Pustni sprevod v Cerknici bo že tradicionalno v znamenju upodobitev znanih slovenskih politikov in estradnikov; zagotovo si bodo privoščili tudi novoizvoljeno prvo damo ZDA Melanio Trump in njenega Donalda. V Ljubljani bo vodja pustne povorke zmaj po ulicah starega mestnega jedra popeljal kurente in laufarje, tudi letos pa se bodo predstavile maske ljubljanskih osnovnih šol in vrtcev. V okoliških krajih Ljubljane bodo tudi zanimivi pustni sprevodi, med katerimi po tradiciji izstopa pustni karneval na Viru pri Domžalah.

Maske tudi na smučišču

Tudi na Veliko planino prihaja pustni čas. V svojo družbo vabijo kurente, laufarje, čebelice, princeske, miške, klovne in vse našemljene smukače in ljubitelje zimske idile. Maskam so pripravili prav poseben popust pri nakupu smučarskih kart. Tako bodo lahko od petka pa vse do torka, 28. februarja, skupinske maske (deset ali več ljudi) izkoristile 30-odstotni popust, za individualno masko 10-odstotnega. Vsi našemljenci boste na pustni torek dobili ob nakupu vozovnice še kupon za slastne, daleč naokoli poznane sirove štruklje iz gostišča Zeleni rob.

Na pustno soboto, 25. februarja, prirejajo osrednji zimski dogodek tudi na Krvavcu, ki se tokrat imenuje RocKrvavec 2017. V okviru dogodka bo smučarski dvoboj z legendo slovenskega smučanja Juretom Koširjem. Na dvoboj se lahko prijavi prav vsakdo in vsak lahko tudi zmaga ter dobi lepe nagrade. V okviru dogodka bodo nagradili tudi tri najboljše pustne maske po izboru strokovne pustne žirije.

Maske so dobrodošle tudi na Rogli. V soboto se bodo ob 10.30 zbrale na progi Mašinžaga in se pomerile v pustnem slalomu. Vzporedno bo vse do 14. ure zabava za maske z animacijo Fun4u, zvečer, ob 19.30, pa bo v Snežni dvorani hotela Planja še velika pustna zabava s skupino L.A. Band. Zabavno bo tudi na pustni torek v hotelu Planja, kjer bodo ob 9. uri začeli barvati in izdelovati pustne maske, po smučanju, ob 16.30, bo sledila poslikava obrazov, v večernih urah, ob 19.30, pa bo še pustno rajanje.

Bogato dogajanje 9. Istrskega karnevala

Tudi letošnji Istrski karneval se bo začel v Izoli. V petek ob 10. uri bodo v parku Pietro Coppo pripravili 7. veliko otroško pustno rajanje za predšolske in šolske otroke. Dan zatem se bo karnevalsko dogajanje preselilo v Koper. Pustno vzdušje bo najprej zavzelo Prešernov trg, kjer bodo med 10. in 12. uro na programu otroške pustne ustvarjalnice, med 10. in 11. uro pa tudi plesno pustno rajanje s plesno šolo Fiona. Ob 11. uri bo s parkirišča ob koprskem stadionu Bonifika krenil 9. Istrski pustni sprevod, ki se bo prek Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice pomikal vse do cilja na trgu pri upravi za pomorstvo (nasproti taverne) v Kopru. Po razglasitvi nagrad za najboljše pustne skupine, pustne vozove in etnografske maske bo na vrsti pustno rajanje s skupino Teci Teci.

Ob 18. uri bodo v dvorani doma krajanov v Šmarjah pripravili tradicionalno otroško pustno rajanje, ob 20. uri pa bo piransko Gledališče Tartini gostilo 15. veliki pustni ples na temo cirkusa. Veliko pustovanje s skupinama Tequila in Majka bodo ob 21. uri pripravili tudi v dvorani Zadružnega doma v Marezigah, v Pobegih - Čežarjih bo večerno pustovanje s popularno skupino Ne me jugat, koprski Disco Planet Tuš pa bo gostil Caprisovo pustovanje med zvezdami s skupino Gedore. Tudi zadnja februarska nedelja bo pustno obarvana. Ob 11. uri bodo tradicionalni sprevod mask sprva pripravili v Movražu, ob 12. uri v Cetorah, ob 13. uri pa bo iz Lucije krenila 7. portoroška pustna povorka.

