Po treh zaporednih naslovih svetovnega veleslalomskega prvaka trenutno poškodovanega Američana Teda Ligetyja je svoj veliki trenutek dočakal Marcel Hirscher. Avstrijec je dobil izjemno razburljivo preizkušnjo, v kateri je moral pokazati vse svoje znanje, da je ugnal najbližjega zasledovalca. To presenetljivo ni bil Francoz Alexis Pinturault, ki je zasedel šesto mesto, temveč Roland Leitinger. 25-letni avstrijski debitant na velikih tekmovanjih je napadel s startno številko 22, dosegel šesti čas prve proge, v drugo pa se je otresel vseh tekmecev, razen vodilnega Hirscherja. Bronasto kolajno, drugo norveško v Sankt Moritzu, je osvojil Leif Kristian Haugen.

Avstrijci v Sankt Moritzu blestijo na vseh preizkušnjah. Tokrat je svoje trenersko velemojstrstvo potrdil Janez Slivnik. Uveljavljeni slovenski trener si služi kruh v avstrijski reprezentanci, kjer je trener moških veleslalomistov. Le malo je manjkalo, da bi oba njegova tekmovalca, poleg Leitingerja še Philipp Schörghofer, osvojila kolajni, potem ko je na drugi progi slednji z drugega nazadoval na peto mesto. Drugo veleslalomsko progo je postavil prav Slivnik, Avstrijci pa so v težkih vremenskih razmerah, ko je bila na drugi progi izjemno slaba vidljivost, izkoristili postavitev svojega trenerja.

Ob uspehu avstrijskega smučanja in slovenskega znanja kaže omeniti, da je Janez Slivnik predlani postavil temelje slovenskih trenerskih funkcij, ki trenutno delujejo na najvišjih položajih. Slivnik naj bi bil njihov vodja, a je tik pred začetkom dela na snegu prejel klic iz avstrijske reprezentance. Sprejel je ponudbo, ki se je v alpskem smučanju ne sme zavrniti. Da je nečak slovenske trenerske legende Janeza Šmitka izjemen strokovnjak, je dokazal v preteklosti, ko je treniral Tino Maze in jo popeljal do največjih uspehov, preden se je odločila za samostojno pot.

»Ena težjih tekem v moji karieri. Težko je bilo napasti v tako težkih razmerah, a mi je uspelo. Dolgo sem čakal trenutek, da sem postal veleslalomski prvak. Čudovito!« je žarel od navdušenja Marcel Hirscher.

Slab slovenski dan

Slovenske sanje po odmevni moški uvrstitvi v tehničnih disciplinah so bile kmalu končane. Žan Kranjec je sicer pred tekmo napovedoval, da mu ustrezata tako teren kot snežna površina, izkupiček Vodičana pa je bil skromen. Kranjec je na prvem velikem tekmovanju, na katerem si je lahko obetal vrhunsko uvrstitev, razočaral. Že na edinem vmesnem času, do katerega je pridrvel po 18 sekundah, je bil s startno številno 11 drugi najpočasnejši, takoj za njim pa naredil napako in odstopil.

»Tako agresiven sneg, kot je v Sankt Moritzu, ne dopušča, da bi lahko popravil napako. V vsakem primeru sem zanjo kriv sam. Tudi začel nisem najbolje. Kje so vzroki za to, bom vedel po analizi. Dejstvo je, da sem zapravil lepo priložnost za dober rezultat,« ni iskal izgovorov Žan Kranjec. Po njegovi poti sta šla na prvi progi tudi Miha Hrobat in Martin Čater, medtem ko je Štefan Hadalin dosegel 32. čas. Optimalno startno številko na drugi progi je zgrešil za enajst stotink sekunde, na koncu pa zasedel 28. mesto.

Ostaja le lep spomin na Gorzo

Slovenski moški veleslalom je precej lepše uspehe v Sankt Moritzu doživel pred 14 leti, ko je Aleš Gorza na istem prizorišču zasedel četrto mesto. Tedaj je Črnjan pri 22 letih potrdil izjemni talent, podobnim uvrstitvam pa se na velikih tekmovanjih ni več približal. Gorza se je na svoji športni poti sicer dvakrat uvrstil na zmagovalni oder, obakrat v superveleslalomu, in sicer v sezoni 2008/09 v Whistlerju in Bormiu. Na veleslalomskih tekmah svetovnega pokala se je Gorza trikrat uvrstil na rep najboljše deseterice.

