Nekdanjemu vodilnemu v družbi Mip Vojtehu Volku je sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani prisodila šest let zapora. Presodila je, da je zlorabil položaj in preslepil banke, da je lahko prišel do posojila. Za preslepitev bank je obsodila tudi nekdanjega vodjo Pomurke in Volkovega zeta Martina Kovača ter nekdanjega direktorja Mipa in Volkovega sina Marka Volka. Slednjima je dosodila vsakemu po dve leti in pol zaporne kazni. Obsojenih na razglasitev sodbe ni bilo, sodba še ni pravnomočna, obramba obtoženih že napoveduje pritožbe. Kovačev zagovornik namreč meni, da so banke natanko vedele, v kakšnem položaju je Mip, in zato ni moč govoriti o preslepitvi.

Bankam zamolčali dejansko stanje

Sodnica Jasmina Javornik je verjela tožilstvu, da so obtoženi namenoma preslepili pet bank in jih oškodovali za približno šest milijonov evrov. Bankam so posredovali prirejene bilance, da so dobili nova posojila, podjetja iz skupine Mip pa so šla kljub temu leta 2009 v stečaj. »Bankam so poslali neresnične podatke, pomembne pa zamolčali,« je dejala. Prepričana je, da banke Mipu ne bi odobrile posojil, če bi vedele, kakšno je resnično stanje v družbi. Čeprav so delovali vzajemno, je Vojteh Volk dobil višjo kazen, saj je po mnenju sodnice vendarle pri vsem imel večjo vlogo. Poleg tega ga je spoznala za krivega zlorabe položaja, ko je prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi.

Sodnica se je sicer odločila za nekoliko milejše kazni, kot jih je za obtožene predlagalo tožilstvo. Poudarila je, da obtoženci doslej še niso bili obsojeni, kazniva dejanja pa so po njenem mnenju storili, da bi preprečili stečaj Mipa. Prav tako jim ni naložila stranskih denarnih kazni, saj ni zaznala, da bi dejanja storili iz koristoljubja, temveč iz želje po rešitvi podjetja.

Prve sume o nepravilnosti v poslovanju trojice je policiji naznanila SID banka leta 2009. Novogoriški kriminalisti so nato po enoletni kriminalistični preiskavi trojico ovadili.

Mnogi še danes trpijo zaradi stečaja

Obsodba je močno odmevala na Goriškem, kjer je leta 2009 ob stečaju Mipa in Mipa Maloprodaje delo izgubilo okrog 370 ljudi. »V obsodbi ne iščem zadoščenja, ker nisem človek, ki bi se naslajal ob težavah drugih. Nikoli pa ne bom pozabila, koliko ljudi je zaradi tega trpelo in da nekateri trpijo še danes,« je povedala nekdanja zaposlena Livija Fabjan. Nazadnje je v Mipu delala kot predstavnica za stike z javnostjo. Ljubo Batagel, ki je v družbi delal 35 let, pa meni, da je kazen premila in da bi odgovornim sodišče moralo odvzeti tudi premoženje. »Dogajanju smo težko sledili, tako zelo smo verjeli v Mip, tudi Volku in njegovim smo na začetku zaupali in jim slepo verjeli,« pravi Fabjanova. Po petih letih se je zgodba družine Volk na čelu Mipa končala s stečajem. Ob tem velja poudariti, da ni izgubila samo Goriška. Brez dela je tedaj ostalo skupaj okrog 700 delavcev, saj je šla v stečaj celotna skupina Mip, v katero je tedaj spadala tudi Pomurka. Zaposleni v Mipu so takrat uvedbi stečajnega postopka nasprotovali, češ da še obstaja možnost ohranitve zdravega dela družbe. »Imeli smo znanje, opremo, oboje je bilo na zelo visoki ravni, zato nikoli nismo razumeli, zakaj so pustili tako podjetje umreti,« je še danes razočarana Fabjanova. Prepričana je, da bi pravo vodstvo lahko Mip tedaj rešilo drugače.