Na koprski občini so včeraj izpeljali veliko nepremičninsko dražbo. Naprodaj so ponudili kar 54 različnih nepremičnin – od poslovnih in stanovanjskih stavb do zemljišč v skupni vrednosti šest milijonov evrov. Izkupiček je bil na koncu veliko manjši. Za skupno osem prodanih nepremičnin so iztržili približno 510.000 evrov. Največ za večjo gradbeno parcelo na območju Srmina, za katero bo podjetje Gaber odštelo 253.000 evrov. Nekdanja stavba policijske uprave Koper na Ulici 15. maja pa tudi tokrat ni dobila kupca, čeprav so njeno prvotno ceno že skorajda prepolovili.

Zanjo so tokrat pričakovali 860.000 evrov kupnine, a je bilo tudi to očitno za stavbo z (ne)slavno zgodovino preveč, saj nihče ni vplačal niti varščine. Stavba je postala znana pred leti, ko so policisti javnosti razkrili, da zaradi posedanja stavbe tla v njihovih pisarnah visijo za 22 centimetrov. Zaradi tega so imeli mnogi zdravstvene težave, bolečine v hrbtu, vrtoglavice, s pisalnih miz so se jim kotalili svinčniki. Nekateri policisti so s tožbo proti ministrstvu za notranje zadeve takrat dosegli, da so jim tla pod mizo in stolom izravnali z lesenimi podesti oziroma z nasutjem peska. Notranje ministrstvo je nato leta 2011 v stavbi izravnalo pode, za zaposlene pa so kupili tudi posebne ergonomske stole, vendar to težav ni odpravilo. Po osmih letih so se iz stavbe izselili. Na občini zdaj trdijo, da je stavba v celoti urejena in primerna za takojšnjo vselitev.

Kam s kupnino?

Na občini nam včeraj niso odgovorili, kam bodo namenili kupnino od prodanih nepremičnin. Bi pa lahko z iztrženim zneskom skorajda poravnali kupnino za stolp oziroma grad Glem, ki ga je koprska občina kupila v začetku februarja. »Prepričan sem, da občini primanjkuje tovrstnega prostora na podeželju, kjer bi lahko med drugim imeli degustacijsko središče za vina in oljčno olje, tukaj bi lahko opravljali tudi poročne obrede, prirejali kulturne prireditve, v Glem bi vozili turiste s potniških ladij, objekt bi lahko tržili v protokolarne namene,« nakup upravičuje župan koprske občine Boris Popovič. Zmoti pa dejstvo, da svetniki nakupa gradu niso uvrstili v letošnji letni načrt ravnanja s premoženjem občine. Dopolnjen sklep je sprejel kar župan sam, čeprav je naložba krepko presegla dogovorjenih 20.000 evrov.