»Začeli smo tekmo za naslednje parlamentarne volitve,« je v soboto napovedal stari-novi predsednik DeSUS. Čeprav bi bilo pravilno, da bi dejal, da bodo nenehno trajajočo volilno tekmo še zaostrili. Prav tako je naraščajočo željo po ugajanju volilcem mogoče zaznati v preostalih dveh koalicijskih partnericah. To pa pomeni, da so načrtovane reforme oziroma pomembnejši projekti v tem mandatu že pokopani. Tako tisti manj zaželeni, saj v letu pred volitvami volilcev pač ne gre vznemirjati. Pa tudi oni bolj prijetni, ker bi se z njimi lahko kitila predvsem stranka, katere minister bi bil nosilec projekta. In tako koalicijski politiki, ki so še konec lanskega leta izpostavljali nujnost odhoda zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc iz vlade, če ne bo do roka pripravila zdravstvene reforme, dva meseca kasneje za uskladitev te reforme ne vidijo več časa.

Vladajoča koalicija bo mandat najverjetneje pripeljala do konca. A v slogu četrtkovega srečanja na Brdu pri Kranju, ko so se predsedniki vseh treh vladnih strank z namenom, da bi demonstrirali svojo enotnost, družno sprehodili pred kamerami, le dve uri kasneje pa so ločeno predstavljali povsem različna stališča. Koalicijskim strankam je namreč jasno, da volilci rušiteljice vlade ne bi nagradili, prav tako pa javnomnenjski rezultati trenutno nobeni od njih ne napovedujejo prav svetle prihodnosti. Nasprotno: nakazujejo, da bo zmagovalka volitev po vsej verjetnosti SDS. In čeprav vse tri vladne stranke glasno poudarjajo, da v Janševo vlado ne bodo vstopile, zaupanje med njimi le ni popolno. Si pa nikakor ne želijo, da bi se spet pojavila kakšna (zmagovita) levosredinska stranka novih obrazov.

Zato bodo poskušale sedanje vladne stranke ob vsem medsebojnem predvolilnem obračunavanju vendarle krepiti vtis, da bodo ne glede na to, kdo bo zmagovalec volitev, v primeru vsaj 46-odstotne skupne podpore sedanjo koalicijo nadaljevale (navdušenje, da bi z oblikovanjem nekakšnega levosredinskega Demosa to še bolj jasno potrdile, je v strankah različno). Seveda pa si tako v DeSUS kot v SD želijo, da bi se razmerje moči v levosredinski povolilni koaliciji pomembno spremenilo. Tako je DeSUS na sobotnem kongresu v prvo vrsto posedel predsednika daleč najštevilnejše upokojenske organizacije pri nas, z namenom okrepitve podpore stranki v slovenski prestolnici pa si želi oblikovati nekakšno predvolilno zavezništvo z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo.

Javnomnenjske raziskave trenutno sicer bolje kažejo SD kot DeSUS. A je bilo tako tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami, na katerih je nato stranka upokojencev krepko nadigrala Socialne demokrate. Slednji za prihodnje volitve napovedujejo veliki spopad med socialdemokracijo na eni ter desnim neoliberalizmom in populizmom na drugi strani. A bodo morali to, da res zastopajo socialnodemokratske vrednote in da ne predstavljajo le blažje inačice populizma, v SD še dokazati. Pri zakonu o tujcih so še zlasti njihovi ministri padli na izpitu.