V Pionirskem domu – centru za kulturo mladih v novo festivalsko sezono vstopajo z dobro popotnico. Zaradi dobrega poslovanja v preteklem letu, ko so skoraj 50 odstotkov vseh sredstev, ki jih potrebujejo za delovanje, ustvarili sami s tržno dejavnostjo (preostalo polovico denarja je Pionirskemu domu dala ljubljanska občina), so poslovno leto sklenili v pozitivnih številkah.

»Majhen, a pomemben presežek« bodo, kot je dejala direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik, lahko porabili za nakup novega pohištva in opreme v učilnicah ter Festivalni dvorani. »Imamo pomembno vlogo predvsem pri kulturnem izobraževanju mladih. Naši programi potekajo v majhnih skupinah, kjer se otrokom lahko posvečamo na individualni ravni,« je z delom zadovoljna direktorica. S svojimi rednimi programi, ki jih letošnje šolsko leto obiskuje skoraj 1300 otrok, so začeli septembra, pogled pa so zdaj že usmerili k tradicionalnim sedmim festivalom, ki se bodo s festivalom znanosti Hokus pokus začeli sredi marca.

Festivalsko pomlad tako v »Pionircu« 15. marca začenjajo s festivalom znanosti Hokus pokus. Festival naravoslovja bo letos potekal že desetič zapored, organizatorji pa so se odločili, da del festivalskega vzdušja ne bodo le osnovnošolci, kot je bilo to v preteklih letih, temveč bodo brezplačne aktivnosti omogočili tudi preostalim znanja željnim obiskovalcem.

»Program smo zato nadgradili z brezplačnimi delavnicami za širšo javnost, ki jih bodo pripravili inštituti, društva in ostali centri znanosti,« je napovedala vodja kulturnega oddelka Pionirskega doma in festivala Hokus pokus Vesna Tripkovič.

Festival ZOOM z mednarodno noto

Le en teden po festivalu znanosti bo pod streho polkrožne stavbe ob Vilharjevi cesti že čas za drugega v vrsti festivalov – 11. festival otroškega in mladinskega filma ZOOM (od 23. do 25. marca), ki so mu letos pripeli še pridevnik »mednarodni«. Festival se namreč letos širi na tridnevno dogajanje s celodnevnim programom za otroke in mladostnike, v sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture Vizo pa vstopa na mednarodni filmski parket.

Do zdaj so namreč prejeli že 300 tujih kratkih filmov, ki so jih ustvarili mladi z vseh koncev sveta, celo iz Rusije, Azerbajdžana in Kanade. Slovenski mladi filmarji lahko svoje kratke filme oddajo še do 1. marca, petčlanska žirija pa bo vsa prispela dela ocenila in najboljšim ob koncu podelila tudi zlate klape.

15 let gledališča, 10 let glasbe

Ko bodo v Pionirskem domu filmsko platno pospravili, bodo na oder stopili gledališčniki. Otroški festival gledaliških sanj, ki je namenjen osnovnošolskim gledališkim skupinam in ki se bo začel 28. marca, bo že petnajsti zapored. Le pet let mlajši je Glasbeni festival osnovnih in srednjih šol, katerega izvedba bo letos nekoliko drugačna. »Predstavile se bodo glasbene skupine, ki so zmagale na preteklih izvedbah festivala. Za mnoge mlade glasbenike je bil to sploh prvi večji nastop in pomemben korak na nadaljnji glasbeni poti. Na odru se bodo vsaki skupini pridružili tudi glasbeniki, ki trenutno krojijo vrh slovenske glasbene scene,« je pojasnil glasbenik in mentor mladim Andrej Pekarovič, ki ni želel razkriti imen sodelujočih znanih glasbenikov.