Bilo je leto 2014, ko sta se Krka in Olimpija pred tokratnim pokalnim spopadom nazadnje merili v finalih slovenskih košarkarskih tekmovanj. Tedaj so bili Novomeščani boljši v pokalu, državnem prvenstvu in tudi superpokalu. Ljubljančani nato do obračunov, ki bi neposredno odločali o lovorikah, niso več zmogli, v zadnjih dveh letih pa je popustila tudi Krka, saj se v državnem prvenstvu ni prebila v finale. Ljubitelji košarke so pokalni spopad za končno zmago med tekmecema zato pospremili z nekoliko večjim zanimanjem in ni jim bilo žal. Izjemno napet obračun je epilog dobil v podaljšku, na koncu pa se je Olimpija veselila že skupno 20. pokalne lovorike.

Za Olimpijo sicer stvari še v sredo zvečer niso bile videti obetavne. Zmaji so sicer tudi na drugem četrtfinalnem obračunu premagali Helios, a si je ob koncu koleno poškodoval Devin Oliver. Kazalo je, da si je 24-letni Američan, ki je morda celo ključen igralec v zasedbi Gašperja Okorna, strgal kolenske vezi, a so natančni pregledi pokazali, da do resne poškodbe ni prišlo. »Zdravniška služba je dejala, da Oliver v soboto ne sme nastopiti. Igralec pa je nato sam izrazil željo, da igra. Zavedal se je tveganja, a sem njegovo odločitev sprejel,« je povedal trener Olimpije Gašper Okorn. Ljubljančani so po dobri novici glede Oliverjevega zdravja v sobotnem polfinalu povozili Zlatorog, medtem ko se je Krka do zadnjih minut borila za zmago proti Hopsom.

Ko je po pobudi Olimpije v prvem polčasu finalnega obračuna v 27. minuti tokrat odlični Nikola Janković zadel za vodstvo 15 točk, se je zdelo, da je zmagovalec odločen. A Ljubljančane je višja prednost preveč sprostila, Krka je močno pritisnila v obrambi in se do zadnje četrtine povsem približala zmajem. Tem je hud nalet nasprotnika nato uspelo omiliti in po vnovičnem košu Jankovića ter plus šest v zadnji minuti so že videli, kako dvigujejo lovoriko. A trojki Ronalda Curryja in Marka Lukovića sta tekmo odpeljali v podaljšek, v katerem pa so bili bolj zbrani Ljubljančani.

»Roko na srce smo bili celoten obračun boljša ekipa, zato smo zasluženo zmagali. Presrečen sem za te igralce,« je bil po tekmi zadovoljen Okorn. Če je Olimpija v zadnjih letih proti slovenskim ekipam kazala neodločenost, pogosto celo strah, je letos povsem drugače, saj je motiviranost igralcev očitna. »Na njih ne vršim nobenega pritiska. Želim, da uživajo v polfinalih, finalih. Je pa to le košarka. Marsikaj obstaja v življenju poleg nje. Treba pa je vedeti, da so lačni igre in da imajo radi košarko. S tem nimamo težav,« je formulo izdal Okorn. Precej poklapan je bil po finalnem obračunu strateg Krke Dejan Mihevc. Novomeščane v ligi ABA v zadnjih štirih krogih čaka peklenski boj za obstanek, zdaj pa jim je iz rok spolzel še pokal, ki bi lahko pred odločilnimi obračuni igralcem vlil prepotrebno samozavest. »Gledali smo pravo košarkarsko poslastico, v kateri bi morali mi v podaljšku odigrati precej bolj pametno. A to je bila naša četrta tekma v petih dneh. Fantje so kljub temu dali svoj maksimum. Moramo dvigniti glave in kreniti naprej,« je dejal Mihevc.