Za pokalno tekmovanje v katerem koli moštvenem športu trenerji radi uporabijo precej zguljeno frazo, da gre za specifično tekmovanje, v katerem so presenečenja pogosta. A to je hkrati tudi resnica, ki pa seveda ne obvelja vedno. Letošnje košarkarsko pokalno tekmovanje s presenečenjem za zdaj še ni postreglo, saj so se na zaključni turnir četverice uvrstila trenutno najboljša štiri moštva na lestvici državnega prvenstva – Krka, Zlatorog, Olimpija in Hopsi. Če bi slednji na koncu prišli do končne zmage, bi lahko dejali, da je drugi del zgoraj omenjene fraze še enkrat obveljal, v nasprotnem primeru pa ne bo tako. Polzeljani bi za uvrstitev v jutrišnji finale morali na kolena spraviti zmagovalca zadnjih treh izdaj pokalnega tekmovanja Krko, medtem ko je drugi par Zlatorog – Olimpija.

Oliver z zvitim kolenom

Prvi se bodo danes na parketu domžalske športne dvorane spopadli Ljubljančani in Laščani, pri čemer bo vloga favorita pripadla Zlatorogu. Trener Aleš Pipan jo je sicer izkušeno pripisal Olimpiji, a bo ta nastopila v sila okrnjeni zasedbi. Gašper Okorn namreč to pot ne bo mogel računati na morda ključnega igralca v moštvu Devina Oliverja, ki si je na drugi četrtfinalni tekmi proti Heliosu zvil koleno, kar je za Ljubljančane v bistvu dobra vest, saj so se bali najhujšega – strganih križnih vezi. V Domžalah skoraj gotovo ne bo tudi Mirka Mulalića, ki je bil po obračunu lige ABA proti MZT pred skoraj dvema tednoma zaradi odločitve trenerja začasno odstranjen iz ekipe. Okorn je po drugi zmagi proti Heliosu na to temo povedal le, da gre za interno odločitev in da je Mulalić še vedno član kluba, tudi igralec pa se je zaradi dogovora s klubom zavil v molk in izdal le, da individualno skrbi za svojo pripravljenost in da v popolnosti sprejema odločitev trenerja. Do kdaj bo letošnji kapetan zmajev še na hladnem, ni znano.

»Motivacija ne bi smela biti vprašljiva. Nasprotnika dobro poznamo, veliko pa bo odvisno od dnevne forme. Po štiridesetih minutah bomo videli, ali se nam bo po dolgem času uspelo uvrstiti v finale kakšnega tekmovanja,« pravi Gašper Okorn, ki bo v odsotnosti Oliverja pod košema zagotovo sočasno poskusil tudi s centrskim dvojcem Milošević-Janković, saj Dražen Bubnič v letošnji sezoni prikazuje porazne predstave. »Težki četrtfinalni tekmi proti Rogaški sta pustili nekaj posledic, vendar verjamem, da so fantje takšni športniki, da bodo stisnili zobe, saj nas le še dve tekmi ločita od osvojitve pokalnega tekmovanja,« pa pravi trener Zlatoroga Aleš Pipan, ki je v lanski sezoni Olimpijo najprej izločil v četrtfinalu pokala, nato pa še v polfinalu državnega prvenstva. V letošnji sezoni sta se moštvi pomerili dvakrat, vsako pa je slavilo zmago na gostovanju.

Mihevca zanima le finale

Drugi polfinalni par pokalnega tekmovanja ima izrazitejšega favorita. To je Krka, ki v Domžale prihaja z jasnim ciljem – še četrtič zapored lovoriko pospraviti v svojo vitrino. Hopsi, ki sicer v letošnji sezoni s predstavami presenečajo košarkarsko javnost, vnaprej ne izobešajo bele zastave, a sta poškodba Žana Kosiča in izčrpanost Jakoba Čebaška zaradi bolezni v preteklih dneh huda udarca za trenerja Boštjana Kuharja. »Poškodbe in bolezni so nas prizadele v nepravem času. Krka je za odtenek kakovostnejša od nas, a ji zmage brez boja ne bomo prepustili,« je odločen Kuhar, ki je z igralci proti Novomeščanom na obeh letošnjih obračunih v državnem prvenstvu tesno klonil. »Smo v napornem in težkem ritmu tekmovanj, a se s tem trenutno ne obremenjujemo. Hopsi igrajo dobro košarko in imajo zelo homogeno ekipo, v kateri so vsi nevarni pri metu za tri točke. Ne glede na vse pričakujem uvrstitev v finale,« je jasen trener Krke Dejan Mihevc.