»Proga tukaj je znova spremenjena. Je še težja kot prejšnja leta. Vreme ni nič kaj prijazno. Oblačno, občasno malce sneži, piha veter,« je Anamarija Lampič opisala razmere v estonski prestolnici smučarskega teka, kraju Otepää, kjer bosta danes (sprint drsalno) in jutri (10 oziroma 15 km klasično) zadnji dve tekmi svetovnega pokala pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva v Lahtiju.

Tekmovanje na vmesni postaji v baltski državi je že veliko ogrevanje, tudi zaradi vzdušja in tradicije, ki jo ima estonski smučarski tek, in je v marsičem podobno finskemu. Zadnje tekme nekaj dni pred veliko preizkušnjo so vedno zelo pomembne za preverjanje pripravljenosti, samozavest, motivacijo. V Lahtiju bosta že v prvem tednu obe sprinterski tekmi, tako posamični drsalni sprint kot sprint štafet v klasiki, v zvezi s katero tudi v slovenski reprezentanci omenjajo, da kolajna ni prepovedana tema, le da so na voljo samo tri.

Generalka je pomembna za vso slovensko šesterico (Katja Višnar, Vesna Fabjan, Eva Urevc, Alenka Čebašek, Janez Lampič), z medvoško junakinjo tekme v Pjongčangu Lampičevo vred, ki ima prizorišče v Estoniji v lepem spominu izpred dveh let, ko je prvič pritekla v polfinale sprinta (11. mesto) in sploh prvič na velikem prizorišču opozorila nase. Otepää bo tudi in predvsem preizkus, kako se bo odzvala na povečano pozornost kot zadnja zmagovalka sprinterske tekme v izborni konkurenci. Njena velika odlika je, da je znana kot »tekmovalka«. Izziv tekme prenese izredno dobro, neobremenjeno in v tem prekaša veliko šampionko Petro Majdič, ki je v Otepääju zmagala trikrat. Edina. Vedno doslej je bil sprint v klasiki. Ni pa pričakovati, da bo zgovorna in nasmejana svetlolaska kar nadaljevala korejski niz. »Med tekmo tedaj in danes je velika razlika. Tedaj je bila klasika, zdaj drsalno,« pripomni Lampičeva.

Dober dosežek bi bil še kako dobrodošel tudi za Katjo Višnar, ki potrebuje predvsem uspeh za samozavest. Za tekme v Estoniji se je odločila tudi Vesna Fabjan, čeprav je v zadnjem obdobju tožila zaradi bronhitisa. Bronasta olimpijka iz Sočija zelo dobro ve, kako pomembno je ohranjati tekmovalni ritem, tekmovalno rutino, čeprav dosežek ni čisto v ospredju.