmarji. Te dni so v mestu začeli snemati film Robin Hood: Origins, zaradi česar so zaprli tako Stradun kot staro pristanišče in še nekaj ulic znotraj obzidja. Mesto bodo namreč spremenili v srednjeveški Nottingham. Čeprav režiser filma Otto Bathurst trdi, da bodo še vidni obrisi Dubrovnika, so ga prvi dan snemanja popolnoma prekrili z meglo in dimom, ob mestnem obzidju pa so že lani začeli graditi lesene kulise, ki predstavljajo hiše Nottinghama.

Med producenti filma s proračunom 90 milijonov dolarjev in dodatnimi stotimi milijoni za promocijo je tudi Leonardo DiCaprio, ki pa v mesto za zdaj ne bo prišel. So pa prišli vsi igralci, med njimi Taron Egerton, ki igra Robina Hooda, ter igralec in glasbenik Jamie Foxx, ki igra njegovega prijatelja Little Johna.

Hrvaška že nekaj let namensko vlaga sredstva v spodbujanje snemanja filmov na svojih tleh, pri čemer filmskim producentom ponuja finančne ugodnosti in pomoč pri pridobitvi dovoljenj za snemanje. Čeprav se Dubrovničani zaradi snemanja, kot pravijo, največjega hollywoodskega akcijskega filma na hrvaških tleh nadejajo obilo zaslužka, saj bo celotna ekipa v mestu ostala dvajset dni, so še pred začetkom snemanja poskrbeli za neprijeten škandal. Igralca Jamieja Foxxa sta v restavraciji Marianno, kamor je prišel na pozno večerjo, napadla dva gosta in ga ozmerjala z rasističnimi izrazi. »Sedel sem za mizo in sta nas napadla. Vpila sta motherfucker, kur... sin in nigger, črnuh,« je zapisal na svojem instagramu. Dubrovniška policija je nemudoma posredovala, nemudoma izsledila alkoholizirana domačina, ki sta psovala goste, in jima napisala kazen za kršenje javnega miru, raziskujejo pa še, ali sta storila tudi kaznivo dejanje rasističnega napada. Jamie Foxx, ki je leta 2004 prejel oskarja za vlogo Raya Charlesa v filmu Ray, se zaradi tega ni preveč vznemirjal in se je naslednji večer vrnil v isto restavracijo. Ob tem pa še objavil posnetek, v katerem med pitjem dragega penečega vina na terasi vile, kjer prebiva med snemanjem, hvali lepote Hrvaške.

Premiera filma bo marca prihodnje leto.