Na pustni torek, 28. februarja, ob 16. uri bodo tradicionalni sprevod mask pripravili v Bezovici, ob 17. uri pa bodo v dvorani Zadružnega doma v Dekanih znova pripravili pustno rajanje za otroke.

V Velenju s pustnimi maskami preganjali zimo

Na pustni torek, 28. februarja, bodo v Velenju s pustnimi maskami preganjali letošnjo zimo. Pustno rajanje se bo začelo ob 16.30 z zborom mask pred Domom kulture Velenje, od koder bo pustna povorka krenila skozi mesto do Rdeče dvorane, kjer bo od 17. do 19. ure veliko otroško pustno rajanje z izborom najizvirnejših pustnih mask.

Prireditev Pust, pust, krivih ust! organizirajo Festival Velenje, Mestna občina Velenje, Medobčinska Zveza prijateljev mladine Velenje, Turistična zveza Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline. Male in velike pustne šeme se bodo na torkov pustni popoldan zbrale na Titovem trgu. Vsaka maska, udeležena v sprevodu, bo od organizatorjev prejela bon za tradicionalno pustno sladico – slasten krof z marmelado.

Ob veseli glasbi bodo maske zaplesale že na osrednjem mestnem trgu. Šaljiva pustna policista bosta preverila ustreznost opreme vseh udeležencev in izvedla resno generalko korakanja.

Pod budnim vodstvom mož v modrem bo pisan sprevod krenil na pot skozi mestno središče Velenja do znamenite Rdeče dvorane.

Laufarji v Cerknem

Pustovanje se sicer začne postopoma po novem letu, ko se prvo nedeljo na ulicah Cerknega pojavijo prvi laufarji, nato pa jih je vsako nedeljo več. Sprevod na pustno nedeljo združi vseh petindvajset likov, ki pred sodnika pripeljejo pusta. V cerkljanskem narečju mu ta prebere obtožnico za vse slabo, kar se je v zadnjem letu zgodilo v Cerknem, zaradi česar je pust obsojen na smrt, ki ga doleti na pustni torek. To je zgolj vrhunec, ki ga lahko letos spremljate tudi vi, in sicer v nedeljo od 14. ure dalje na Glavnem trgu. Na pustni torek pa bodo ob 15. uri izvedli tudi obsodbo in eksekucijo pusta.

Najlepšo masko bodo nagradili tudi v Pionirskem domu

Kar dva dni, v soboto in nedeljo, se bodo maske zabavale v ljubljanski Festivalni dvorani. Čarovniki, vile, zmaji, princeske, medvedi, ribice in vse pustne maske – letošnje pustno rajanje v Festivalni dvorani bo potekalo v znamenju čarobnih bitij. Na odru se bodo maskam pridružili različni čarobno-plesni animatorji in glasbeni gostje, ki obljubljajo pravo pustno zabavo. Udeleženci zabave bodo pripravili pustni sprevod in izbrali najlepšo masko. Zmanjkalo pa ne bo ne krofov ne dobre volje, plesa in glasbe, za katere bodo poskrbeli glasbena skupina Kralj Matjaž ter animatorji plesne šole Bast in Studio Ritem. Vstopnina: 4 evre.

Pust v Cerknici

Zelo priljubljen slovenski karneval vsako leto pripravijo v Cerknici. Oblast v mestu v času pusta po običaju prevzamejo smešni Butalci v koaliciji s čarovnicami, ki prav za to priložnost priletijo z bližnje Slivnice, in drugimi maskami. Poleg gostujočih skupin v sprevodu vsako leto nastopijo tradicionalne skupine polhov, žab, netopirjev, praljudi, hudičev in čarovnic, še prav posebno priljubljena lika cerkniške pustne povorke pa sta velikanska čarovniška pramati Uršula in povodni mož Jezerko. vl