Letošnja zima je kot naročena za smučarje. Zaradi mraza, v katerem si smučišča lahko pomagajo z umetnim snegom, si žičničarji manejo roke, saj si obetajo precej boljši obisk kot v lanski sezoni. Sekretar združenja žičničarjev Danilo Brecelj predvideva, da bo letos slovenska smučišča obiskalo deset do dvajset odstotkov več smučarjev kot lani. Veliko smučarskih dni s seboj prinese tudi več možnosti za nesreče. V zadnjem času skoraj ne mine dan brez vesti o poškodbi smučarja ali smučarke.

Letos več hudih nesreč kot lani

Policija je do 15. februarja na smučiščih obravnavala 37 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami, od tega je bilo 60 odstotkov udeležencev otrok. Čeprav je vrhunec sezone šele pred vrati, je bilo že do zdaj več nesreč s hudimi poškodbami kot v vsej minuli sezoni, ko so jih našteli 33.

»Pri teh nesrečah je šlo v glavnem za zlome goleni. Redki so bili trki. Največkrat smučarji torej padejo sami in se pri tem poškodujejo,« je povedal Alojz Sladič iz generalne policijske uprave. Toda za delež nesreč je pomembno tudi število smučarskih dni, ki bo letos po vsej verjetnosti večje, zato bo šele po koncu sezone mogoče oceniti, ali je delež nesreč letos večji od lanskega.

»Število nesreč je vedno povezano s številom obratovalnih dni in obiskom smučišč. Upravitelji smučišč sporočajo, da je letos ta obisk dober, nekoliko večji kot lani, zato je pričakovano število nesreč nekoliko večje,« je dodal Sladič, ki še vedno trdi, da so slovenska smučišča med najbolj varnimi v Evropi. Glede na delež nesreč ne odstopajo bistveno od najbolj razvitih smučarskih držav. Število smučarjev oziroma dnevnih vozovnic, ki jih prodajo žičničarji, se pri nas vsako sezono giblje okoli milijona. Lani je bilo na slovenskih smučiščih 990.000 smučarjev, policija pa je obravnavala 866 nesreč, pri katerih so se ljudje poškodovali (833 lažjih in 33 težjih poškodb). To pomeni, da je prišlo do poškodb pri 0,9 promila smučarjev. Številke so podobne vsako leto.

V Avstriji so vsako leto smrtne žrtve

Ko gre za smučanje, je za zgled vedno Avstrija, kjer na sezono prodajo okoli 50 milijonov dnevnih vozovnic, v Evropi je po tem statističnem podatku višje le Francija. Na avstrijskih smučiščih so vsako leto tudi smrtne žrtve, število nesreč s smrtnim izidom se giblje med 40 in 50. Glede na poročanje avstrijskih medijev pa vsako sezono v bolnici poišče pomoč več kot 52.000 smučarjev (dober promil). Sicer je v analizi statistike leta 2015 Gorazd Bedrač ugotovil, da je na slovenskih smučiščih glede na poškodbe nesorazmerno veliko reševalcev in nadzornikov, zato je predlagal, da se ti funkciji združita v eni osebi, če je določen človek usposobljen za izvajanje obeh nalog.

Čeprav v Sloveniji smučanje ni »smrtno nevarno«, navsezadnje smrtne žrtve na naših smučiščih ni bilo že nekaj let, pa velja ohraniti previdnost. Še posebno v prihodnjih dneh, ko bodo smučarji zasedli bele poljane, med njimi pa bo tudi veliko otrok, kajti začenjajo se zimske počitnice. Zato policisti načrtujejo poostreni nadzor med 20. februarjem in tretjim marcem.

»Na smučišča bomo napotili več policistov kot sicer, tudi v sodelovanju z inšpektoratom za notranje zadeve in inšpektoratom, pristojnim za žičnice in smučišča. V času dvotedenske akcije bomo hkrati izvajali poostren nadzor v naravnem okolju,« pravi Sladič. Policisti opozarjajo tudi, naj bodo smučarji odgovorni. Upoštevajo naj navodila upravljalcev smučišč in se seznanijo z mednarodnimi pravili FIS, upoštevajo naj navodila nadzornikov in policistov.