Dogajanje po finalu košarkarskega pokalnega tekmovanja se še ni dodobra umirilo, že glavna akterja čakata nova preizkusa. Tokrat v ligi ABA. Ljubljančani bodo danes ob 19. uri v obračun s tretjeuvrščeno Budućnostjo krenili na krilih nedeljske zmage, ki jim je prinesla prvo domačo lovoriko po 1230 dneh ali 175 tednih. Zaradi tega bodo lažje pozabili na utrujenost, saj bo to za njih v devetih dneh že peta tekma. V težji situaciji so pri Krki. Moštvo Dejana Mihevca je zaradi obveznosti v jadranskem tekmovanju četrtfinalna pokalna obračuna igralo v sredo in četrtek, kar pomeni, da so imeli časa za regeneracijo še dan manj. Posledice je zagotovo pustil tudi finalni poraz, ob tem pa so Novomeščani še resni kandidati za izpad iz lige ABA.

Pokalno zmagoslavje je vodilnim pri Olimpiji omogočilo, da so za nekaj trenutkov pozabili na aktualno dogajanje, a kruti realnosti vseeno ne bodo mogli uiti. V klubu še vedno niso prejeli dokončnega uradnega obvestila sodišča o neuspeli poenostavljeni prisilni poravnavi, zato trenutno še lahko poslujejo normalno. Kakšen vpliv ima na igralce redno plačevanje, so se lahko znova prepričali na pokalnih tekmah. Kaj bo, ko bo zgoraj omenjena zaščita padla, pa je že drugo vprašanje. Sponzorji kluba so pokalno lovoriko sicer pospremili z odobravanjem, direktor Matevž Zupančič pa upa, da jih bo to dodatno spodbudilo k temu, da se dokončno lotijo poravnave dolgov in s tem omogočijo tudi miren zaključek letošnje sezone.

Štiri kroge pred koncem rednega dela lige ABA imajo Ljubljančani na devetem mestu pred zadnjeuvrščenimi ekipami dve zmagi prednosti, zato se jim za izpad ni treba bati. Proti Budućnosti naj v moštvu še vedno ne bi bilo Mirka Mulalića, krst v vlogi glavnega trenerja zmajev pa bo doživel Luka Bassin. Gašper Okorn je namreč prejel tekmo prepovedi vodenja po izključitvi proti FMP. »Nekoliko smo načeti, a hkrati bolj samozavestni. To moramo izkoristiti in iti prek fizične utrujenosti. Ekipa je končno dojela, da samo trda obramba in ekipna igra v napadu prinašata rezultat,« pravi Bassin.

Krki v boju za obstanek že pošteno gori pod nogami. Velika težava trenerja Dejana Mihevca je, da ob Ronaldu Curryju in Maticu Rebcu trenutno nihče od preostalih igralcev ni v pravi formi. »Pred tekmo z Igokeo ni veliko filozofije. Jasno je, da nam je glavni cilj obstanek v ligi, zato moramo prevzeti odgovornost, skupiti skupaj kot ekipa in z zmago narediti velik korak k temu cilju,« je jasen Mihevc.

Liga ABA, 23. krog: Cibona – Cedevita 85:89 (25:18, 46:41, 66:67, Sulejmanović 21, Joksimović 4; Boatright 24, Begić 8), Karpoš – C. zvezda 61:98 (24:23, 37:49, 49:70, Labović 20; Mitrović 15), FMP – MZT 101:82 (20:18, 44:37, 71:43, Austin 20; Scott 26), danes ob 17. uri: Mornar – M. Leks, ob 19. uri: Olimpija – Budućnost, ob 21. uri: Igokea – Krka, petek ob 18. uri: Partizan – Zadar.