Medtem ko je boj za mesta v končnici v najmočnejšem hokejskem tekmovanju na svetu, v ligi NHL, vsak dan hujši, poteka v zakulisju še večji med hokejisti in večino lastnikov klubov. Prvi si na vso moč želijo nastopiti za svoje reprezentance na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto, drugi pa ne želijo prekiniti tekmovanja za skoraj tri tedne. Pred dnevi so tako za isto mizo sedli predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach, predsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Rene Fasel, komisar lige NHL Gary Bettman in direktor zveze igralcev v ligi NHL Don Fehr. Do dogovora ni prišlo, časa pa zmanjkuje, saj bo dokončna odločitev morala pasti do konca marca. Odločitev je pomembna tudi za Slovenijo, ki se je uvrstila na igre v Pjongčang. Prisotnost zvezdnika LA Kingsov Anžeta Kopitarja v slovenski reprezentanci namreč vedno deluje blagodejno, saj ni le njen najboljši igralec, ampak s svojim znanjem in karizmo vpliva tudi na stanje duha v reprezentanci.

A tudi če bi hokejistom iz lige NHL prepovedali nastopati na olimpijskih igrah prihodnje leto, nekaterih naj to ne bi ustavilo. Odkrito namreč napovedujejo, da bodo v Južni Koreji zaigrali, ne glede na vse. Med njimi je tudi zvezdnik ruske reprezentance Aleks Ovečkin. »O, seveda. Za nič na svetu ne bi zamudil tega. Nihče mi ne more preprečiti nastopa za reprezentanco na olimpijskih igrah,« je dejal Ovečkin, ki ima med igralci ogromno somišljenikov. Ali bodo na koncu zares morali izsiliti igranje na olimpijskem turnirju, bo znano kmalu, a po tihem se vseeno nadejajo, da bodo za to le dobili dovoljenje.

Nastopa v končnici se nadeja tudi slovenski hokejist Anže Kopitar, ki ga z LA Kingsi čaka še veliko dela. Moštvo iz Kalifornije se namreč krčevito bojuje za mesto med najboljšimi osmimi klubi zahodne konference, pri čemer bo do konca sezone pomembna vsaka tekma. Pomembne pa bodo tudi predstave prvega zvezdnika Kopitarjevega moštva, ki v letošnji sezoni ne blesti. Do zdaj je na odigranih 49 tekmah dosegel šest zadetkov, kar je najslabše v njegovi karieri NHL.

Dragić poudarja obrambo

Krčevit boj za nastop v končnici bo medtem v ligi NBA bil tudi Miami slovenskega košarkarja Gorana Dragića. Moštvo s Floride je po 13 zaporednih zmagah klonilo proti Philadelphii in Orlandu, a na zadnji tekmi pred premorom zaradi vikenda Vseh zvezd ugnalo Houston na gostovanju. Miami čaka naslednja tekma 24. februarja proti Atlanti, v tem času pa bodo igralci poskušali nabrati moči za ključen del sezone. »V obrambi smo znova odigrali tako, kot moramo. Povedal sem že, da ne igramo dovolj kakovostno, da bi tekme dobivali zgolj z napadom. Obramba je tista stvar, ki bo odločala o tem, ali bomo ujeli mesto v končnici ali ne,« je povedal Goran Dragić, ki je pri zmagi proti Houstonu prispeval 21 točk in pet asistenc.

Eden glavnih konkurentov Miamija za mesto v končnici bo Detroit, kjer Beno Udrih pobira drobtinice in le redko dobi priložnost za igro. Podobno se godi tudi Saši Vujačiću pri New Yorku, ki je v sezono vstopil z velikimi pričakovanji, a je trenutno pri dnu vzhodne konference.