V obračun s Kielcami, za katere igrata tudi Uroš Zorman (že šesto sezono) in Dean Bombač (prvo), v naslednji sezoni pa se jima bo pridružil še Blaž Janc, Celjani vstopajo s slabo evropsko-regionalno popotnico, ki so jo v štirih dneh pridelali v Zlatorogu. Prejšnjo soboto so si v ligi prvakov s porazom proti Kristianstadu (27:28) otežili uvrstitev v osmino finala, v torek pa z neuspehom proti Zagrebu (29:32) še napredovanje na sklepni turnir četverice v ligi Seha. Za nameček zdaj prihaja aktualni evropski prvak, proti kateremu so doživeli najhujšega izmed šestih porazov v letošnji ligi prvakov: v dvorani Mosir je bilo oktobra lani minus osem (23:31), z 19 obrambami pa jih je pokopal hrvaški vratar Filip Ivić z vzdevkom Karate Kid.

Kielce je po porazu proti Rheinu Neckarju v Nemčiji na vrhu skupine B ujel Vardar in zaostril boj za prvo mesto, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. Trener Branko Tamše pred dvobojem s klubom, ki ima okoli 9 milijonov evrov proračuna in za katerega poleg kopice poljskih zvezdnikov (Slawomir Szmal, Michal Jurecki, Karol Bielecki, Krzysztof Lijewski, Mariusz Jurkiewicz…) nastopa še osem tujcev iz šestih držav (Slovenija, Hrvaška, Črna gora, Nemčija, Španija, Srbija), verjetno nima najbolj mirnega spanca. »Najbolj me boli, ker ne igramo na takšni ravni, kot smo sposobni. Ne iščem alibija, ampak prva tekma po SP z zmago proti Meškovu nas je morebiti zavedla. Reprezentantom se vidi, da so kot izpraznjeni baloni, a že ena zmaga lahko stvari obrne na bolje,« upa Branko Tamše.

A proti 13-kratnim državnim in 13-kratnim pokalnim prvakom Poljske bo to težka naloga, česar se Tamše zaveda: »Predvsem si želim, da fantje prikažejo borbeno, hitro in učinkovito igro, da pustijo srce na igrišču ter da pokažejo, iz kakšnega testa so in zakaj igrajo v ligi prvakov.« V Kielcah so se Celjani enakovredno upirali do zaostanka s 17:18 v 40. minuti, nato so Kielce naredile delni izid 9:2. »Ko se držimo dogovorov, smo lahko enakovredni najboljšim v Evropi. Ko pa gremo po svoje, nastane razlika, ki nas potem žre. Želim si, da bi vse dobre stvari s tekme na Poljskem ponovili tudi v Celju. Vemo, kje so Kielce najmočnejše, in to bomo skušali zajeziti. A bomo videli, kaj nam bodo gostje v igri dovolili oziroma pustili.«

Proti Kristianstadu je Blaž Janc zaradi prekrška sekundo pred koncem dobil rdeči karton in nato še modrega, kar je bil že njegov drugi v letošnji ligi prvakov. A tako kot proti Zagrebu, ko je v 59. minuti naredil grob prekršek, se je disciplinska komisija EHF tudi tokrat usmilila Sevničana. Ni mu naložila dodatne kazni tekme prepovedi igranja in bo lahko jutri nastopil proti bodočim delodajalcem. »To bo zame le še dodatna motivacija. Z našo hitro igro, v kateri moramo popraviti oziroma odpraviti še nekaj napak, lahko dosežemo čim več lahkih golov. Njihova igra sloni na napadalnih akcijah dva na dva, na kar moramo zelo paziti, ob tem pa popraviti vtis z zadnjih dveh tekem proti Kristianstadu in Zagrebu,« pred tekmo z ekipo trenerja Talanta Dušebajeva napoveduje Blaž Janc, ki je bil najboljši strelec Celjanov tako proti Švedom (8 zadetkov) kot Hrvatom (6), najučinkovitejši pa tudi na lanski tekmi v Kielcah (7).

S še slabšo popotnico kot Celjani odhajajo na evropsko preizkušnjo Ribničani, ki so na zadnjih treh tekmah trikrat izgubili: najprej v pokalu EHF proti nemškemu klubu Füchse Berlin (20:25), nato v slovenski ligi s Koprom (28:29) in Mariborom (26:27). Danes, dan pred 24. rojstnim dnem kapetana Blaža Nosana, jih v Gudmeju čaka dvoboj z ekipo, ki je v prvem krogu v gosteh premagal francoski St. Raphael s 36:32 in ki ima v svojih vrstah tudi tri igralce (Espen Christensen, Magnus Joendal, Göran Johannesen), ki so na nedavnem SP v Franciji osvojili srebrno kolajno z Norveško.