V zadnjih sezonah se je Gorza posvetil širjenju znanja mlajšim rodovom. Tudi letos je bil prisoten v Sankt Moritzu, in sicer kot trener Tilna Debelaka, ki je nastopil v alpski kombinaciji. Debelak se je v tej sezoni prvič uvrstil med dobitnike točk ter po Katjuši Pušnik, Mitji Kuncu in Tini Maze nadaljuje zelo uspešno tradicijo Črnjanov na svetovnih visokogorjih.

Danes na startu dve Slovenki

Na današnji predzadnji preizkušnji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju bosta nastopili dve Slovenki. To bosta Ana Bucik in Maruša Ferk. Smolo je imela Meta Hrovat, ki je v tej sezoni naredila velik napredek v tehničnih disciplinah, a je tik pred prvenstvom na evropskem pokalu padla na glavo, po pregledih pa so ji zdravniki odsvetovali nastop na največjem tekmovanju. Četrta Slovenka na startu bi lahko bila Ilka Štuhec, a se je Mariborčanka po veleslalomu odločila, da bo zapustila Švico ter se odpravila na trening na Roglo, od koder se bo prihodnji teden vrnila v Švico. V Crans Montani bodo namreč prihodnji konec tedna tri preizkušnje svetovnega pokala, in sicer dve v alpski kombinaciji in superveleslalomu.

Ana Bucik bo glavni slovenski adut na današnjem slalomu. Na sedmih preizkušnjah sezone v svetovnem pokalu je Primorka šestkrat osvojila točke, v Mariboru pa se je s sedmim mestom prvič uvrstila med najboljšo deseterico, ki se ji je približala še z dvema uvrstitvama na enajsto mesto. 23-letna Novogoričanka je v Sankt Moritzu startala na vseh treningih smuka, alpski kombinaciji in ekipni tekmi, tako da se je dobro seznanila z razmerami. Da bi se čim bolje pripravila na svojo paradno disciplino, je izpustila nastop v veleslalomu.

Naslov svetovne slalomske prvakinje bo branila Mikaela Shiffrin. Američanka bo v primeru zmage pri 21 letih tretjič zapored postala svetovna slalomska prvakinja, ob tem, da je bila pred tremi leti tudi olimpijska prvakinja v Sočiju. Mikaela Shiffrin je odlično pripravljenost potrdila na veleslalomu, kjer je z drugim mestom osvojila svojo prvo veleslalomsko kolajno na velikih tekmovanjih. Zanimivo bo spremljati napad Švicarke Wendy Holdener, svetovne prvakinje v alpski kombinaciji, ter Slovakinj Veronike Velez Zuzulove in Petre Vlhove, ki sta blesteli na ekipni tekmi, na kateri je Slovaška z drugim mestom osvojila sploh prvo kolajno na velikem tekmovanju.

Nov dvoboj Hischer – Kristoffersen

Z jutrišnjim moškim slalomom se bo končalo 44. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Za sladico dvotedenskega dogajanja bosta poskrbela Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen. Avstrijec in Norvežan sta v zadnjih dveh sezonah razveseljevala in navduševala s številnimi epskimi dvoboji, v katerih so uživali ljubitelji alpskega smučanja po vsem svetu. Precej več dvobojev je dobil Kristoffersen, ki bo imel glede na pripravljenost Hirscherja v Sankt Moritzu težko delo. »Res je za mano naporno prvenstvo. A je zelo uspešno. Zato se zelo veselim slalomske preizkušnje,« dviguje temperaturo Marcel Hirscher.

V slovenski reprezentanci bo največji up Štefan Hadalin. Vrhničanu dviga samozavest slalom v alpski kombinaciji, ki ga je v zahtevnih razmerah odpeljal zelo dobro in dokazal, da se znajde na agresivnem švicarskem snegu. »Za mano je zahteven program na svetovnem prvenstvu, saj sem bil zaradi nastopa v alpski kombinaciji ves čas prisoten na prizorišču. Prihaja vrhunec sezone, na katerem bom storil vse, da bom najboljši v sezoni,« napoveduje Štefan Hadalin.