Usoda hokejske Olimpije še nikdar v zadnjih desetih letih nastopanja v EBEL ni bila na tako majavih temeljih. Tudi letošnja zima ni prinesla veselja v Tivoli, saj je moštvo potovalo skozi pekel, da je sploh izpolnilo vse tekmovalne obveznosti. Olimpija je že peto leto zapored sklenila mednarodno sezono brez uvrstitve v končnico.

Tivolski boj za preživetje je že zdavnaj postal nevzdržen. Olimpija, ki ji od junija 2014 predseduje Marko Popovič, sploh nima operativnega vodstva, zato je pisarna večinoma zaklenjena. Klub je igralskemu in trenerskemu kadru dolžan finančna sredstva še za lansko sezono, čeprav je vodstvo EBEL Olimpiji postavilo ultimat, da mora izplačati vse plače. Zgodba ljubljanskega kolektiva je v tej zimi postala še bolj moreča, saj se je začelo zatikati dobesedno na vsakem koraku. Med sezono je moštvo zapustilo sedem hokejistov, zaradi nevzdržnih razmer je odstopil multifunkcionar Jože Kovač, naveličana (praznih) obljub sta odšla tudi zdravnik in fizioterapevt, zamujala je dobava opreme, bančni računi igralcev so ostali prazni… Na sedežu EBEL so Olimpiji postavili nov pogoj in ji naložili, da mora vse obveznosti poravnati do konca tega meseca, sicer ji grozi odvzem članske izkaznice v tekmovanju. Vodstvo kluba po naših informacijah zahtev še ni izpolnilo, a časa hitro zmanjkuje. V garderobi so zagledali luč na koncu predora, ko je ljubljanski župan Zoran Janković obljubil izdatnejšo finančno podporo klubu in začel nagovarjati poslovneže, naj vlagajo v hokej.

Kakšna bo prihodnost tivolskega kolektiva, ni znano. Klub še vedno nima generalnega sponzorja, a naj bi ga kmalu dobil, dolgoletni največji pokrovitelji pa so občutno zmanjšali sredstva. Znana pivovarna naj bi v letošnji sezoni denimo prispevala zgolj 5000 evrov. »Pričakovali smo bolj urejene razmere, a jih nismo dočakali. Vemo, da po vseh kriterijih zaostajamo za konkurenco, vendar ne želimo iskati alibijev. Olimpija se je sama znašla v tako zapletenem položaju,« po koncu mednarodne sezone pravi trener Bojan Zajc, ki je z različnimi motivacijskimi prijemi poskušal vzdrževati delovno vzdušje med igralci. V trenerskem kabinetu ima izrezanih nekaj kritičnih časopisnih člankov, ki so mu dvigovali vnemo, da ni obupal. »Imam veliko željo, da bi se kot trener lahko ukvarjal samo s hokejem. Kdor je ostal v Olimpiji do konca sezone, ima izjemen karakter. Čeprav smo delovali v nemogočih pogojih, sem zelo ponosen na igralce. Kdor ni občutil razmer v klubu, si sploh ne more predstavljati, kaj vse smo prestali,« je razlagal Zajc, ki je med sezono prispeval celo lasten denar, da so imeli hokejisti za opremo. Kot človek več funkcij se je obenem udeleževal tudi sestankov z županom Jankovićem in direktorjem EBEL Christianom Feichtingerjem ter ju prepričeval, kako pomemben je obstoj Olimpije v najvišjem regijskem tekmovanju za slovenski hokej.

Ljubljančani so se v drugem delu tekmovanja izognili vsaj zadnjemu mestu. V kvalifikacijah za končnico so zmagali na štirih tekmah, med drugim tudi v Dornbirnu, kamor je Olimpija prispela zgolj s štirinajstimi igralci. »Prijetno smo presenetili in odigrali nad pričakovanji stroke in javnosti. Spomnim se, da ste tudi novinarji govorili, da nimamo nobenih možnosti. Na koncu smo osvojili enako število točk kot Beljak, ki je bil glavni kandidat za uvrstitev v četrtfinale. Olimpija ima ogromno nadarjenih hokejistov. Najbolj sem zadovoljen, da so v tej sezoni prav vsi igralci napredovali. V življenju se pošteno delo obrestuje. Olimpija ni tretjerazredni klub, ampak institucija, zato se morajo razmere urediti. Dovolj je bilo zapravljanja ugleda,« je dodal Bojan Zajc, ki ga z Olimpijo čez mesec dni čaka še bitka za državno zvezdico. Ljubljančani so v minuli sezoni osvojili naslov prvaka, ko so v finalu s 3:2 v zmagah ugnali Jesenice, Zajc pa se zaveda, da naloga po enomesečnem premoru brez tekmovalnega ritma ne bo enostavna.