Prehranska dopolnila so postala redni spremljevalec marsikaterega potrošnika, ki za dolgoročno ohranjanje zdravja želi svojo prehrano dopolniti s temi preparati. Zato je pomembno, da se v poplavi ponudbe prehranskih dopolnil izognemo nakupu pri proizvajalcih, ki zavajajo in vključujejo nedovoljene zdravstvene trditve, opozarjajo pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Kljub splošnemu mnenju, da nam lahko strokovnjaki na pomoč priskočijo tudi prek različnih spletnih portalov in v prodajalnah, pa je treba vzeti v zakup, da ti ne poznajo prehrambnega stila in zdravstvenega stanja posameznika, zato lahko pride pri neosebnem svetovanju do neugodnih učinkov. Pri učinkovitem dopolnjevanju prehrane je namreč ključno poznavanje pacienta, njegovih želja in potreb za boljše rezultate ter informacij o neželenih učinkih v povezavi z zdravili.

Nasprotno lahko potrošnik v najbližji pred nakupom brezplačno prejme strokovni nasvet. »Ključno za razmislek pri izbiri je to, da lahko v lekarnah vedno zaprosite za osebni nasvet, strokovno podkovani lekarniški farmacevti pa ponudijo izdelke, ki so kakovostni in kupcev ne zavajajo. Poznajo tudi njihove učinke in interakcije z zdravili, s čimer lahko omogočijo varnost, učinkovitost in zadovoljstvo pacienta ter mu zagotovijo kakovostne izdelke poznanega porekla,« pojasnjuje Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije.

Ker ima lekarniška dejavnost v Sloveniji visoke standarde in ustrezno regulacijo na področju živilske zakonodaje, je sledljivost vsem prehranskim dopolnilom zagotovljena, potrošniki pa se lahko izognejo nepremišljenim nakupom sumljivega izvora, ki bi jih zavajali ali celo poslabšali njihovo zdravstveno stanje.

Kakšne novosti prinaša zakon?

Z novim zakonom o lekarniški dejavnosti, ki je stopil v veljavo nedavno, se področje prehranskih dopolnil še izboljšuje, saj zakon vpeljuje sistem za zagotavljanje kakovosti in varnosti – tako pri zdravilih kot tudi pri prehranskih dopolnilih, menijo pri zbornici. Zakon med drugim poudarja, da zavajajoče ali izkoriščevalsko oglaševanje v nobeni obliki ni dovoljeno.

Pri Lekarniški zbornici Slovenije ugotavljajo, da se nepremišljenim nakupom prehranskih dopolnil posamezniki še vedno ne odrečejo. Pred kratkim je Zdravstveni inšpektorat RS opozoril na spletno stran www.naravna-lekarna.net, ki ponuja prehranska dopolnila z nepreverjenim izvorom. Izdelki so predstavljeni na zavajajoč način in z nedovoljenimi zdravstvenimi trditvami.

Zato pri zbornici svetujejo, naj potrošniki pred nakupom v spletnih trgovinah vedno preverijo informacije o ponudniku in si ogledajo spletne strani SI-CERT, www.varninainternetu.si. lo