Sekretar državnega sveta Marjan Maučec ni samo politik, od leta 1994 se kot samostojni podjetnik ukvarja s sodarstvom in trgovino. Pred dvanajstimi leti je kupil nekaj tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov na zemljiščih takrat že propadle ljutomerske družbe Mizarstvo. Za plačilo kupnine je pri takratni Alpe Adria Hypo Bank najel hipotekarni kredit v višini 1.180.190 evrov (vračilo zadnjega obroka banki je predvideno za 9. december 2019), dve leti po nakupu pa je na eno izmed parcel vpisal še eno hipoteko v višini 689.000 švicarskih frankov oziroma 643.143 evrov.

A se je Maučecu po naših informacijah zapletlo in je avstrijski banki obroke plačeval precej neredno oziroma jih sploh ni, zato je banka državnemu sekretarju 17. maja lani izdala sklep o izvršbi v višini 455.970 evrov, za drugo hipoteko pa je bila po podatkih iz zemljiške knjige zaznamba izvršbe vnesena že konec novembra 2015.

Zadržal je tudi denar od davka

Zemljišča oziroma na njih stoječe poslovne prostore je Maučec hitro po nakupu začel prodajati, med kupci je bilo tudi podjetje Dumanikos. Za 224.926 evrov so od Maučeca kupili večjo halo, država je za posel naračunala 44.985 evrov davka. Direktor družbe Dumanikos Dušan Bot pravi, da je kupnino za halo, ki jo je odkupil od Maučeca, na prošnjo slednjega moral nakazati na dva bančna računa: dve tretjini zneska je nakazal podjetniku Marjanu Pišlerju, ki je javnosti znan predvsem kot nekdanji direktor podjetja Les oziroma kot podjetnik, ki je pred štirimi leti na polovični delež holdinga Electe v lasti Jureta Jankovića vpisal zastavno pravico. Preostalo pa je Bot po navodilih Maučeca nakazal Hypu Leasingu. Ker davek družbi Dumanikos ni bil priznan kot vstopni davek, je davčni urad preplačilo davka uredil pri Maučečevem samostojnem podjetju Sodarstvo in trgovina iz Gančan v občini Beltinci, ki bi denar nato moralo vrniti Dumanikosu. A ga vse do danes ni. Maučečev dolg po besedah Bota skupaj z obrestmi in stroški postopkov, preko katerih je Dumanikos od finančnega urada dosegel poplačilo dolga, trenutno znaša že več kot sto tisočakov. Maučec je sicer obljubil, da bo dolg poravnal do konca lanskega leta, pa obljube ni držal.

Premoženje je leta 2014 prepisal na hčerko

Sekretar državnega sveta na naša vprašanja, kdaj bo Dumanikosu vrnil dolg, ni konkretno odgovoril: »Obljubim, da boste prvi obveščeni, ko bodo končani sodni postopki«. Maučec po naših podatkih z Dumanikosom sicer nima nobenih sodnih postopkov, je pa v sodnem procesu na murskosoboškem okrožnem sodišču njegova hčerka M.M., na katero je Maučec leta 2014 prepisal vse svoje vredno premoženje. Zaradi tega je Dumanikos na pristojno sodišče zoper M. M. vložil izpodbojno tožbo, s katero mu je pred nekaj meseci na prvi stopnji tudi uspelo.

Sekretar državnega sveta, ki naj bi bil hipotekarno obremenjen za več kot dva milijona evrov, samo Hypovi (zdaj Adikko) slabi banki Heti po naših informacijah dolguje krepko več kot 600.000 evrov. Kot poslovnež je bil zaradi sodelovanja v davčnem vrtiljaku pred slabimi tremi leti sicer že obsojen na štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let. Služba v državnem svetu se mu takrat, čeprav je bil spoznan za krivega oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov, ni zamajala. Trenutno je Maučec, kot gre sklepati iz njegovega skopega odgovora na naša vprašanja, na bolniškem dopustu. »Ne zavlačujem nobenih postopkov, vse bom uredil, predvsem intervju z vami,« je odgovoril, ko smo od njega želeli konkretna pojasnila na naša številna vprašanja.